Περίληψη: Η «γεμάτη» γεύση του καφέ τον κάνει ιδανικό συστατικό στην μαγειρική, προσθέτοντας μια νότα διαφορετικού στην κουζίνα σου. Ας δούμε μερικές προτάσεις!
1 Οκτωβρίου , 2021 • 3 MINS READ
1 Οκτωβρίου , 2021 • 3 MINS READ
Περίληψη: Η «γεμάτη» γεύση του καφέ τον κάνει ιδανικό συστατικό στην μαγειρική, προσθέτοντας μια νότα διαφορετικού στην κουζίνα σου. Ας δούμε μερικές προτάσεις!
Ξέρουμε ότι αγαπάς τον καλό καφέ. Ένα ζεστό φλυτζάνι γαλλικού για πρωινό, ένας δυνατός espresso για να σε γεμίσει ενέργεια, ένας μυρωδάτος ελληνικός το σαββατοκύριακο. Μπορεί να έχεις συνηθίσει να απολαμβάνεις τον καφέ σου στο φλιτζάνι, τι θα έλεγες όμως να δοκιμάσεις κάτι λίγο διαφορετικό; Ήρθε η ώρα να πειραματιστείς και στην κουζίνα και να δημιουργήσεις πρωτότυπες συνταγές, γεμάτες άρωμα και προσωπικότητα που θα ενθουσιάσουν τον ουρανίσκο σου και θα σου χαρίσουν νέες γαστρονομικές εμπειρίες!
Κι όμως διάβασες σωστά! Μπορεί να έχεις συνδέσει τον καφέ στη μαγειρική με γλυκιές συνταγές αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως βάση σε αλμυρά πιάτα και να τα απογειώσει με τη βαθιά, γήινη γεύση του. Η δική μας επιλογή;
Ριζότο με μανιτάρια και καφέ
Υλικά:
Εκτέλεση:
Σε μια μικρή κατσαρόλα, βράζουμε τον ζωμό βοδινού σε δυνατή φωτιά. Σε ένα μεγάλο τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σωτάρουμε για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και τον καφέ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το λευκό κρασί και αυξάνουμε την θερμοκρασία. Αφήνουμε να βράσει, ανακατεύοντας συνεχώς. Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά τον ζωμό βοδινού στο μείγμα με το ρύζι μας (περίπου μισό φλιτζάνι τη φορά). Αφήνουμε να πάρει μια βράση και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία μετά από κάθε προσθήκη ζωμού, ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν προσθέσουμε όλον τον ζωμό, δοκιμάζουμε το ρύζι. Θα πρέπει να είναι τρυφερό αλλά και ελαφρώς τραγανό. Εάν δεν είναι, συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με νερό. Μόλις είναι έτοιμο το αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι.
«Πλούσια», ελαφρώς πικρά, που δεν σε λιγώνουν ποτέ. Αυτά είναι τα γλυκά που έχουν κερδίσει μια ξεχωριστή θέση στη καρδιά μας! Δοκίμασε γλυκές συνταγές, που «πασπαλίζονται» με το άρωμα και την έντονη γεύση του καφέ και σου προσφέρουν στιγμές πραγματικής απόλαυσης.
Espresso Cookies με κομμάτια σοκολάτας
Υλικά για 12 cookies:
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Σε μια μεσαία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει, κλείνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε την σκόνη του καφέ και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά, αφού μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα άλλο σκεύος. Στη συνέχεια ενσωματώνουμε στο μείγμα τη λευκή και την καστανή ζάχαρη. Μετά προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και τη μαγειρική σόδα. Τυλίγουμε το σκεύος με μια μαγειρική μεμβράνη και βάζουμε τη ζύμη μας στο ψυγείο για περίπου 25-30 λεπτά. Τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στο ταψί μας. Κόβουμε τη ζύμη μας σε μικρότερα κομμάτια (περίπου ¼ της κούπας) και τα τοποθετούμε στο ταψί, αφήνοντας ένα μικρό κενό μεταξύ των κομματιών. Ψήνουμε για περίπου 12-15 λεπτά.
Η τονωτική ενέργεια του καφέ παντρεύεται με την χαλαρωτική διάθεση ενός ποτού και το αποτέλεσμα; Ξεχωριστά, ιδιαίτερα, γευστικά cocktails με βάση τον καφέ. Δοκίμασε την συνταγή που θα βρεις παρακάτω την επόμενη φορά που θα έχεις φίλους στο σπίτι ή όταν έχεις διάθεση για πειραματισμούς!
Hot White Russian
Υλικά για 4 ποτά:
2 ½ κούπες καφέ φίλτρου
½ κούπα κρέμα γάλακτος
½ κούπα Kahlúa
¼ κούπα vodka
Προαιρετικά σαντιγί για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Αναμειγνύουμε σε μια κατσαρόλα τον καφέ, την κρέμα γάλακτος, το Kahlúa και τη vodka και ζεσταίνουμε το μείγμα μέχρι να γίνει καυτό. Σερβίρουμε σε κούπες και προσθέτουμε αν θέλουμε σαντιγί.
Θα αναμένουμε εντυπώσεις! Και μην ξεχνάς στο Public.gr θα βρεις μια τεράστια γκάμα από μηχανές καφέ, αξεσουάρ και ό,τι άλλο χρειαστείς σχετικά με την παρασκευή του αγαπημένου σου καφέ!