PS5 / Η επέκταση χώρου διαθέσιμη μετά το λανσάρισμα!

Περίληψη: Αν τα 825GB του δίσκου του PS5 δεν σου φτάνουν, τότε θα πρέπει να περιμένεις μελλοντική αναβάθμιση της κονσόλας, η οποία θα προσθέσει υποστήριξη για M.2 δίσκους!

Η ημέρα που περίμενες είναι σχεδόν εδώ. Στις 19 Νοεμβρίου κυκλοφορεί επίσημα το PlayStation 5 και οι πρώτοι κάτοχοι θα παραλάβουν τη νέα τους κονσόλα. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του PS5, σε σχέση με άλλες κονσόλες ή ακόμα και με σύγχρονα gaming PC, είναι ο δίσκος SSD που το συνοδεύει. Ο χωρητικότητας 825GB δίσκος πιάνει τεράστιες ταχύτητες, επιτρέποντας στην κονσόλα να φορτώνει τα πάντα αστραπιαία. Όταν γεμίσει, όμως, τι γίνεται;

Για να αποφύγεις τη διαγραφή παιχνιδιών, όταν γεμίσει ο δίσκος, η Sony έχει εξοπλίσει το PlayStation 5 με μια θύρα επέκτασης της χωρητικότητας. Αυτή βρίσκεται στο εσωτερικό της συσκευής και μπορεί να δεχθεί τυπικούς M.2 SSD δίσκους, για να αυξήσεις τον αποθηκευτικό χώρο. Παρότι η θύρα υπάρχει, σε πρώτη φάση δεν θα μπορείς να την χρησιμοποιήσεις.

Όπως επιβεβαίωσε η Sony, η θύρα επέκτασης M.2 θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί έπειτα από μελλοντικό update στην κονσόλα. Η έκδοση λογισμικού, που υποστηρίζει αυτό το χαρακτηριστικό, δεν είναι αυτή με την οποία θα λανσαριστεί η κονσόλα αλλά θα κυκλοφορήσει αργότερα.

Ο κύριος λόγος πίσω από αυτή την απόφαση είναι η συμβατότητα. Δεν είναι όλοι οι SSD ικανοί να ανταποκριθούν στις ταχύτητες που απαιτεί το σύστημα, οπότε η Sony θέλει να πιστοποιήσει πρώτα τους δίσκους που θα μπορούν να συνδεθούν στο PS5. Για να είναι ένα δίσκος συμβατός με το PS5 θα πρέπει να προσφέρει ταχύτητες τουλάχιστον 5,5GB/s μέσω PCIe Gen 4.0, να μη συνοδεύεται από ογκώδες σύστημα ψύξης και να μπορεί να αναγνωριστεί από τον ελεγκτή μνήμης της κονσόλας.

Το πρόγραμμα πιστοποίησης συμβατών δίσκων δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, οπότε την πρώτη περίοδο κυκλοφορίας του PS5 δεν θα μπορείς να κάνεις χρήση της θύρας επέκτασης αποθηκευτικού χώρου!