PS5 / Πώς θα είναι το 8K gaming;

Περίληψη: Τα χαρακτηριστικά του PS5 κάνουν λόγο για 8K gaming. Αριθμός εντυπωσιακός αλλά τι σημαίνει στην πράξη; Δες παρακάτω όλες τις λεπτομέρειες!

Τα specs του PS5 είναι εντυπωσιακά, κάτι που σίγουρα συνέβαλε στην τεράστια ζήτηση και την πολύ γρήγορη «εξαφάνιση» του πρώτου κύματος προπαραγγελιών. Μέσα στη μεγάλη αυτή λίστα από κορυφαία specs ίσως να έχεις προσέξει ότι η νέα κονσόλα της Sony υποστηρίζει 8K ανάλυση. Τι σημαίνει, όμως, αυτό πρακτικά; Θα μπορείς να παίξεις PS5 games σε αυτή την ανάλυση; Ας εξερευνήσουμε το ζήτημα από όλες τις πλευρές.

Αρχικά ας εξετάσουμε την πλευρά των τεχνικών χαρακτηριστικών. Η 8K ανάλυση είναι 4 φορές μεγαλύτερη από την 4K και στις τηλεοράσεις αντιστοιχεί σε 7680×4320 πίξελ. Το PS5 εξοπλίζεται με θύρα HDMI 2.1, η οποία προσφέρει bandwidth 48 Gbit/s και έτσι μπορεί να μεταδώσει πραγματικό σήμα 8K στην τηλεόρασή σου.

Πέρα από τη μετάδοση του σήματος, όμως, πρέπει η κονσόλα να δημιουργήσει την εικόνα ανάλυσης 8K, για να την στείλει στην τηλεόρασή σου. Άρα πρέπει και το hardware να είναι ικανό να «σηκώσει» την ανάλυση αυτή. Το PlayStation 5 εξοπλίζεται με 8πύρηνο επεξεργαστή AMD, ο οποίος βασίζεται στη Zen2 αρχιτεκτονική και κάρτα γραφικών με βάση την RDNA 2 αρχιτεκτονική. Η 8K ανάλυση έχει τεράστιες απαιτήσεις σε ισχύ, οπότε αυτό το hardware θα μπορέσει να την υποστηρίξει σε περιορισμένο αριθμό περιστάσεων. Σκέψου πως ακόμα και η νέα flagship κάρτα γραφικών Nvidia GeForce RTX 3090 δεν μπορεί να υποστηρίξει 8K gaming παρά μόνο σε ελάχιστα παιχνίδια και με τη χρήση τεχνικών όπως το DLSS. Οπότε και το PlayStation 5 θα μπορέσει να παίζει παιχνίδια σε 8K ανάλυση μόνο αν αυτά είναι χαμηλών απαιτήσεων και με όχι ιδιαίτερα απαιτητικά γραφικά. Το streaming 8K περιεχομένου από την άλλη, από υπηρεσίες όπως το Netflix, θα είναι πολύ πιο εύκολο για την κονσόλα.

Όλα αυτά, όμως, αφορούν τη native ανάλυση 8K. Με κάποια έξυπνα τρικ το PS5 και η τηλεόρασή σου θα μπορούν να προσφέρουν εντυπωσιακή εικόνα 8K ακόμα και σε κάποιους πιο «δυνατούς» τίτλους. Ένα από αυτά είναι η προσαρμοζόμενη (adaptive) ανάλυση. Μέσω αυτής η ανάλυση ενός παιχνιδιού δεν είναι σταθερή αλλά τροποποιείται δυναμικά. Όταν υπάρχει η δυνατότητα, η κονσόλα θα «σπρώχνει» μέχρι και τη μέγιστη 8K ανάλυση. Ο δεύτερος τρόπος έχει να κάνει με τη δυνατότητα upscale της τηλεόρασης. Αντί να βάζεις την κονσόλα σου να δημιουργεί 8K εικόνα, μπορείς να παίζεις ή να stream-άρεις σε χαμηλότερη ανάλυση και να αφήσεις την τηλεόραση να αναβαθμίσει την εικόνα σε 8K.

Και ερχόμαστε στο τελευταίο κομμάτι του παζλ, τα PS5 Games. Ακόμα κι αν έχεις το δυνατότερο hardware και την καλύτερη τηλεόραση, πρέπει και τα games σου να υποστηρίζουν την «πελώρια» ανάλυση των 7680×4320 πίξελ. Όπως συνέβη και στην προηγούμενη γενιά κονσολών με τα 4K games, περιμένουμε ότι πολλά από τα PS5 games δεν θα υποστηρίζουν 8K ανάλυση, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας της κονσόλας. Σε αυτό το μεταβατικό στάδιο μεταξύ PS4/PS4 Pro και PlayStation 5 πολλά παιχνίδια θα δημιουργηθούν και για τις δύο πλατφόρμες, κάτι που κάνει τη «στόχευση» της 4K ανάλυσης πιο συνετή επιλογή για τους developers. Επιπλέον με τις 8K τηλεοράσεις να έχουν πολύ πρόσφατα φτάσει στην αγορά, οι δημιουργοί παιχνιδιών δεν έχουν -ακόμα- μεγάλο κίνητρο να δημιουργήσουν σε αυτή την ανάλυση, καθώς η υιοθέτησή της είναι αρκετά περιορισμένη.

Ένας ακόμα παράγοντας, που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι developers, είναι η εμπειρία του παίκτη. Αν ένα παιχνίδι με 8K ανάλυση προσφέρει ανανέωση 30fps, την ώρα που στη 4K ανάλυση μπορεί να αποδώσει στα 120fps, η πολύ ταχύτερη ανανέωση είναι προτιμότερη για τους περισσότερους gamers. Άρα και ένας developer δεν έχει μεγάλο κέρδος από το να επενδύσει στη δημιουργία ενός 8K παιχνιδιού - αυτή την περίοδο τουλάχιστον.

Συμπερασματικά το PlayStation 5 υποστηρίζει όντως πραγματικό 8K gaming και streaming αλλά αυτό περιμένουμε πως θα είναι διαθέσιμο σε λίγους τίτλους, τουλάχιστον αρχικά. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως το hardware της κονσόλας, η εμπειρία παιχνιδιού και τα λίγα κίνητρα που έχουν οι developers για να υιοθετήσουν αυτή την ανάλυση.

Μείνε συντονισμένος στο Public Blog για ακόμα περισσότερα gaming news!