It's-a-me, Mario / Η μεγάλη επιστροφή με το Super Mario 3D World + Bowser’s Fury!

Περίληψη: Ο αγαπημένος υδραυλικός επιστρέφει στο remake μιας από τις αγαπημένες μας περιπέτειες και υπόσχεται -άλλη μια φορά- ατελείωτες ώρες διασκέδασης!

Πώς από το 1981, που έκανε την πρώτη του εμφάνιση σαν κομπάρσος στο Donkey Kong, ο Mario κατάφερε να εξελιχθεί στον πιο αναγνωρίσιμο ήρωα στην ιστορία του gaming; Πώς φτάσαμε ως εδώ και πώς κατάφερε ένα παιχνίδι να αντέξει τόσο πολύ στον χρόνο;

Οι απαντήσεις είναι πολύπλευρες και μια ματιά στους αριθμούς θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε το μέγεθος του φαινομένου που λέγεται Mario και πώς κατέληξε η διαχείριση ενός ονόματος να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση όχι μόνο για τον χώρο του gaming αλλά για όλη τη λειτουργία της αγοράς.

Ξεκινώντας είναι άξιο αναφοράς ότι το franchise Mario είναι το franchise με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία της gaming βιομηχανίας. Το brand Mario έχει καταγράψει συνολικά πάνω από 670 εκατομμύρια πωλήσεις με τα διάφορα concept του, με το Super Mario, που είναι το κυρίως παιχνίδι, να είναι υπεύθυνο για τις μισές! Οι υπόλοιπες οφείλονται σε παιχνίδια με πρωταγωνιστή τον Mario όπως Mario Kart, Mario Party κλπ.

Μια ειδική αναφορά αξίζει στη σειρά Super Mario, καθώς οι περισσότεροι, που έχουν παίξει οποιοδήποτε παιχνίδι, έχουν δει ή παίξει και κάποιο Super Mario. Από τις ρομαντικές εποχές των 80s μέχρι σήμερα η Nintendo φροντίζει να μην αφήνει τους φίλους της να ξεχάσουν τον αγαπημένο τους ήρωα φέρνοντας όλο και περισσότερες περιπέτειες του! Όμως τι είναι αυτό που εδώ και 40 χρόνια τραβάει τους gamers σε έναν ήρωα καθιστώντας τον τόσο αναγνωρίσιμο στο κοινό του; Στην περίπτωση του Mario δεν είναι ούτε τα εντυπωσιακά γραφικά ούτε το πρωτότυπο σενάριο.

Video Duration
1:14


Τα γραφικά είναι όχι καλύτερα από άλλα βιντεοπαιχνίδια της εκάστοτε γενιάς, το σενάριο όχι το πιο πρωτότυπο (ένας δεινόσαυρος απαγάγει την πριγκίπισσα, την φυλακίζει κάστρο, ένας υδραυλικός καλείται σώσει...) αλλά δεν είναι αυτά που έχουν καθηλώσει όλες τις γενιές gamer από τότε που υπάρχει gaming στον πλανήτη μέχρι σήμερα. Είναι η διασκέδαση, η ευκολία του να πιάσεις «τον μοχλό» και να μπεις στο παιχνίδι. Η ομαλή κίνηση της οθόνης στα 80s. Τα νέα concept στα 90s όπως το Mario Kart. Οι νέοι τρόποι χειρισμού στα 00s με το Wii. Ποτέ εδώ και 40 χρόνια οι gamers δεν έμειναν χωρίς λόγο να παίξουν άλλη μια περιπέτεια του Mario!

Παράλληλα, πέρα από τα videogames, ο Mario έσπασε τα στενά όρια του gaming και κατάφερε να εισαχθεί στην pop κουλτούρα. Μπλουζάκια, κούπες, λευκά είδη με το πρόσωπο του αγαπημένου ήρωα κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνιση τους καθιστώντας τον τον πιο αναγνωρίσιμο ήρωα που έχει παράξει ποτέ η gaming βιομηχανία. H διαχρονικότητα και η αναγνωρισιμότητά του δείχνει στην Nintendo τον δρόμο.

Και αυτός δεν είναι άλλος από το να συνεχίσει να επενδύει στον αγαπημένο ήρωα, χαρίζοντας μας νέες περιπέτειες ή επαναφέροντας μας με νέους τρόπους τις παλιές κρατώντας μας... γαντζωμένους στα χειριστήρια μας!