Ιδανικό κλίμα στο σπίτι: dos and don'ts

Περίληψη: Με τον χειμώνα να πλησιάζει και την υγρασία να «απειλεί» το σπίτι σου, μία είναι η λύση: εμπρός καλέ μου αφυγραντήρα!

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Αυτή την εποχή, που οι τιμές της υγρασίας ανεβαίνουν... επικίνδυνα, όλοι βλέπουμε τα σημάδια της: υγρά παράθυρα και μπαλκονόπορτεςέντονη μυρωδιά όταν το σπίτι μένει κλειστό για ώρες - συχνά και κάποια υγρά, μαύρα στίγματα σε οροφή και τοίχους. Αν, τώρα, τα σημάδια γίνουν πιο έντονα, όπως στάξιμο νερού ή ορατή μούχλα στους τοίχους, η λύση είναι μονόδρομος: εμπρός καλέ μου αφυγραντήρα!

Τα τελευταία χρόνια οι αφυγραντήρες έχουν μπει για τα καλά στις ζωές μας, για να προσφέρουν πιο καθαρή ατμόσφαιρα. Όσο μειώνεται η υγρασία σε ένα σπίτι, τόσο η θέρμανσή του γίνεται πιο αποτελεσματική και αυξάνεται η αίσθηση ζεστασιάς, ακόμα και αν η θερμοκρασία μένει σταθερή! Οπότε τώρα, πριν έρθει για τα καλά ο χειμώνας, είναι η κατάλληλη στιγμή να αποκτήσεις και εσύ έναν αφυγραντήρα για το σπίτι. Αναρωτιέσαι πώς να διαλέξεις τον σωστό; Ξεκινάμε! 

Βήμα 1ο: Ελέγχουμε τις διαστάσεις του χώρου μας και την ικανότητα αφύγρανσης

Στα χαρακτηριστικά κάθε αφυγραντήρα θα δεις πως αναφέρεται ένας αριθμός λίτρων, που αφορά τις δυνατότητές του για αφύγρανση μέσα σε ένα 24ωρο. Αυτό, σε συνάρτηση με τα τετραγωνικά του χώρου που θα εγκατασταθεί, θα καθορίσει ποιος μπορεί να ανταποκριθεί αποδοτικά στις δικές σου απαιτήσεις! 

Βήμα 2ο: Θερμοκρασία δωματίου

Κάθε αφυγραντήρας έχει ένα συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασίας, στο οποίο μπορεί να λειτουργήσει επαρκώς, και αυτό αλλάζει ανάλογα με τον τύπο της συσκευής. Γι’ αυτό σιγουρέψου ποια συσκευή μπορεί να λειτουργεί σωστά στις τυπικές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή σου.

Βήμα 3ο: Τύπος συσκευής

Υπάρχουν δύο τύποι αφυγραντήρων, με συμπιεστή και με ζεόλιθο. Μια συσκευή με συμπιεστή μπορεί να καλύψει από μικρούς ως και αρκετά μεγάλους χώρους με πολύ οικονομικό τρόπο. Παρομοίως και ο ζεόλιθος, που όμως το... δυνατό του σημείο είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αν, λοιπόν, σκοπεύεις να φέρεις τον αφυγραντήρα σου αντιμέτωπο με πολύ-πολύ κρύο, προτίμησε εκείνον με τον ζεόλιθο. Μπορεί να μην είναι εντελώς αθόρυβος, αλλά σίγουρα θα σε αποζημιώσει με τη ζεστή ατμόσφαιρα που δημιουργεί!

Δύο ακόμα σημαντικές συμβουλές!

Πέρα από το προφανές, δηλαδή τη μείωση της υγρασίας στον χώρο, με έναν αφυγραντήρα μπορείς να εξασφαλίσεις και καθαρότερο αέρα. Αν, μάλιστα, η συσκευή που θα επιλέξεις έχει ιονιστή, θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς από μικρόβια, βακτηρίδια, σκόνη και οσμές. Επιπλέον, για να μην αδειάζεις κάθε λίγο και λιγάκι το δοχείο συλλογής νερού του αφυγραντήρα, προτίμησε ένα μοντέλο που μπορεί να συνδεθεί με την αποχέτευση, για να αποβάλλει απευθείας το νερό! Και ξένοιασες! 

Οι επιλογές μας

Με βάση όλα τα παραπάνω, ξεχωρίσαμε τους αφυγραντήρες που θα καλύψουν όλες σου τις ανάγκες. Κράτα σημειώσεις: Για τους μικρότερους χώρους η καλύτερη επιλογή είναι τα μοντέλα με απόδοση 12lt/24hr, όπως ο Kullhaus Qualis 12L Ion, που λειτουργεί με συμπιεστή και προσφέρει λειτουργία ιονιστή και στεγνώματος ρούχων. Με τον Puredry Pd 12L τα έχεις όλα αυτά συν πολύ αθόρυβη λειτουργία, μόλις στα 39dB. Για μεγαλύτερους χώρους, τώρα, εμπιστέψου τον αφυγραντήρα Meaco 20L Platinum. Η ισχυρή του απόδοση θα καλύψει ακόμα και δωμάτια με έντονο πρόβλημα υγρασίας ενώ ο ιονιστής μαζί με τα φίλτρα HEPA εξασφαλίζουν καθαρή και υγιεινή ατμόσφαιρα.

Βρες τον κατάλληλο αφυγραντήρα στο public.gr και πες αντίο στην υγρασία!