2020: Η χρονιά των gamers!

Περίληψη: Η φετινή χρονιά εξελίσσεται σε μια από τις κορυφαίες για τους gamers. Μέσα στο 2020 έρχεται νέο hardware, software και πολλές gaming εμπειρίες!

Το 2020 είναι μια χρονιά πολύ διαφορετική από όλες τις προηγούμενες κυρίως εξαιτίας της πανδημίας. Ωστόσο το κομμάτι του gaming έχει εξελιχθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες: από το hardware και το software, μέχρι τον τρόπο που απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας παιχνίδια, η δύσκολη αυτή χρονιά κυλάει πολύ θετικά για το gaming κοινό.

Νέες κονσόλες και ισχυρότερο PC hardware

Ο πρώτος λόγος που κάθε gamer μπορεί να είναι ικανοποιημένος για την πορεία του 2020 μέχρι τώρα είναι οι μεγάλες hardware κυκλοφορίες της χρονιάς. Είτε παίζεις σε κονσόλα είτε παίζεις σε PC, τα τέλη του 2020 φέρνουν αναβαθμίσεις για όλους. Για αρχή έχουμε την κυκλοφορία των PlayStation 5 και Xbox Series X|S. Οι νέες κονσόλες θα δώσουν την ευκαιρία σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων να βιώσει το 4K gaming.

Και οι... αμετανόητοι PC gamers, όμως, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από θέμα ποιότητας και αυτό γιατί μέσα στο 2020 AMD και Nvidia ανέβασαν τον πήχη της ποιότητας σε νέα ύψη. Η AMD το κατάφερε αυτό τόσο στους επεξεργαστές όσο και στις κάρτες γραφικών. Σύντομα θα κυκλοφορήσουν οι νέοι Zen3 επεξεργαστές της σειράς Ryzen 5000, οι οποίοι, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η καλύτερη επιλογή για τους gamers. Μαζί με τους νέους επεξεργαστές η AMD ανακοίνωσε τη σειρά καρτών γραφικών Radeon RX 6000, η οποία τα βάζει στα ίσα με τις κορυφαίες προτάσεις της Nvidia. Ποιες είναι οι προτάσεις της Nvidia; Οι νέες GPU της σειράς RTX 3000 φυσικά!

Κορυφαία εμπειρία gaming ακόμα και χωρίς το κατάλληλο hardware

Με την ταχύτητα του internet να μεγαλώνει συνεχώς και το 5G να είναι σχεδόν εδώ, το cloud gaming μοιάζει ικανό να αλλάξει όσα ήξερες για το gaming. Χωρίς να χρειάζεται να αποκτήσεις το «latest and greatest» στο χώρο του gaming, θα μπορείς να παίξεις τα νεότερα και απαιτητικότερα παιχνίδια που κυκλοφορούν μέσω του κινητού σου ή του browser σου, ακόμα κι αν το hardware σου δεν «σηκώνει» από μόνο του το παιχνίδι. Τα νέα games θα «τρέχουν» σε κάποιον κοντινό server και οι ενέργειές σου θα stream-άρονται στο PC, το smartphone, το tablet ή την τηλεόρασή σου! Η κατηγορία αυτή αναπτύσσεται ραγδαία, με πολλές ανταγωνιστικές υπηρεσίες να δραστηριοποιούνται ήδη. Η αρχή έγινε το 2019, με το λανσάρισμα του Google Stadia, αλλά μέσα στο 2020 είδαμε και νέους παίκτες να μπαίνουν στην αγορά. Στο cloud gaming δραστηριοποιούνται πλέον οι Google, Sony, Microsoft, Amazon, Nvidia, ενώ ακόμα και το Facebook δοκιμάζει κάτι αντίστοιχο. Ο μεγάλος αυτός ανταγωνισμός σίγουρα χαροποιεί τους gamers.

Παιχνίδια πιο προσιτά από ποτέ

Το cloud gaming δεν είναι ο μόνος τρόπος για απολαύσει κανείς κορυφαία παιχνίδια πολύ οικονομικά. Ζούμε σε μια περίοδο όπου όλο και περισσότερα παιχνίδια διατίθενται δωρεάν, κάτι που μειώνει σημαντικά τα εμπόδια εισόδου στο gaming. Η τεράστια επιτυχία του Fortnite οδήγησε και άλλες εταιρίες να δημιουργήσουν ανταγωνιστικούς τίτλους που διατίθενται δωρεάν. Μέσα στο 2020 κυκλοφόρησαν τίτλοι όπως το Valorant και το Hyper Scape ενώ ακόμα και το πολύ δημοφιλές Rocket League έγινε δωρεάν.

Επιπλέον η ποιότητα των indie τίτλων είναι σε all time high με τις τιμές τους να είναι συνήθως πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τις ΑΑΑ κυκλοφορίες από τα μεγάλα studio. Πρόσθεσε σε όλα τα παραπάνω και το γεγονός πως το Steam έχει πλέον σοβαρό ανταγωνισμό, κάτι που οδηγεί σε μεγάλες προσφορές, εκπτώσεις και giveaway παιχνιδιών (ακόμα και σε εβδομαδιαία βάση από το Epic Games Store) και δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις πως το κόστος απόκτησης νέων παιχνιδιών είναι χαμηλότερο από ποτέ.

Νέες εμπειρίες παιχνιδιού

Μιλώντας για νέες εμπειρίες αναφερόμαστε κυρίως στο VR gaming και το game streaming μέσω υπηρεσιών, όπως το Twitch και το YouTube. Αυτά δεν είναι κάτι καινούργιο, προφανώς, αλλά μέσα στο 2020, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, γνώρισε άνθηση. Στο χώρο του VR η κυκλοφορία του Oculus Quest 2 το φθινόπωρο έφερε μια σημαντική αναβάθμιση στην κατηγορία. Το Quest 2 λειτουργεί ως αυτόνομο headset αλλά με ένα μόνο καλώδιο μετατρέπεται αυτόματα και σε PC VR headset, για να τρέξεις ακόμα πιο απαιτητικά παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας. Και αυτό χωρίς να χρειάζεται εξωτερικούς αισθητήρες περιμετρικά στο χώρο σου.

Το Twitch από την άλλη εξερράγη σε δημοτικότητα μέσα στο 2020 και αυτό οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στα lockdowns που συνέβησαν και συμβαίνουν σε διάφορα μέρη του κόσμου. Με μεγάλο μέρος του πληθυσμού να βρίσκεται περισσότερες ώρες στο σπίτι, οι πλατφόρμες game streaming απέκτησαν νέο κοινό, κάτι που έφερε ακόμα περισσότερο κόσμο κοντά στο gaming, και έκανε άγνωστα παιχνίδια πολύ δημοφιλή, όπως έγινε στην περίπτωση του Among Us.

Παίζεις με όλους, όποια πλατφόρμα κι αν έχουν!

Δεν ήταν ποτέ πιο εύκολο να παίξεις με φίλους (ή αγνώστους) χωρίς να σε νοιάζει το hardware τους. Εδώ και μερικά χρόνια το cross-play έχει γίνει πολύ σημαντικό, καθώς το online gaming είναι πλέον πολύ δημοφιλές. Μέσα στο 2020 νέα παιχνίδια, όπως το Star Wars: Squadrons, δημιουργούνται από την αρχή με το cross-play σαν απαραίτητο χαρακτηριστικό. Επιπλέον το cross-play σε πολλούς τίτλους δεν απαιτεί καν κονσόλα ή υπολογιστή. Στην περίπτωση του Fortnite μπορείς να παίξεις με αντιπάλους που έχουν το παιχνίδι ακόμα και στο smartphone τους. Αυτό έχει οδηγήσει και developers τίτλων που έχουν ήδη κυκλοφορήσει να προσθέσουν cross-play στα παιχνίδια τους. Το Apex Legends, για παράδειγμα, ανακοινώθηκε πως θα αναπτυχθεί για Nintendo Switch και smartphones, μεγαλώνοντας έτσι τη συμβατότητά του με ακόμα περισσότερες πλατφόρμες και προσφέροντας τη δυνατότητα cross-play ανεξαρτήτως εξοπλισμού.

Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω λόγων έχει μετατρέψει το 2020 -μία κατά τα άλλα δύσκολη χρονιά- στην καλύτερη εποχή να είναι κανείς gamer. Συμφωνείς;