Φύση, Πόλη, Άνθρωπος: Πώς να προσεγγίσεις τα θέματα του διαγωνισμού;

Περίληψη: "Η άνοιξη έφτασε και το καλοκαίρι πλησιάζει ταχύτατα! Οι μελαγχολικές και βροχερές Κυριακές του χειμώνα...

"Η άνοιξη έφτασε και το καλοκαίρι πλησιάζει ταχύτατα! Οι μελαγχολικές και βροχερές Κυριακές του χειμώνα είναι πλέον μακριά μας και πλέον οι μέρες μας γεμίζουν από τις φωτεινές ακτίνες του ήλιου, τα αρώματα της φύσης που αναγεννήθηκε και τα χαμόγελα των αγαπημένων μας προσώπων. Αυτό ακριβώς καλούμαστε να μεταφέρουμε με σύμμαχο τον φωτογραφικό φακό μας.  EOS_1200D Lifestyle 17 newΚάτω από τον γενικό τίτλο «Οι Κυριακές μας», τα Public δίνουν τρεις διαφορετικές κατηγορίες, στις οποίες μπορούμε να συμμετέχουμε στον 1ο ανοιχτό διαγωνισμό εικόνας, τα Public Moments Awards. Κάθε κατηγορία, αν μιλήσουμε με αυστηρούς φωτογραφικούς όρους, συγγενεύει και με άλλα φωτογραφικά είδη. Κάθε είδος απαιτεί και διαφορετική προσέγγιση και υπαγορεύει διαφορετική χρήση του εξοπλισμού μας.  Ας τα δούμε πιο αναλυτικά..ΦΥΣΗΗ φωτογραφία τοπίου είναι ένα από τα αγαπημένα είδη του Έλληνα ερασιτέχνη φωτογράφου, αφού η πολύμηνη καλοκαιρία στην οποία ζούμε ευνοεί τις φωτογραφικές εξορμήσεις. Στο τοπίο χρησιμοποιούμε τους ευρυγώνιους φακούς μας και μέτρια προς κλειστά διαφράγματα π.χ. f/11 για καλύτερο βάθος πεδίου δηλ. για να έχουμε νεταρισμένο το μεγαλύτερο μέρος της εικόνας μας. Bebop Lifestyle 5Όσο για το θέμα μας, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την ομορφιά της ανθισμένης φύσης ή να επιλέξουμε να ενσωματώσουμε και την ανθρώπινη παρουσία, η οποία εκτός ότι μας δίνει πληροφορίες για την κλίμακα του τοπίου, μεταφέρει καλύτερα την ατμόσφαιρα και το συναίσθημα της κυριακάτικης εξόρμησης μας.
Στο τοπίο χρησιμοποιούμε τους ευρυγώνιους φακούς μας και μέτρια προς κλειστά διαφράγματα
ΑΝΘΡΩΠΟΙΟι άνθρωποι είναι αυτοί που μετατρέπουν την Κυριακή σε μια ξεχωριστή μέρα, και αυτό οφείλουμε να δείξουμε με τα καρέ μας. Ανέμελες πόζες ενός αγαπημένου προσώπου, ομαδικές φωτογραφίες της παρέας μας σε μια διασκεδαστική δραστηριότητα, οικογενειακά τραπέζια, παιχνίδια μέσα και έξω από το σπίτι είναι ελάχιστα μόνο από τα πράγματα που μπορούμε να δείξουμε. Δεν ξεχνάμε να χρησιμοποιήσουμε ανοιχτά διαφράγματα όπως f/2 ή f/2.8 για να απομονώσουμε το πρόσωπο και φυσικά εστιάζουμε στα μάτια.GoPro-Launches-A-Cheaper-Option-For-Their-Action-CameraΑν φωτογραφίζουμε τη δράση χρησιμοποιούμε στη μηχανή μας την προτεραιότητα ταχύτητας (Shutter Priority) για να ρυθμίσουμε εμείς την ταχύτητα του κλείστρου και να αφήσουμε το διάφραγμα στη μηχανή. Θεωρητικά χρειαζόμαστε μια ταχύτητα της τάξης 1/250-1/500sec όταν τα παιδιά τρέχουν. Με compact μηχανή, αν δεν έχει Shutter Priority, δοκιμάζουμε τη “σκηνή” Sports.
Στους ανθρώπους εστιάζουμε στα μάτια!
ΠΟΛΗΑρκετοί από εμάς δεν αφήνουν την πόλη, αν δεν καλοκαιριάσει. Μην ανησυχείτε όμως γιατί και η πόλη προσφέρει εξαιρετικά φωτογραφικά καρέ. Εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό μπορούμε να επιδοθούμε σε μια νέα περιπέτεια και να ανακαλύψουμε χώρους της που δεν έχουμε ξαναδεί. Μια γειτονιά, ένας κήπος ή ένας αρχαιολογικός χώρος που αγνοούσαμε μέχρι τώρα μας περιμένει να τον εξερευνήσουμε μαζί με δεκάδες άλλους εραστές του αστικού τοπίου.
Hero Lifestyle_8 newΠροσοχή στο ζουμ γιατί παραμορφώνει!
Τα smartphone μας έχουν φτιαχτεί για τη φωτογράφηση μέσα στην πόλη, αν δεν θέλουμε να κουβαλήσουμε τη μηχανή (αν και εμείς σας το προτείνουμε). Εκμεταλλευόμαστε το πλούσιο φυσικό φως, ξεχνάμε ότι η συσκευή μας έχει flash και χρησιμοποιούμε ότι δυνατότητες μας δίνει για επιλεκτική εστίαση. Προσοχή όμως που και ποιον φωτογραφίζουμε. Αν τα πρόσωπα στο κάδρο μας είναι ευκόλως αναγνωρίσιμα θα πρέπει να έχουμε την άδεια τους για την απεικόνιση και κυρίως για να μπορέσουμε να στείλουμε την εικόνα στον διαγωνισμό.Καλές λήψεις και καλή επιτυχία στο Public Moments!"Κωνσταντίνα ΓκιτάκουΠεριοδικό Φωτογράφος *To περιοδικό ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ στηρίζει τον διαγωνισμό Public Moments Awards.