Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών – Φτιάχνουμε κριθαρότο από το «Risotti» του Πάνου Ιωαννίδη

Περίληψη: Μια λαχταριστή συνταγή από το βιβλίο Risotti του Πάνου Ιωαννίδη και ένας ακόμα πιο λαχταριστός διαγωνισμός σε περιμένουν για να γιορτάσουμε την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών!

Σήμερα γιορτάζουν τα ζυμαρικά! Κάθε χρόνο, στις 25 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών και φέτος είναι η 23η χρονιά που το αγαπημένο μας φαγητό έχει την τιμητική του. Τι καλύτερος τρόπος να γιορτάσουμε κι εμείς αυτή την ημέρα από το να φτιάξουμε μία συνταγή με ζυμαρικά; Ανοίξαμε, λοιπόν, ένα από τα αγαπημένα μας βιβλία μαγειρικής των τελευταίων ετών, το «Risotti» του Πάνου Ιωαννίδη, και διαλέξαμε μία λαχταριστή συνταγή για κριθαρότο. Πρώτα όμως λίγη ιστορία!

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών ξεκίνησε το 1998. Τρία χρόνια νωρίτερα, στις 25 Οκτωβρίου 1995, στη Ρώμη είχε διεξαχθεί το World Pasta Congress όπου και αποφασίστηκε να θεσπιστεί μία παγκόσμια ημέρα για τα ζυμαρικά. Η ημέρα αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό να προωθήσει την αξία των ζυμαρικών ως τροφή και αυτό γίνεται μέσα από διάφορες ενέργειες και εκδηλώσεις κάθε χρόνο τέτοια περίοδο.

Σήμερα λοιπόν δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι θα μαγειρέψεις – η ημέρα επιβάλει ζυμαρικά! Κι αν δεν ξέρεις τι πιάτο να ετοιμάσεις, το βρήκαμε εμείς για σένα. Το βιβλίο μαγειρικής «Risotti» του Πάνου Ιωαννίδη μας μυεί στην τέχνη του ριζότο (γιατί περί τέχνης πρόκειται!) αποκαλύπτοντας τα μυστικά αυτού του τόσο απλού αλλά ταυτόχρονα τόσο απαιτητικού πιάτου. Ο Πάνος Ιωαννίδης δεν παραθέτει απλώς συνταγές και οδηγίες. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του σε βάζει στη φιλοσοφία του ριζότο και σε προσκαλεί να βγάλεις τη δική σου προσωπικότητα στο πιάτο. Από το «Risotti», λοιπόν, επιλέξαμε μία συνταγή με κριθαρότο για την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών. Ακολούθησέ την παρακάτω, αφού πρώτα πάρεις μέρος στον Facebook διαγωνισμό μας, μέσα από τον οποίο μπορείς να κερδίσεις το βιβλίο μαγειρικής του Πάνου Ιωαννίδη. Πάμε τώρα να δούμε και τη συνταγή που σου υποσχεθήκαμε!

Κριθαρότο µε γλασαρισµένα ντοµατίνια, βασιλικό και μοτσαρέλα

Υλικά (για 4 μερίδες)

Για τα γλασαρισµένα ντοµατίνια:

  • 800 γρ. ντοµατίνια
  • 8 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη (τα φύλλα)
  • 16 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι (τα φύλλα)
  • 4 γρ. ζάχαρη
  • 4 γρ. αλάτι
  • 120 ml ελαιόλαδο

Για το τοστάρισµα:

  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 32 γρ. βούτυρο
  • 120 γρ. κρεμμύδι
  • 320 γρ. κριθαράκι
  • 180 ml λευκό κρασί
  • 750-800 ml ζωμό λαχανικών
  • 8 γρ. φύλλα βασιλικό

Για τη μαντεκατούρα:

  • 80 γρ. κρύο βούτυρο κομμένο σε κύβους
  • 220 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 100 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • 280 γρ. γλασαρισµένα ντοµατίνια
  • Q.S. αλάτι
  • Q.S. μαύρο πιπέρι

Για τη διακόσμηση:

  • 3 γλασαρισµένα ντοµατίνια ανά πιάτο
  • Λίγα φύλλα βασιλικό
  • Q.S. μαύρο πιπέρι

Διαδικασία

Για τα γλασαρισµένα ντοµατίνια:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C στον αέρα.
  2. Βάζουμε τα ντοµατίνια σε ένα γυάλινο πυρίμαχο σκεύος, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε για να αναμειχθούν ομοιόμορφα.
  3. Ψήνουμε για 30 λεπτά και αφαιρούμε από τον φούρνο.

Για το τοστάρισµα:

  1. Καθαρίζουµε και ψιλοκόβουµε το κρεμμύδι (ασέ).
  2. Ζεσταίνουμε τον ζωμό σε µία κατσαρόλα.
    Tip: Είναι πολύ σημαντικό η ένταση της φωτιάς στον ζωμό να είναι όσο πιο χαμηλή γίνεται, γιατί διαφορετικά, εάν είναι πολύ υψηλή, αυτός θα εξατμιστεί και η τελική ποσότητα που θα προκύψει δε θα είναι επαρκής για να μαγειρευτεί το κριθαράκι.
  3. Βάζουμε σε µία κατσαρόλα το ελαιόλαδο, το βούτυρο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 1 µε 2 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι. 
  4. Προσθέτουμε το κριθαράκι και συνεχίζουμε το σοτάρισα για 7 δευτερόλεπτα. 
  5. Σβήνουμε µε το λευκό κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.  
  6. Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία στο μέγιστο και προσθέτουμε σταδιακά τον ζεστό ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 12 µε 15 λεπτά.  
  7. Προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού και ανακατεύουμε.

Για τη μαντεκατούρα:

  1. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα µε το κριθαράκι από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, την παρμεζάνα, τη μοτσαρέλα και τα γλασαρισµένα ντοµατίνια, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει το κριθαρότο και η υφή του να γίνει απαλή, γυαλιστερή και κρεμώδης.
  2. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι σύμφωνα µε τις προτιμήσεις µας.  
  3. Σερβίρουμε σε ρηχό πιάτο.

Σκεύη που θα χρειαστείς

  • Κατσαρόλα χωρητικότητας 1,5-2 λίτρων (για τον ζωμό)
  • Κουτάλα (για τον ζωμό)
  • Κατσαρόλα µε χερούλι χωρητικότητας 1-1,5 λίτρου (για το ριζότο)
  • Ξύλινη σπάτουλα (για το ριζότο)
  • Μαχαίρι ασέ
  • Γυάλινο πυρίμαχο σκεύος

Και για να κάνουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών ακόμα πιο «νόστιμή», όλα τα σκεύη μαγειρικής και οι μικροσυσκευές σήμερα μπορούν να γίνουν δικά σου με έκπτωση έως 25%!

Καλά μαγειρέματα!