Τέλειος καφές στο σπίτι; Και όμως γίνεται!

Περίληψη: Όποιο είδος καφέ κι αν είναι το αγαπημένο σου, όταν τον φτιάχνεις στο σπίτι χρειάζεται τεχνική για να τον πετύχεις όπως σου αρέσει. Πάμε να δούμε μερικές έξυπνες συμβουλές!

Ο καφές είναι μέρος της καθημερινότητάς σου! Από το πρωί μέχρι το βράδυ, όταν θες μία γρήγορη τόνωση φτιάχνεις ένα φλυτζάνι ή ένα ποτήρι. Ο καφές είναι φυσικά και απόλαυση, γι’ αυτό θες να τον πετυχαίνεις ακριβώς όπως σου αρέσει κάθε φορά. Ανάλογα με το είδος καφέ που προτιμάς, υπάρχουν και διαφορετικά tips που πρέπει να θυμάσαι για να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πάμε να δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για όλα τα δημοφιλή είδη καφέ λοιπόν.

Τι να προσέξεις στον espresso

  1. Η διάρκεια της εκχύλισης ενός espresso πρέπει να διαρκεί μεταξύ 25 και 30 δευτερολέπτων. Αν διαρκεί παραπάνω, τότε μάλλον ο καφές είναι αλεσμένος περισσότερο από όσο χρειάζεται. Το αντίθετο ισχύει αν η εκχύλιση ολοκληρώνεται ταχύτερα.
  2. Η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι κοντά στο σημείο βρασμού, αλλά όχι να φτάσει σε αυτό. Φρόντισε η θερμοκρασία να είναι μεταξύ 90 και 96 °C. Αντίστοιχα η πίεση θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 9 και 10 bar.
  3. Για έναν μονό espresso χρειάζονται περίπου 7-9 γραμμάρια καφέ. Για διπλό θα χρειαστείς 14-18 γραμμάρια καφέ. Επίσης, φρόντισε να συμπιέσεις καλά τον καφέ στο γκρουπ της καφετιέρας.
  4. Μην ξεχνάς να καθαρίζεις τακτικά τα εξαρτήματα της μηχανής σου.

Φτιάξε επαγγελματικό αφρόγαλα στο σπίτι

  1. Η πρώτη συμβουλή για πετυχημένο αφρόγαλα που θα χρησιμοποιηθεί σε ζεστούς καφέδες (cappuccino, macchiato κ.α.) είναι να χρησιμοποιήσεις πλήρες γάλα το οποίο θα βγάλεις εκείνη τη στιγμή από το ψυγείο.
  2. Στη συνέχεια, τοποθέτησε το ακροφύσιο της μηχανής σου πλάγια μέσα στην κανάτα με το γάλα, λίγο κάτω από την επιφάνειά του.
  3. Μόλις ετοιμαστεί το αφρόγαλα, χτύπα ελαφρώς την κανάτα στον πάγκο και άφησέ την να κάτσει για περίπου 30 δευτερόλεπτα.
  4. Για freddo cappuccino, εκτός από κρύο γάλα, φρόντισε να είναι και το σέικερ σου στην κατάψυξη πριν αρχίσεις να χτυπάς το γάλα.

Γαλλικός όπως ποτέ ξανά

  1. Η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι μεταξύ 90 και 96 °C.
  2. To μεταλλικό φίλτρο είναι προτιμότερο του χάρτινου, καθώς παράγει καφέ με πλουσιότερο άρωμα και πιο γεμάτη γεύση.
  3. Αν φτιάχνεις γαλλικό σε καφετιέρα, φρόντισε η μηχανή σου να είναι πάντα καθαρή.
  4. Αν το νερό στην περιοχή σου είναι αρκετά «σκληρό» τότε προτίμησε το εμφιαλωμένο κατά την παρασκευή του καφέ. Επίσης, θα πρέπει να φροντίσεις για την αφαλάτωση της μηχανής σου σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Το μυστικό για κορυφαίο ελληνικό καφέ

  1. Το πρώτο μυστικό για έναν τέλειο ελληνικό είναι η χαμηλή φωτιά. Άσε τον καφέ να «ψηθεί» αργά και απομάκρυνε το μπρίκι από τη φωτιά μόλις ο καφές φουσκώσει.
  2. Ο ελληνικός καφές απαιτεί συνεχές ανακάτεμα. Αν τον «ψήνεις» σε χαμηλή φωτιά, τότε ανακάτεψέ τον σιγά σιγά. Αν η φωτιά είναι δυνατή τότε θέλει και γρηγορότερο ανακάτεμα. Προτιμότερο είναι το αργό ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά.

Και ο φραπές θέλει τέχνη

  1. Για ένα ποτήρι φραπέ, η τυπική δοσολογία καφέ είναι δύο κουταλιές του γλυκού. Πρόσθεσε σε αυτόν την ποσότητα ζάχαρης της αρεσκείας σου και μετά μένει μόνο το νερό.
  2. Η ποσότητα του νερού δεν πρέπει να ξεπερνά το 30ml, διαφορετικά η ποσότητα του αφρού θα είναι πολύ μεγάλη.
  3. Προτίμησε το συμπυκνωμένο γάλα αντί για το φρέσκο, αν θες γάλα στον καφέ σου.
  4. Χρησιμοποίησε λίγα μεγάλα παγάκια αντί για πολλά μικρά, για να κρατήσεις τον καφέ του δροσερό για περισσότερη ώρα.

Ακολούθησε τα παραπάνω tips την επόμενη φορά που θα φτιάξεις καφέ και το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει! Επίσης, ό,τι χρειάζεσαι από εξοπλισμό σε περιμένει στο Public.gr!