Οδηγός αγοράς καφετιέρας: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις

Περίληψη: Λατρεύεις τον καφέ; Μάθε όσα περισσότερα μπορείς για αυτόν, πώς παρασκευάζεται και ποια συσκευή χρειάζεσαι για να φτιάξεις τέλειο καφέ στο σπίτι!

Τίποτα δεν συγκρίνεται με τη μυρωδιά του αγαπημένου σου καφέ να πλημυρίζει το σπίτι, καθώς το ζεστό νερό μουσκεύει τους φρεσκοκομμένους κόκκους απελευθερώνοντας όλα τα αρώματα.

Η παρασκευή του καλού καφέ έχει εξελιχθεί σε επιστήμη και για να απολαμβάνεις ανά πάσα στιγμή το αγαπημένο σου είδος, espresso, γαλλικό, ελληνικό, ή φραπέ, χρειάζεσαι την κατάλληλη μηχανή.

Ας τις δούμε…

Μπρίκι espresso/μακινέτα/moka pot

Πρόκειται για την πιο χειροκίνητη, εύκολη και οικονομική μέθοδο παρασκευής δυνατού espresso. Τα μπρίκια είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι ή αλουμίνιο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις εστίες (υπάρχουν και για επαγωγικές), ηλεκτρικές, αερίου και γκαζάκια. Στην αγορά θα βρεις μικρά μπρίκια για ένα φλυτζάνι ή μεγαλύτερα για έως τρία.

Η μέθοδος παρασκευής του espresso είναι πολύ απλή: Τοποθετείς νερό στη βάση, βάζεις από πάνω το μεταλλικό φίλτρο, τον φρεσκοκομμένο καφέ και βιδώνεις σφιχτά το επάνω μέρος. Τοποθετείς το μπρίκι στην εστία και σε ελάχιστα λεπτά απολαμβάνεις έναν δυνατό και αρωματικό espresso, όπως τον πίνουν οι Ιταλοί.

Tip: Είναι προτιμότερο να βάζεις ζεστό νερό στη βάση αντί για κρύο απευθείας από τη βρύση για να μην ζεσταθούν οι κόκκοι του καφέ πριν ξεκινήσει η διήθηση.

Χειροκίνητες μηχανές espresso/με έμβολο

Εάν για εσένα η παρασκευή espresso δεν είναι μια απλή απόλαυση, αλλά μια τελετουργία, τότε μια χειροκίνητη μηχανή θα σου δώσει τον απόλυτο έλεγχο σε κάθε στάδιο παρασκευής του αγαπημένου σου καφέ. Σε αντίθεση με τις αντίστοιχες μηχανές που λειτουργούν με ηλεκτρική αντλία, οι χειροκίνητες βασίζονται στην ανθρώπινη δύναμη. Πιέζοντας το έμβολο, το καυτό νερό διοχετεύεται υπό πίεση μέσα στους κόκκους του καφέ. Το πλεονέκτημα των μηχανών αυτών είναι ότι δεν απαιτούν ηλεκτρικό ρεύμα, πράγμα που σημαίνει ότι σου δίνουν τη δυνατότητα να απολαμβάνεις τον αγαπημένο σου espresso παντού.

Tip: Οι χειροκίνητες μηχανές espresso δεν απευθύνονται σε αρχάριους, αλλά σε όσους θέλουν να μυηθούν στα μυστικά του barista.

Ημιααυτόματες μηχανές espresso

Οι ημιαυτόματες είναι η πιο δημοφιλής κατηγορία συσκευών παρασκευής espresso στο σπίτι. Σε αντίθεση με τις χειροκίνητες, ο χρόνος εκχύλισης του καφέ, η θερμοκρασία και η πίεση του νερού ρυθμίζεται αυτόματα, ενώ δεν υπάρχει χειροκίνητο έμβολο, αλλά μια ηλεκτρική αντλία που αναλαμβάνει να διοχετεύει το νερό στη σωστή πίεση. Ο καφές τοποθετείται στο μεταλλικό «καλάθι» που βρίσκεται προσαρμοσμένο στη χειρολαβή. Είναι σημαντικό να τοποθετείς πάντα τη σωστή ποσότητα αλεσμένου καφέ με δοσομετρητή και να ασκείς πίεση με το ειδικό εξάρτημα, το πατητήρι, προκειμένου το καυτό υπό πίεση νερό που διέρχεται μέσα από τους κόκκους του καφέ να απελευθερώσει όλα του τα αρώματα.

Tip: Για αρωματικό καφέ κάθε στιγμή καλό είναι το άλεσμα να γίνεται λίγο πριν την παρασκευή του. Ένας ηλεκτρικός μύλος είναι αυτό που χρειάζεσαι.  

Πλήρως αυτόματες μηχανές espresso

Η νέα τεχνολογία στην οικιακή παραγωγή espresso είναι οι πλήρως αυτόματες μηχανές που παράγουν απολαυστικό καφέ με το πάτημα ενός κουμπιού. Δεν διαθέτουν χειρολαβή, αφού ο καφές αλέθεται, γεμίζει στο portafilter και συμπιέζεται αυτόματα. Οι πλήρως αυτόματες καφετιέρες παρασκευάζουν μια συγκεκριμένη ποσότητα εσπρέσο, ενώ υπάρχουν μηχανές που φτιάχνουν δύο καφέδες ταυτόχρονα και άλλες που διαθέτουν επιλογές για παρασκευή μιας μεγάλης γκάμας ροφημάτων. Οι μηχανές αυτές μπορούν επίσης να φτιάχνουν αφρόγαλα με το ενσωματωμένο ακροφύσιο ατμού ή το ειδικό δοχείο με αναδευτήρα, ανάλογα με το μοντέλο.

Tip: Αν σκέφτεσαι μια υπεραυτόματη μηχανή, προτίμησε μία με ενσωματωμένο μύλο καφέ που τα κάνει όλα μόνη της.

Μηχανές espresso με κάψουλα

Οι μηχανές αυτές αυτοματοποιούν πλήρως την παραγωγή του espresso εισάγοντας την έννοια του καφέ σε μερίδα-κάψουλα. Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι είναι βολικές, αφού με ένα πάτημα του κουμπιού ο απολαυστικός καφές με όλη του την κρέμα, ετοιμάζεται σε ελάχιστο χρόνο. Εσύ δεν έχεις παρά να βάλεις νερό στο ειδικό δοχείο και από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η συσκευή. Οι κάψουλες διατίθενται σε διάφορες εντάσεις (καβούρδισμα), γεύσεις και ποικιλίες. Επιπλέον, οι μηχανές αυτές διαθέτουν επιλογή για κανονικό espresso σε μικρό φλιτζάνι ή lungo, ενώ υπάρχουν και μηχανές που παρασκευάζουν δύο καφέδες ταυτόχρονα.

Tip: Αν είσαι λάτρης του latte και του καπουτσίνο, θα χρειαστείς συσκευή για αφρόγαλα (ξεχωριστή ή ενσωματωμένη).

Καφετιέρες φίλτρου

Στην Ελλάδα τις λέμε αλλιώς και γαλλικού. Όλες οι καφετιέρες φίλτρου χρησιμοποιούν την ίδια τεχνική παρασκευής: το καυτό νερό στάζει στην κανάτα σταγόνα, σταγόνα – για αυτό το λόγο η μέθοδος είναι γνωστή ως drip – μέσα από ένα φίλτρο γεμάτο αλεσμένο καφέ. Στην αγορά θα βρεις άπειρες μηχανές με πολλά χαρακτηριστικά και ρυθμίσεις, όπως το είδος και το μέγεθος της κανάτας, η ένταση του καφέ, ή ακόμα η δυνατότητα να αλέθεις μόνος σου τους κόκκους με ενσωματωμένο μύλο. Ακόμα, υπάρχουν προγραμματιζόμενες συσκευές που ξεκινούν αυτόματα, ή άλλες που διαθέτουν μόνιμο συρμάτινο φίλτρο αντί για χάρτινο.

Tip: Προτίμησε καφετιέρα με κανάτα-θερμός που διατηρεί τον καφέ ζεστό, χωρίς να τον θερμαίνει όπως αυτές με γυάλινη κανάτα και θερμαινόμενη βάση.

French press

Αυτές είναι οι κανονικές συσκευές παρασκευής γαλλικού καφέ. Οι καφετιέρες γαλλικού τύπου είναι πολύ απλές στη χρήση και δεν απαιτούν ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν διαθέτουν χάρτινο φίλτρο, αλλά συρμάτινο και πολύ απλή χρήση: Γέμισε τη γυάλινη κανάτα με ζεστό νερό, ρίξε μέσα τον καφέ με το ειδικό δοσομετρικό κουτάλι, περίμενε λίγα λεπτά και πίεσε αργά προς τα κάτω το έμβολο. Ο καφές που παράγεται από τη διαδικασία αυτή είναι γεμάτος και αρωματικός. Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να φτιάξεις και τσάι, ενώ θα βρεις καφετιέρες σε διάφορα μεγέθη, από μικρές για ατομικό καφέ, μέχρι μεγαλύτερες για πολλά φλυτζάνια ταυτόχρονα.

Tip: Προσοχή στο μέγεθος των κόκκων του καφέ. Οι καφετιέρες φίλτρου θέλουν ψιλοκομμένο καφέ, ενώ οι γαλλικού τύπου, χοντροκομμένο.

Φραπιέρα

Ο φραπές είναι μια ελληνική πατέντα. Δεν είναι τίποτε άλλο από χτυπημένος στιγμιαίος καφές με ή χωρίς ζάχαρη ή γάλα. Με τον χαρακτηριστικό αφρό του, ο φραπές απολαμβάνεται σε μεγάλο ποτήρι νερού με καλαμάκι και παγάκια.

Αν είσαι λάτρης του φραπέ θα πρέπει να αντικαταστήσεις το παλιομοδίτικο σέικερ και να προμηθευθείς μια «φραπιέρα». Υπάρχουν διάφορες συσκευές στην αγορά, σταθερές ή χειρός, με ρεύμα ή μπαταρίες. Σε κάθε περίπτωση η ταχύτατη περιστροφή του (μεταλλικού κατά προτίμηση) αναδευτήρα θα δημιουργήσει παχύρευστη κρέμα που είναι και η πρώτη ύλη για την παρασκευή απολαυστικού φραπέ.

Tip: Οι φραπιέρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλες χρήσεις όπως για παραγωγή milkshake, αφρόγαλα, σάλτσες, παιδικές κρέμες κ.λπ.

Συσκευές ελληνικού καφέ

Ο παχύρευστος καφές που πίνεται σε μικρό φλιτζάνι, παράγεται με ψήσιμο πολύ λεπτών σαν πούδρα αλεσμένων κόκκων καφέ σε ειδικό (μπακιρένιο όπως προστάζει η παράδοση) μπρίκι. Η παρασκευή του ελληνικού ή τούρκικου καφέ είναι μια ιεροτελεστία και το μυστικό είναι η αργή θέρμανση του νερού στη σωστή θερμοκρασία ιδανικά στη χόβολη ή σε φωτιά. Οι μερακλήδες ξέρουν πότε ακριβώς να βγάλουν το μπρίκι από το μάτι ανάλογα με το εάν θέλουν καϊμάκι ή φουσκάλες.

Εάν ποτέ δοκίμασες να φτιάξεις μόνος σου ελληνικό αλλά σου βγήκε… καραβίσιος, μπορείς να προτιμήσεις μια συσκευή που ψήνει ελληνικό καφέ σχεδόν αυτόματα.

Tip: Στην αγορά θα βρεις ηλεκτρικά μπρίκια με ή χωρίς θερμοστάτη αλλά και άλλες πιο προηγμένες συσκευές που τα κάνουν όλα μόνες τους.

Όπως διαπίστωσες, ενώ ο καφές είναι ένας, τα ήδη του είναι πολλά. Ό,τι καφέ σου αρέσει να απολαμβάνεις, υπάρχει η κατάλληλη μηχανή καφέ.

Και μην ξεχνάς ότι εκτός από τα διάφορα ήδη του καφέ, υπάρχουν και οι εντάσεις του, δηλαδή το καβούρδισμα. Έτσι, μπορείς να πίνεις γαλλικό ή espresso με απαλή ή δυνατή ένταση, ενώ υπάρχουν και με γεύσεις, αλλά και ντεκαφεϊνέ για όσους τους αρέσει ο καφές, αλλά τους πειράζει στα… νεύρα!