Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 2019: στον Νίκο Χρυσό για την «Καινούργια μέρα»

Περίληψη: Στον Νίκο Χρυσό και το μυθιστόρημά του «Καινούργια μέρα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη, δόθηκε...

Στον Νίκο Χρυσό και το μυθιστόρημά του «Καινούργια μέρα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη, δόθηκε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature) 2019, που αποτελεί αξιοσημείωτη διάκριση για τα νέα λογοτεχνικά ταλέντα της Ευρώπης. 

Η ανακοίνωση έγινε το βράδυ της Τετάρτης 22 Μαΐου 2019,σε ειδική τελετή στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ρουμανίας στις Βρυξέλλες, από τον υπουργό Πολιτισμού και Εθνικής Ταυτότητας της Ρουμανίας, Βαλέρ-Ντανιέλ Μπρεάζ, και τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό, Τίμπορ Νάβρατσιτς.

Μέχρι σήμερα, το EUPL έχει βραβεύσει 108 συγγραφείς από 41 χώρες στη διάρκεια των δέκα χρόνων λειτουργίας του.

Η «Καινούργια μέρα» αποτελεί μια τοιχογραφία της κοινωνικοπολιτικής καθημερινότητας της Ευρώπης, έχοντας στο επίκεντρο τους άστεγους και τους διώκτες τους. «Μια κατάβαση στην κόλαση του περιθωρίου, μια περιπλάνηση στον παράδεισο της εξιστόρησης, ένας λαβύρινθος όπου ίσως κρύβεται το νόημα της ζωής», όπως αναφέρεται και στο οπισθόφυλλο.

Με τη βράβευση που έλαβε το βιβλίο, αναμένεται να μεταφραστεί και να γίνει γνωστό σε όλη την Ευρώπη, μέσω μεταφράσεων που προωθούνται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συνολικά βραβεύτηκαν 14 συγγραφείς από 14 διαφορετικές χώρες. Η τελετή βράβευσης, παρουσία όλων των βραβευθέντων, θα πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου 2019 στο Bozar, στις Βρυξέλλες.

Συγχαρητήρια Νίκο και πάντα δημιουργικός!