Active Noise Cancelling ακουστικά: Πώς λειτουργούν;

Περίληψη: Αναρωτήθηκες ποτέ πώς δουλεύουν τα ακουστικά που ακυρώνουν τον θόρυβο του περιβάλλοντος; Σε αυτό το άρθρο σου έχουμε την απάντηση!

Αν, όπως και εμείς, κυκλοφορείς συνεχώς με ακουστικά στα αυτιά, τότε ίσως έχεις ακούσει για τα ακουστικά active noise cancelling. Αυτού του είδους το gadget κάνει ακριβώς ό,τι περιγράφει το όνομά του: ακυρώνει ενεργά το θόρυβο. Ακόμα κι αν βρίσκεσαι σε θορυβώδες περιβάλλον, όπως το βαγόνι ενός συρμού μετρό ή στον πολυσύχναστο δρόμο της περιοχής σου, δεν ενοχλείσαι σχεδόν καθόλου από τη φασαρία γύρω σου και μπορείς να απολαύσεις τη μουσική, τα podcast και τα video σου χωρίς να σε απασχολεί ό,τι συμβαίνει γύρω σου. Πώς δουλεύει όμως αυτή η τεχνολογία;

Noise cancellation, τι είναι και ποια είδη υπάρχουν;

Η ακύρωση θορύβου υπάρχει ως ιδέα εδώ και αιώνες – βλέπε ωτοασπίδες και άλλα προστατευτικά. Πλέον η τεχνολογία έχει κάνει εφικτή και την ενεργή ακύρωση θορύβου, με πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Passive noise cancellation

Η «πατροπαράδοτη» μέθοδος: ειδικά υλικά απομονώνουν το αυτί από το περιβάλλον. Είτε μιλάμε για μεγάλα ακουστικά που καλύπτουν εντελώς το αυτί (over ear), με αφρώδη υλικά για ηχομόνωση, είτε για «ψείρες» με ένθετα σιλικόνης, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: το αυτί απομονώνεται μηχανικά από το περιβάλλον.

Active noise cancellation

Η νέα μέθοδος: ειδικά μικροσκοπικά μικρόφωνα καταγράφουν τους ήχους του περιβάλλοντος, ένας ειδικός επεξεργαστής υπολογίζει τα ηχητικά κύματα που απαιτούνται για την ακύρωση αυτών των ήχων, και αυτά προστίθενται στη μουσική (ή ό,τι άλλο) που παίζουν τα ηχεία των ακουστικών.

Active Noise Cancellation: τι είναι και πώς δουλεύει η τεχνολογία noise cancelling

Η βασική ιδέα στην ακύρωση θορύβου κρύβεται στη φυσική της μετάδοσης του ήχου. Πολύ απλοϊκά, ο ήχος ταξιδεύει ως κύμα, δημιουργώντας στον αέρα περιοχές υψηλής και χαμηλής πίεσης. Τα αυτιά μας αισθάνονται αυτές τις αλλαγές στην πίεση και ερμηνεύουν το κύμα ως τον ήχο που αντιλαμβανόμαστε. Αυτή την ιδιότητα εκμεταλλεύονται τα ακουστικά με ANC (active noise cancelling), για να ακυρώσουν τον θόρυβο. Συγκεκριμένα, τα ακουστικά με ANC περνούν στα αυτιά σου ένα κύμα το οποίο είναι αντίθετο με το κύμα ήχου του περιβάλλοντος. Σαν αποτέλεσμα τα δύο κύματα «εξουδετερώνουν» το ένα το άλλο και δεν φτάνει κανένας ήχος από το περιβάλλον στα αυτιά σου.

Σε τεχνολογικό επίπεδο, ίσως να έχεις προσέξει ότι τα ακουστικά active noise cancelling εξοπλίζονται με εξωτερικά μικρόφωνα και στις δύο πλευρές. Αυτό δεν γίνεται (μόνο) για την υποστήριξη κλήσεων. Τα μικρόφωνα αυτά είναι που ανιχνεύουν τον ήχο του περιβάλλοντος και έτσι μπορεί μετά το chip των ακουστικών να υπολογίσει το κύμα «εξουδετέρωσης» που θα περάσει στο αυτί σου.

Φυσικά, όλα αυτά δουλεύουν τέλεια μόνο θεωρητικά. Στον πραγματικό κόσμο, η ακύρωση του θορύβου δε θα είναι ποτέ 100% επιτυχημένη. Σε συνεχείς θορύβους, όπως ο κινητήρας ενός αμαξιού, η ακύρωση μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Σε περιπτώσεις με πολλές ή απότομες εναλλαγές στον ήχο του περιβάλλοντος, όπως το γρήγορο πέρασμα μιας μηχανής για παράδειγμα, ένα μέρος του θορύβου θα περάσει από τα ακουστικά. Ακόμα και με αυτό το ημιτελές αποτέλεσμα, όμως, η διαφορά στην απομόνωση των εξωτερικών θορύβων σε σχέση με τα ακουστικά που δεν υποστηρίζουν ANC είναι τεράστια.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των ακουστικών active noise cancelling;

Το κύριο πλεονέκτημα είναι το προφανές: μπορείς να απομονωθείς σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον και τους ήχους του. Είτε προσπαθείς να συγκεντρωθείς και να διαβάσεις ή να δουλέψεις, είτε απλά θέλεις την ησυχία σου, τα ακουστικά με ANC μπορούν να το επιτύχουν σε μεγάλο βαθμό.

1. Απομόνωση!

Για παράδειγμα, αν είσαι σε αεροπλάνο, μπορείς να απαλλάξεις τα αυτιά σου από το συνεχές βουητό των κινητήρων, ή αν δουλεύεις με το laptop σου σε τρένο. Ή αν κοντά στο γραφείο ή στο σπίτι σου χτίζεται ένα νέο κτήριο. Ή απλά αν το γραφείο σου είναι θορυβώδες!

2. Μείωση της βλάβης στα αυτιά

Αντί να βάζεις ακουστικά με μουσική τέρμα για να καταπνίξεις τον θόρυβο, χρησιμοποιείς ακουστικά με ANC και ακούς σε πιο χαμηλή ένταση αλλά χωρίς εξωτερικούς ήχους να σε ενοχλούν. Τα ακουστικά με ANC μπορούν να γλυτώσουν τα αυτιά σου!

3. Βελτίωση της εμπειρίας ακρόασης

Πλέον μπορείς να ακούς τη μουσική με πλήρη λεπτομέρεια, χωρίς να πρέπει να μπεις σε ανηχοϊκό θάλαμο. Οι προηγμένοι αλγόριθμοι του ANC θα φροντίσουν να φτάνει στα αυτιά σου καθαρός ήχος από την πηγή που εσύ θες, ακόμη και σε θορυβώδες περιβάλλον.

4. Απομόνωση χωρίς απομόνωση!

Πλέον υπάρχουν συστήματα ANC τα οποία μπορούν να απομονώσουν τους θορύβους αλλά όχι την ομιλία! Έτσι, αν το γραφείο σου είναι θορυβώδες, θα απομονώσουν αυτούς τους θορύβους, αλλά αν σου μιλήσει κάποιος συνάδελφος, θα τον ακούσεις!

Ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές σε ακουστικά με Active Noise Cancelling;

Πλέον οι επιλογές είναι πολλές και εξαρτάται από το budget σου. Αλλά αν θέλεις την καλύτερη λύση, οι επιλογές σου είναι δύο. Αν είσαι στο οικοσύστημα της Apple, τα AirPods Pro 2nd Gen είναι απλά τα καλύτερα. Για Android, τα ολοκαίνουρια Sony WF-1000XM5 δεν έχουν αντίπαλο.

Διάλεξε τα δικά σου ακουστικά noise cancelling και απόλαυσε το ταξίδι της μουσικής σου!

Έλα μια βόλτα από τα Public – ή μπες στο Public.gr – και θα βρεις όλα τα μοντέλα και όλα τα είδη! Για πραγματικό noise cancelling στα αυτιά σου, έχουμε τα καλύτερα. Εσύ δεν έχεις παρά να διαλέξεις αυτό που σου ταιριάζει και… καλές ακροάσεις!