Facebook Messenger: Μάθε... άλλα κόλπα!

Περίληψη: Κάποτε, όταν τα "smartphones" ήταν ακόμη ιδέα στο μυαλό του Steve Jobs, η λέξη "Messenger"...

Κάποτε, όταν τα "smartphones" ήταν ακόμη ιδέα στο μυαλό του Steve Jobs, η λέξη "Messenger" ήταν ταυτόσημη με τη Microsoft και το πρόγραμμα ανταλλαγής μηνυμάτων για PCs. Πλέον, το Messenger είναι έννοια συνυφασμένη με το Facebook, μιας και ο κολοσσός των social media έχει επαναπροσδιορίσει τη λέξη και την έχει συνδέσει με το δικό της σύστημα επικοινωνίας για smartphones -- στο desktop, το Messenger αποτελεί τμήμα του site του Facebook. Οι προγραμματιστές του Facebook, όμως, δεν έχουν επαναπαυθεί και συνεχίζουν να προσθέτουν λειτουργίες και χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα. Πολλά από αυτά αποτελούν αντιγραφές από άλλα apps και υπηρεσίες του internet, καθώς οι προγραμματιστές του Facebook ενστερνίζονται απόλυτα το ρητό που λέει πως "οι καλοί καλλιτέχνες αντιγράφουν, οι μεγάλοι καλλιτέχνες κλέβουν". Έτσι, μιας και στο internet σπανίως υπάρχει παρθενογέννεση, το Facebook Messenger έχει εμπλουτιστεί με πολλές λειτουργίες, οι οποίες προέρχονται από... οπουδήποτε. Ας ρίξουμε μια ματιά στις πιο ενδιαφέρουσες, ώστε να μπορείς κι εσύ να κάνεις κόλπα στο Messenger, αντί να στέλνεις απλά μηνυματάκια!

Stickers και GIFs

Ναι, αυτό υπάρχει χρόνια. Κι όμως, είναι από τα πιο "δυνατά" σημεία του Messenger. Αντί για απλά emoticons, μπορείς να στείλεις κάποιο από τα μυριάδες stickers που διαθέτει το Facebook σε πακέτα και συλλογές. Και βέβαια, μπορείς να στείλεις ακόμη και κάποιο κινούμενο GIF, πάντα από τη συλλογή που σου παρέχει το ίδιο το Messenger, με κλιπάκια από γνωστές ταινίες και σειρές, μεταξύ άλλων. Απλά τσέκαρε τα εικονίδια στο κάτω μέρος!

Άλλαξε το χρώμα

Αν έχεις βαρεθεί το μπλε της... Στρουμφίτας, το Facebook σου επιτρέπει να αλλάξεις το χρώμα στα "μπαλονάκια" κειμένου του Messenger. Η επολογή γίνεται από κάποια προεπιλεγμένα χρώματα που το Facebook έχει "εγκρίνει", και, όταν αλλάξεις το χρώμα, η αλλαγή θα εμφανιστεί και στους δύο (ή περισσότερους) συμμετέχοντες του εκάστοτε chat, ώστε να μπορείς να έχεις άλλο χρώμα για κάθε άτομο!

More privacy!

Σίγουρα δεν θες να εμφανίζονται, μέσα στις ειδοποιήσεις της οθόνης κλειδώματος του κινητού σου, τα μηνύματα που ανταλλάσσεις με τις επαφές σου, ώστε να είναι ορατές σε όποιον ανοίξει την οθόνη. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πας στις ρυθμίσεις και να κλείσεις το "Show previews".

Ζωγραφίζοντας στις φωτογραφίες

Το να "βγάζεις" φωτογραφίες απ' ευθείας, μέσα από το Messenger, είναι γνωστό. Όμως, μπορείς και να βγάλεις φωτογραφία και να ζωγραφίσεις επάνω της, προτού τη στείλεις! Απλά πατάς το "Edit" και... ξεδιπλώνεις όλες τις καλλιτεχνικές σου αρετές πάνω στη... δύσμοιρη φωτογραφία, πριν τη στείλεις.

Μικρές καθημερινές ιστορίες

Όπως και στο Snapchat αλλά και στο Instagram, τώρα και το Messenger διαθέτει τη λειτουργία των "ιστοριών". Στο Messenger, αυτό ονομάζεται "Messenger Day" και μπορείς να "ανεβάσεις" μια εικόνα ή ένα βίντεο, εμπλουτισμένο με κείμενο, stickers, φίλτρα, χειρόγραφες σημειώσεις, και να το μοιραστείς με όλες τις επαφές σου ή απλά με κάποιους εξ αυτών. Όλα τα posts στο Messenger Day διαγράφονται αυτομάτως μετά από 24 ώρες.

Δράσεις κι αντιδράσεις

Τώρα μπορείς να βάλεις "reactions" και σε μεμονωμένα μηνύματα του Messenger, όπως θα έκανες σε κάθε άλλο post στο Facebook. Εδώ έχεις διαθέσιμα τα Love, γέλιο, έκπληξη, απογοήτευση, θυμός, like και... ώ του θαύματος, dislike! Απλά κράτα πατημένο το μήνυμα που έχεις λάβει και θες να αντιδράσεις, και θα δεις τα διαθέσιμα reactions να εμφανίζονται.

Δώσε μου τον... κωδικό σου!

Κάθε χρήστης του Messenger, πλέον, διαθέτει και τον δικό του "κωδικό", τον οποίο αρκεί να φωτογραφίσεις για να συνδεθείς πιο γρήγορα με τον λογαριασμό του κατόχου του. Είναι κάτι σαν barcode για χρήστες του Messenger! Απλά πάτα στην εικόνα προφίλ και θα δεις δύο επιλογές: το δικό σου κωδικό και για σκανάρισμα άλλου κωδικού. Απλά βάλε το κινητό με την εικόνα-κωδικό του ενός, μπροστά στην κάμερα του άλλου, και δε χρειάζεται να ψάχνεις ονόματα και διευθύνσεις!

Τα games κάνουν καλό

Κι όμως, το Messenger διαθέτει και παιχνίδια! Αν θες απλά να περάσεις λίγα (ή και όχι τόσο λίγα) λεπτά παίζοντας μόνος σου, ή αν θες να παίξεις με κάποιον άλλο από τις επαφές σου, το Messenger διαθέτει και από τα δύο! Η λίστα των διαθέσιμων παιχνιδιών αριθμεί ήδη πάνω από 60, και, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να παίξεις κάποιο από τα (αρχικά) λίγα διαθέσιμα, έστω και μία φορά, για να ξεδιπλωθεί ο πλήρης κατάλογος σε όλο του το μεγαλείο!

Μιλώντας με τα ρομπότ!

Ναι, έγινε κι αυτό. Διάφορες εταιρίες έχουν δημιουργήσει "chat bots", κυρίως για να παρέχουν τεχνική υποστήριξη σε κοινά προβλήματα, προτού σε παραπέμψουν σε κάποιον άνθρωπο, αλλά υπάρχουν και πολλά από άλλες υπηρεσίες, τα οποία σου προτείνουν... ενδιαφέροντα πράγματα! Απλά ψάξε στο Search για να τα βρεις!

Tag στο Chat!

Όταν κάνεις group chat με πολλούς συμμετέχοντες, μπορείς να απευθύνεις κάποιο μήνυμα σε έναν, απλά βάζοντας το @ και μετά το όνομα του ατόμου που αναφέρεις, ώστε να πάρει μια "ειδική" ειδοποίηση πως το όνομά του αναφέρθηκε στη συνομιλία.

Έχετε μήνυμα στον τηλεφωνητή

Τώρα μπορείς και να στέλνεις ηχητικά ή και... βιντεεικά μηνύματα, και όχι μόνο κείμενο ή εικόνες. Αν απλά βαριέσαι να γράφεις, πάτα το > δίπλα στο text box, έπειτα το + και επέλεξε "Φωνή". Γράψε το μήνυμά σου και στείλ'το. Αν θες βίντεο, πάτα το κουμπί της κάμερας δίπλα στο text box και κράτα το πατημένο. Η εγγραφή θα αρχίσει και, μόλις αφήσεις το κουμπί, το Messenger θα στείλει το βίντεο. Αν δε θες να το στείλεις, απλά σύρε το δάκτυλό σου στο κουμπί κλεισίματος.