«Φιρντάους»: Μια γυναίκα που ήθελε να ζήσει ελεύθερη

Περίληψη: Η Φιρντάους είναι μια γυναίκα που προσπάθησε να διαφέρει από τις άλλες και να ξεφύγει...

Η Φιρντάους είναι μια γυναίκα που προσπάθησε να διαφέρει από τις άλλες και να ξεφύγει από την προδιαγεγραμμένη μοίρα των περισσότερων γυναικών του αραβικού κόσμου. Πρόκειται για «ένα αδάμαστο γυναικείο πνεύμα εγκλωβισμένο στον κόσμο των αντρών», για μια γυναίκα που αγωνίστηκε κόντρα σε όλους και σε όλα, για να πετύχει το αυτονόητο: να ζήσει ελεύθερη. «Δούλα ως παιδί, δούλα ως σύζυγος, δούλα ως υπάλληλος, δούλα ως πόρνη, ελεύθερη μονάχα ως δολοφόνος». 

Στο βιβλίο αυτό, η Φιρντάους αφηγείται την ιστορία της το βράδυ πριν την εκτέλεσή της στη Ναουάλ Αλ Σααντάουι, τη «Σιμόν ντε Μπωβουάρ του αραβικού κόσμου», σ’ ένα από τα πιο κλασικά και πολυμεταφρασμένα κείμενα της φεμινιστικής γραμματείας. Δεν είναι τα βάσανα της Φιρντάους που κάνουν την ιστορία της μια διαχρονική γυναικεία υπόθεση. Είναι η απλότητα του μηνύματός της: πως στον κόσμο της πατριαρχίας καμιά γυναίκα δεν είναι ελεύθερη.

«Σαράντα χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, το βιβλίο αυτό παραμένει το ίδιο φρέσκο, δυνατό κι απαραίτητο», έγραψε ο Guardian για να προσθέσει το Brittle Paper πως «πολύ πριν το κίνημα #MeToo, υπήρξε η Φιρντάους».

«Πάντα αναζητούσα κάτι να με κάνει περήφανη, κάτι για να νιώσω πως είμαι ανώτερη, ανώτερη κυρίως απ’ τους βασιλιάδες, τους πρίγκιπες, τους κυβερνήτες», αναφέρει με τη σειρά της η Φιρντάους.

Ψυχίατρος, συγγραφέας, ακτιβίστρια, η Ναουάλ Αλ Σααντάουι (1931) είναι μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες του παγκόσμιου φεμινιστικού κινήματος. Το 1981 φυλακίστηκε για το έργο της και αργότερα, εξαιτίας απειλών για τη ζωή της, αναγκάστηκε να φύγει από την Αίγυπτο. Δίδαξε για χρόνια σε αμερικανικά πανεπιστήμια. Το 1996 επέστρεψε στο Κάιρο, όπου ζει μέχρι σήμερα. Έχει κατ’ επανάληψη βραβευτεί για το ανθρωπιστικό και συγγραφικό της έργο, ενώ τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες.

Το Public, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Δώμα, χαρίζουν σε πέντε (5) τυχερούς πέντε (5) αντίτυπα του βιβλίου «Φιρντάους». Ο διαγωνισμός θα λήξει την Παρασκευή 15 Μαρτίου. Πολλαπλές συμμετοχές δεν λαμβάνονται υπόψιν.

Η κλήρωση έγινε και οι νικητές είναι:

Βαρβάρα Αρώνη

Αθηνά Καραγιάννη

Άννα Παντελιά

Μάριος Κούστας

Δημήτρης Φελιράκης