Gaming και παιδιά / Ενεργοποίησε γονικό έλεγχο στις κονσόλες!

Περίληψη: Όλο το καλοκαίρι το gaming καλά κρατεί! Πόσο εύκολο είναι για τους γονείς να βάλουν όρια;

Ναι, τώρα είναι καλοκαίρι. Τα σχολεία είναι κλειστά, το διάβασμα δεν έχει ακόμα ξεκινήσει, κάτι που σημαίνει ότι μικροί και μεγάλοι gamers μπορούν να απολαμβάνουν τις κονσόλες τους με τις ώρες. Πάντοτε με μέτρο, καθώς καλό είναι να δώσουν χρόνο και σε βόλτες, σε βουτιές στη θάλασσα, γιατί όχι και σε κάποιο λογοτεχνικό βιβλίο; Πόσο εύκολο είναι για τους γονείς να βάλουν όρια; Πάμε να δούμε μερικές ιδέες ανά gaming κονσόλα. 

Switch

Η Nintendo είναι σίγουρα η εταιρεία με τη μεγαλύτερη εμπειρία σε παιχνίδια για μικρές ηλικίες. Για αυτό τον λόγο διαθέτει ειδικό app για γονικό έλεγχο διαθέσιμο για Android και για iOS, το οποίο σου δίνει επιλογές. Μπορείς να βάλεις χρονικά όρια και να «»κόψεις παιχνίδια με συγκεκριμένο περιεχόμενο στα προφίλ των παιδιών στο Switch. Μπορείς να βάλεις συγκεκριμένα χρονικά όρια ή ακόμη και να τους δώσεις ένα συγκεκριμένο συνολικό χρόνο παιχνιδιού και να τα αφήσεις να αποφασίσουν μόνα τους πώς θα τον αξιοποιήσουν. Επίσης σου δίνει στατιστικά και ενδιαφέροντα στοιχεία για το ποια παιχνίδια παίζουν τα παιδιά σου περισσότερο.

Βέβαια, εκτός του app, μπορείς να κάνεις το ίδιο και από το Switch, ανοίγοντας το Settings → Parental Controls.

PlayStation

Τα best sellers της Sony δεν θα μπορούσαν να μη διαθέτουν γονικό έλεγχο για τους μικρούς χρήστες. Μπορείς να βάλεις χρονικό όριο αλλά και ώρες «απαγόρευσης». Υπάρχουν presets για να κόψεις παιχνίδια για ενήλικες και ακόμη και ταινίες Blu-Ray. Μπορείς να φιλτράρεις και τον ενσωματωμένο browser, να παρακολουθήσεις τα μηνύματα που έρχονται, τα friend requests αλλά και τα downloads. Μπορείς να περιορίσεις και τη χρήση του PlayStation VR headset, αν έχεις.

Θα πρέπει να προσθέσεις τους λογαριασμούς των παιδιών κάτω από τον λογαριασμό Family, στον οποίο να προσθέσεις τα παιδιά, μέσα στο Account Management. Εκεί μπορείς να δώσεις δικαιώματα ελέγχου στον δικό σου λογαριασμό αλλά και σε όποιου άλλου θεωρείς σωστό. Θα βρεις τις ρυθμίσεις στο Settings → Parental Controls → Family Management.

Xbox

Η Microsoft έβαλε το Xbox υπό το πρίσμα του hardcore gaming, κάτι όχι ιδιαίτερα καλό για παιδιά αλλά τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σοβαρά βήματα προόδου. Και εδώ το πρώτο βήμα είναι να δημιουργήσεις ένα family group, είτε από την κονσόλα είτε online, και να θέσεις όρια για τον κάθε χρήστη. Υπάρχει επίσης app Xbox Family Settings (για Android και iOS), μέσα από το οποίο μπορείς να βάλεις χρονικά όρια, περιορισμό αναλόγως του rating αλλά και κόστος. Μπορείς ακόμη και να βάλεις περιορισμό στα microtransactions αλλά και να κόψεις τα loot boxes, ώστε τα παιδιά να μην ξοδεύουν όλο τους το χαρτζηλίκι σε παιχνίδια.

Για να βρεις τις ρυθμίσεις, πας στο System → Settings → Account → Family και…ξεκινάς! Τώρα ξέρεις!