Xbox Series X vs Series S / Ποιες είναι οι διαφορές τους;

Περίληψη: Η επόμενη γενιά κονσολών της Microsoft έρχεται σε δύο εκδόσεις. Τι κάνει το Xbox Series X καλύτερο από το Series S και σε ποια σημεία μοιάζουν;

Στις 10 Νοεμβρίου κυκλοφορεί στην Ελλάδα η επόμενη γενιά Xbox. Η Microsoft δημιούργησε δύο εκδόσεις, το Xbox Series X και το Xbox Series S με σημαντικές διαφορές μεταξύ τους.  Όπως αντικατοπτρίζεται και στις τιμές τους, η πιο ισχυρή κονσόλα ανάμεσα στις δύο δεν είναι αλλη από το Xbox Series X. Ποιες ακριβώς είναι οι διαφορές τους και ποια κονσόλα είναι η σωστή επιλογή για σένα; Ας δούμε αναλυτικά το design, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τα features των δύο μοντέλων, για να σε βοηθήσουμε στην απόφασή σου!

Αρχή από το design

Πριν αναλύσουμε το hardware των νέων Xbox, ας ξεκινήσουμε από την πιο εμφανή διαφορά, τον σχεδιασμό. Το Xbox Series S είναι μικρότερο από το Series X, οπότε χωράει λίγο πιο εύκολα δίπλα ή κάτω από την τηλεόρασή σου. Διαφορά έχουμε και στα χρώματα, με το Series S να κυκλοφορεί σε λευκό και το Series X σε μαύρο, με μερικές πράσινες λεπτομέρειες στην κορυφή. Επιπλέον στο Xbox Series S θα παρατηρήσεις πως απουσιάζει η θύρα του 4K UHD Blu-Ray δίσκου. Αυτό σημαίνει πως το Series S είναι digital-only σε ό,τι έχει να κάνει με το περιεχόμενο. Όλα αυτά όμως μικρή σημασία έχουν σε σχέση με τη gaming εμπειρία, οπότε ας εξετάσουμε τις σημαντικότερες διαφορές.

Hardware

Η βασική αρχιτεκτονική του hardware των νέων Xbox είναι η ίδια και στα δύο μοντέλα. Και οι δύο κονσόλες εξοπλίζονται με 8-πύρηνο επεξεργαστή Zen 2, RDNA 2 κάρτα γραφικών και GDDR6 μνήμη RAM. Σε όλους αυτούς τομείς το Xbox Series X είναι δυνατότερο όμως. Τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά έχουν ως εξής:

 Xbox Series XXbox Series S
CPU8-core Zen 2 @ 3,8GHz8-core Zen 2 @ 3,6GHz
GPURDNA 2 52CUs @ 1,825GHz (12TFLOPS)RDNA 2 20CUs @ 1,565GHz (4TFLOPS)
RAM16GB GDDR610GB GDDR6
Χωρητικότητα1TB512GB

Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει σε διαφορετική στόχευση από τη Microsoft. Το Series S προορίζεται για 1440p gaming, την ώρα που το Xbox Series X θα προσφέρει 4K gaming. Και οι δύο κονσόλες, όμως, θα μπορούν να τρέξουν τα παιχνίδια στα 120fps στην αντίστοιχη ανάλυση.

Οι ομοιότητες

Εκεί που οι δύο κονσόλες μοιάζουν είναι στα next gen χαρακτηριστικά. Μιας και βασίζονται στην ίδια αρχιτεκτονική και οι δύο κονσόλες θα υποστηρίζουν features όπως Xbox Velocity Architecture, Quick Resume, DirectX Raytracing, Variable Rate Shading, Spatial Sound και Smart Delivery.

Κάτι που επίσης είναι κοινό μεταξύ των κονσολών είναι η συνδεσιμότητα. Τόσο το Xbox Series S όσο και το Xbox Series X εξοπλίζονται με 3 θύρες USB 3.1 Gen 1, έξοδο HDMI 2.1, 802.11ac Wi-Fi και θύρα Ethernet 1Gbps.

Τα streaming χαρακτηριστικά των δύο μοντέλων είναι το τελευταίο κοινό στοιχείο μεταξύ Xbox Series S και Xbox Series X. Οι next-gen κονσόλες της Microsoft μπορούν να αναπαράγουν 8K εικόνα και Dolby Vision HRD περιεχόμενο ενώ από πλευράς ήχου προσφέρουν DTS 5.1, DOLBY Digital 5.1 και Dolby TrueHD with Atmos.

Και οι δύο κονσόλες θα είναι διαθέσιμες από τις 10 Νοεμβρίου στο Public.gr! Απόκτησε αυτή που σου ταιριάζει και απόλαυσε κι εσύ next-gen gaming εμπειρία.