Find my phone: Έχασες το smartphone σου; Βρες το!

Περίληψη: Έχασες το κινητό σου; Δε μπορείς να θυμηθείς που το άφησες; Μήπως έπεσες θύμα κάποιου......

Έχασες το κινητό σου; Δε μπορείς να θυμηθείς που το άφησες; Μήπως έπεσες θύμα κάποιου... ελαφροχέρη; Η τεχνολογία είναι εδώ για 'σένα. Τώρα, είτε έχεις iPhone είτε Android, μπορείς εύκολα και γρήγορα να εντοπίσεις τη συσκευή σου, αλλά και να λάβεις μέτρα ώστε τα προσωπικά σου δεδομένα να μείνουν ασφαλή! Τόσο η Google όσο και η Apple παρέχουν λειτουργίες που βοηθούν σε κάθε τέτοια κατάσταση.

Apple Find My iPhone

Για να ενεργοποιήσεις αυτή τη λειτουργία, πρέπει να ανοίξεις τα Settings, να πατήσεις στο "iCloud", έπειτα στο "Find my iPhone" και να ενεργοποιήσεις τη λειτουργία. Η υπηρεσία αυτή επιτρέπει τον εντοπισμό της συσκευής, το απομακρυσμένο ολικό "σβήσιμο" των περιεχομένων του, αλλά και αποτρέπει τον οποιονδήποτε από το να "καθαρίσει" τη συσκευή ή να την επανενεργοποιήσει, χωρίς το δικό σου password. Για να εντοπίσεις το iPhone σου (ή το iPad), θα πρέπει να πας στο iCloud.com από οποιονδήποτε browser, να μπεις στο λογαριασμό σου και να πατήσεις στο "Find iPhone". Έπειτα, επιλέγεις "All Devices" και διαλέγεις τη συσκευή την οποία θες να εντοπίσεις.Από εκεί, μπορείς να κάνεις zoom στο χάρτη, αλλά και να επιλέξεις κάποια από τις τρεις επιλογές που σου δίνει:Play sound : "Παίζει" μια ηχητική ειδοποίηση, ακόμη και αν το κινητό είναι σε δόνηση ή silent mode, ώστε να το εντοπίσεις, αν το έχεις χάσει σε κάποιο χώρο που βρίσκεσαι.Lost mode : Θα σου ζητηθεί να δώσεις έναν αριθμό τηλεφώνου, ο οποίος θα εμφανιστεί στην οθόνη της συσκευής, ώστε, όποιος το έχει βρει, να σε καλέσει. Επίσης, θα παίξει και ηχητική ειδοποίηση, ώστε να τραβήξει την προσοχή.Erase : Αν πιστεύεις πως η συσκευή σου έχει κλαπεί, ή πως δεν πρόκειται να την ξαναβρεις, η επιλογή αυτή θα σβήσει τα πάντα στο iPhone ή το iPad σου. Εκτός αυτών, υπάρχει και η επιλογή, αν χρησιμοποιείς το Apple Pay, να σβήσεις όλες τις πληροφορίες πιστωτικών καρτών από τη χαμένη συσκευή.

Android Find Your Phone

Η Google έχει δημιουργήσει την αντίστοιχη δική της υπηρεσία εύρεσης για Android smartphones, και μάλιστα μπορείς να την ενεργοποιήσεις και εκ των υστέρων! Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μπεις, από οποιονδήποτε browser, στο myaccount.google.com, να συνδεθείς με το account που χρησιμοποιείς και στο smartphone που θες να εντόπίσεις, και να μπεις στο "Sign-in & security".Από εκεί, θα δεις την επιλογή "Find your phone", στην σελίδα της οποίας θα δεις όλες τις συσκευές, κινητά τηλέφωνα ή tablets, τα οποία χρησιμοποιούν τον ενεργό λογαριασμό της Google. Επιλέγοντας αυτό που θες, αν η υπηρεσία "Find your phone" δεν είναι ενεργή, η Google σου δίνει την επιλογή να την ενεργοποιήσεις επί τόπου! Έπειτα, έχεις αρκετές επιλογές:Ring : Το κινητό θα "παίξει" ηχητική ειδοποίηση για λίγα δευτερόλεπτα, ώστε να το εντοπίσεις σε κάποιον χώρο, ακόμη κι αν είναι σε "silent" ή "vibrate".Locate : Θα ανοίξει σελίδα με χάρτη, ώστε να δεις που βρίσκεται η συσκευή -- μέσω GPS, εντοπισμού από WiFi ή συνδυασμό αυτών.Lock your phone : Κλειδώνει τη συσκευή, ώστε να μη μπορεί κανείς να την ανοίξει χωρίς τον κωδικό που θα βάλεις, ενώ μπορεί να εμφανίσει και κάποιο μήνυμα που θα γράψεις (π.χ. κάποιον αριθμό τηλεφώνου) για να σου επιστρέψει τη συσκευή όποιος τη βρει.Try calling your phone : Αν δε θυμάσαι τον αριθμό σου, μπορείς να ζητήσεις από κάποια επαφή σου να στον δώσει, αλλά και να καλέσεις μέσω Hangouts ή άλλης παρόμοιας υπηρεσίας.Sign out on your phone : Αποσύνδεση της συσκευής από τον ενεργό λογαριασμό Google, ώστε να μη μπορεί κανείς άλλος να έχει πρόσβαση. Εσύ θα συνεχίσεις να έχεις πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες αυτής της λίστας.Get in touch with your operator : Έρχεσαι σε επαφή με τον πάροχο, ώστε να απενεργοποιήσεις τη SIM, να κάνεις εκτροπή κλήσεων σε άλλο αριθμό, αλλά και να αποτρέψεις την πραγματοποίηση κλήσεων ή την αποστολή μηνυμάτων από τον αριθμό σου.Consider erasing your device : Θα σβήσει όλη τη μνήμη της συσκευής, καθώς και (θα προσπαθήσει να σβήσει) όποια κάρτα μνήμης υπάρχει συνδεδεμένη. Όλα τα προγράμματα, λογαριασμοί, επαφές και αρχεία θα διαγραφούν, ενώ πλέον δε θα μπορείς ούτε να εντοπίσεις τη συσκευή μέσω του "Find your phone". Θα έχεις παρατηρήσει πως, και οι δύο υπηρεσίες, τόσο της Apple όσο και της Google, είναι ενσωματωμένες στο λειτουργικό σύστημα των συσκευών και δεν αποτελούν εξωτερικό app. Αυτό έχει το πλεονέκτημα πως, όποιος και να έχει πρόσβαση στη συσκευή, δε μπορεί να μπλοκάρει αυτή τη λειτουργία -- τουλάχιστον όχι χωρίς σημαντική δυσκολία. Σε κάθε περίπτωση, αν η συσκευή σου έχει κλαπεί και μπορείς να την εντοπίσεις στο χάρτη, καλό θα είναι να ειδοποιήσεις την αστυνομία, και να μην πας μόνος σου να την πάρεις πίσω.