What's new. Ψυχαγωγία.
Fantasia: η ανυπέρβλητη ταινία του Disney γίνεται 77!
share mail icon share facebook icon share twitter icon share google plus icon
< Fantasia: η ανυπέρβλητη ταινία του Disney γίνεται 77!
> Fantasia: η ανυπέρβλητη ταινία του Disney γίνεται 77!
13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Fantasia: η ανυπέρβλητη ταινία του Disney γίνεται 77!

Κι όμως… έχουν περάσει 77 ολόκληρα χρόνια από την πρώτη προβολή του Fantasia στους κινηματογράφους της Αμερικής. Το αξεπέραστο φιλμ του Walt Disney ξεκίνησε να προβάλλεται στις αίθουσες, στις 13 Νοεμβρίου του 1940 και σημάδεψε την πορεία των ταινιών κινουμένων σχεδίων!

Η ιστορία του Fantasia δεν ξεκίνησε, όμως, με τόσο μεγαλεπήβολα σχέδια. Η αρχή ήταν για μια ταινία με πρωταγωνιστή τον Mickey Mouse και τίτλο “The Sorcerer’s Apprentice“, στην οποία ο διάσημος ποντικός θα είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Όμως, ο Disney ήθελε, με αυτή την ταινία, να ξεφύγει από τις κλασσικές ταινίες μικρού μήκους και απλοϊκού χιούμορ για τις μάζες και να περάσει σε μια σοβαρή ταινία κινουμένων σχεδίων, με πιο σοβαρή υπόθεση και με ηχητική υπόκρουση κομμάτια κλασσικής μουσικής.
Πολύ γρήγορα, όμως, οι επιθυμίες και τα “θέλω” του Disney διόγκωσαν το project του “Sorcerer’s Apprentice”, οπότε σύντομα αποφασίστηκε να γίνει κανονική ταινία μεγάλου μήκους, και έτσι γεννήθηκε το “Fantasia“.

Fantasia: η ανυπέρβλητη ταινία του Disney γίνεται 77!

Ο ίδιος ο Disney δεν είχε όριο στις ιδέες του για την ταινία: κάλεσε τον μαέστρο της ορχήστρας της Φιλαδέλφια, Leopold Stokowski, να διευθύνει την ορχήστρα του για τη μουσική του Fantasia. Όλη η μουσική εγγράφηκε σε πολυκάναλο σύστημα, ώστε οι animators να μπορούν να παρέμβουν σε διαφορετικά μέρη της ορχήστρας, αναλόγως του τι ήθελαν να τονίσουν από τη δράση! Για την προβολή, η Disney δημιούργησε το σύστημα Fantasound σε συνεργασία με την RCA, και αποτέλεσε το πρώτο σύστημα “surround sound”!
Κι όμως, οι ιδέες δεν σταματούσαν εκεί! Ο ίδιος ο Disney σκεφτόταν να κάνει κάποια κομμάτια του Fantasia τρισδιάστατα (!) και να δίνει ειδικά “γυαλιά” με κάθε εισιτήριο, ενώ μια άλλη ιδέα που δεν πραγματοποιήθηκε ήταν να… ψεκάζουν αρώματα στο κοινό, ανάλογα με το “κεφάλαιο” του έργου! Επίσης, ο Disney ήθελε η ταινία να είναι “wide-screen“, δηλαδή όπως οι σημερινές ταινίες και όχι στην αναλογία των παλιών τηλεοράσεων 4:3, κάτι που δεν ήταν εφικτό τότε, λόγω κόστους.

Fantasia: η ανυπέρβλητη ταινία του Disney γίνεται 77!

Δυστυχώς για την ταινία, “έπεσε” πάνω στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αφ’ ενός, αλλά και στην εταιρία RKO, η οποία είχε αναλάβει τη διανομή στις δικές της κινηματογραφικές αίθουσες και η οποία κυκλοφόρησε πολλές “κομμένες” εκδοχές του Fantasia, χωρίς τον πολυκάναλο ήχο και με σημαντικά μικρότερη διάρκεια, κάτι που στιγμάτισε το υπερθέαμα που είχε στο μυαλό του ο Walt Disney.

Κι όμως, παρά τις δυσκολίες, τις επανεγγραφές — διότι τα φιλμ του 1940 είχαν μικρή διάρκεια ζωής — και τα κοψίματα, ακόμη και τις τεχνικές δυσκολίες και τους περιορισμούς, το Fantasia είναι το “έργο ζωής” του Walt Disney, η κορωνίδα του σε μια καριέρα με τόσα επιτεύγματα. Παρά τα περιορισμένα έσοδα, κυρίως λόγω του πολέμου αλλά και των τεχνικών απαιτήσεων από τις αίθουσες προβολής, δεν υπάρχει ταινία κινουμένων σχεδίων πιο ριζοσπαστική και πιο μεγαλοπρεπής από το Fantasia!

Για όσους δεν τη θυμούνται (ντροπή) ή δεν την έχουν δει ποτέ, ευτυχώς υπάρχουν τα CD με τη μουσική, αλλά και τα DVD… μέχρι να αποφασίσει η Disney να την ξανα-προβάλλει στους κινηματογράφους! Ίσως σε 3 χρόνια, στην 80ή επέτειο!

Fantasia: η ανυπέρβλητη ταινία του Disney γίνεται 77!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Σχετικές ειδήσεις

    Copyright © 2019 Publicworld S.A.
    Public Blog