Mini guide / Βάλε κι άλλο SSD στο PS5!

Περίληψη: Τώρα μπορείς να συνδέσεις SSD στο PS5 σου και να αυξήσεις τη χωρητικότητα της κονσόλας για non-stop gaming!

Για όσους έχουν παρακολουθήσει την «ιστορία» του Playstation 5 το παρακάτω δεν είναι καινούργια είδηση. Το ξέραμε από την αρχή ότι το PS5 στο εσωτερικό του διαθέτει και υποδοχή M.2 για σκληρούς δίσκους τύπου SSD. Βέβαια... αυτό είναι η μισή αλήθεια!

Διότι άλλο πράγμα το «έχει υποδοχή» και άλλο πράγμα το «υποστηρίζει». Η υποδοχή μπορεί να βρισκόταν εκεί από το εργοστάσιο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αν συνδέσεις σε αυτή έναν δίσκο M.2 αυτός θα δουλέψει και θα τον δει το σύστημα. Και στην περίπτωση του PS5 το σύστημα δεν έβλεπε τίποτα!

Αυτά όμως μέχρι τώρα! Η Sony αποφάσισε να «ανοίξει» την υποστήριξη για επιπλέον δίσκους SSD M.2, έτσι ώστε να μπορεί, όποιος το επιθυμεί, να προσθέσει χωρητικότητα στο PS5 του.

Η Sony φρόντισε και εφοδίασε το PS5 με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ενσωματωμένου δίσκου SSD, ο οποίος είναι απίστευτα γρήγορος. Μιλάμε για bandwidth τουλάχιστον 5.5GB/s, το οποίο με (ενσωματωμένη στο hardware) συμπίεση μπορεί (πρακτικά) να φτάσει πολύ παραπάνω. Εικάζουμε ότι, τουλάχιστον στην αρχή, η Sony δεν ήθελε να ρισκάρει την επιτυχία της νέας της κονσόλας, αν κάποιος συνέδεε έναν πολύ αργό SSD στην υποδοχή αυτή, απλώς για να κάνει το PS5 να αποκτήσει κακή φήμη. Τώρα που το PS5 είναι ήδη best seller, η Sony μπορεί να «ανοίξει» την υποστήριξη για SSDs.

Η εταιρεία ήδη συνιστά drives με bandwidth τουλάχιστον 5,5GB/s, αν και υπάρχει η πιθανότητα να υποστηρίζει και πιο αργά μοντέλα. Λέμε «υπάρχει η πιθανότητα» διότι ακόμη η υποστήριξη περιορίζεται στους testers και δεν έχει ανοίξει για όλο τον κόσμο. Κάποιοι testers έχουν ήδη αναφέρει πως, τουλάχιστον στο beta software update, έχουν δοκιμάσει και drives με λιγότερο από 5000MB/s σε bandwidth χωρίς κανένα πρόβλημα.

Για να προσθέσεις έναν SSD στο PS5 σου θα χρειαστεί μια μικρή – μικρή όμως – χειρουργική επέμβαση. Θα πρέπει προφανώς να αφαιρέσεις τα πλαϊνά πλαστικά και να εντοπίσεις το πλαστικό κάλυμμα του M.2. Θα το βρεις στα αριστερά του ανεμιστήρα. Ξεβιδώνεις τη βίδα που κρατά το πλαστικό στη θέση του και από κάτω είναι η θέση του SSD. Λόγω του ότι οι M.2 SSDs έρχονται σε διάφορα μήκη, θα δεις πως υπάρχουν μερικές τρύπες για τη βίδα στερέωσης, την οποία η Sony παρέχει και θα την βρεις βιδωμένη στην τελευταία τρύπα. Βάλε τον SSD στο slot, βίδωσε τη βίδα στερέωσης στη σωστή τρύπα, για να κρατά τον SSD σταθερό, κλείσε το καπάκι και ξαναβίδωσέ το στη θέση του. Βάλε και τα πλαστικά πλαϊνά και τελείωσες!

Προφανώς όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν με το PS5 αποσυνδεδεμένο από το ρεύμα!

Τώρα θα μπορείς να κάνεις format τον δίσκο και να περιμένεις μέχρι το σύστημα να κάνει test. Έπειτα θα μπορείς να μεταφέρεις όποια εγκατεστημένα παιχνίδια θες στον νέο δίσκο ή να εγκαταστήσεις καινούρια απευθείας σε αυτόν.

Αφού ακόμη βρισκόμαστε σε beta, δεν είναι βέβαιο ότι όλοι οι M.2 SSDs θα δουλεύουν· όμως έχουμε ήδη τον πρώτο κατασκευαστή, τη Seagate, που ανακοίνωσε τη συμβατότητα του FireCuda 530 με το PS5! Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Sony προτείνει δίσκους με ενσωματωμένη ψύκτρα για χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Για να δεις αναλυτικά ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο δίσκος που θα επιλέξεις, τσέκαρε το προηγούμενο άρθρο που ετοιμάσαμε!