Τώρα και το Fortnite είναι RTX On!

Περίληψη: Το ray tracing είναι μια τεχνολογία που αναμένεται να κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια στον χώρο του gaming και το Fortnite την υποστηρίζει ήδη. Τι σημαίνει αυτό για την εμπειρία των παικτών;

Η ανακοίνωση των RTX 3000 GPUs από την Nvidia εντυπωσίασε τους gamers λόγω των τεχνικών χαρακτηριστικών των νέων καρτών. Το ψηφιακό event της Nvidia έκρυβε και άλλες εκπλήξεις, όμως, πέρα από τις Ampere GPUs. Την ημέρα της παρουσίασης Nvidia και Epic Games ανακοίνωσαν ότι το Fortnite θα αποκτήσει υποστήριξη για ray tracing και DLSS πολύ σύντομα. Το «πολύ σύντομα» έφτασε τελικά και από 17 Σεπτεμβρίου 2020 ξεκίνησε η διαθεσιμότητα του patch το οποίο φέρνει αυτές τις τεχνολογίες στο Fortnite για PC.

Τα mode Save the World, Creative και Battle Royale θα αποκτήσουν όλα υποστήριξη για ray traced αντανακλάσεις, σκιές, φωτισμό και ambient occlusions. Αυτό σημαίνει ότι το παιχνίδι θα διαθέτει πλέον πιο ρεαλιστικές αντανακλάσεις σε κομμάτια του χάρτη όπως νερό, τζάμια ή κράνη χαρακτήρων. Πιο αληθοφανείς γίνονται και οι σκιές που εμφανίζονται στο παιχνίδι ενώ ο φωτισμός του χώρου θα διαχέεται με πιο φυσικό τρόπο στο σκηνικό.

Για να σε βοηθήσει να καταλάβεις καλύτερα τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα νέα εφέ, η Nvidia συνεργάστηκε με διάφορους δημιουργούς του Fortnite για να φτιάξει το χάρτη «RTX Treasure Run», ο οποίος είναι διαθέσιμος στο Creative mode. Ο χάρτης αυτός είναι σαν ένα κυνήγι θησαυρού, το οποίο θα σε βάλει να εξερευνήσεις δωμάτια με καθρέφτες, ένα μεσαιωνικό κάστρο, μια ζούγκλα και ένα επιστημονικό εργαστήριο. Μέσα σε τόσα διαφορετικά περιβάλλοντα θα έχεις πολλές ευκαιρίες να κατανοήσεις πώς εφαρμόζονται τα ray tracing εφέ στο Fortnite.

Εκτός από ray tracing, το Fortnite αποκτά υποστήριξη και για την τεχνολογία DLSS, όπως είπαμε. Αυτή δεν είναι κάποια τεχνολογία που θα βελτιώσει την εικόνα του παιχνιδιού. Το DLSS ή deep learning super sampling χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να σου παρέχει εικόνα υψηλής ευκρίνειας, χωρίς να χρειάζεται η κάρτα γραφικών σου να δημιουργήσει αυτή την εικόνα σε πολύ υψηλή ανάλυση.

Αν, για παράδειγμα, θες να παίζεις σε ανάλυση 4K, αλλά το παιχνίδι παρουσιάζει έντονα κολλήματα σε αυτή την ανάλυση όταν ενεργοποιήσεις τα εφέ RTX, τότε μπορείς να βάλεις το παιχνίδι σε χαμηλότερη ανάλυση και να ενεργοποιήσεις το DLSS. Η τεχνητή νοημοσύνη παίρνει την χαμηλότερης ανάλυσης εικόνα και την κάνει upscale σε 4K. Το upscaling μπορεί να μην ακούγεται και τόσο δελεαστικό αλλά η τεχνολογία DLSS της Nvidia θα σε κάνει να αλλάξεις γνώμη. Το DLSS μπορεί να σου παρέχει εικόνα υψηλής ευκρίνειας στην ανάλυση που θες, χωρίς ορατή απώλεια λεπτομέρειας και χωρίς τα κολλήματα που φέρνει η εγγενής υψηλή ανάλυση.

Για να εκμεταλλευτείς όλα αυτά τα πλεονεκτήματα στο Fortnite θα πρέπει φυσικά να έχεις μία RTX κάρτα γραφικών στο σύστημά σου. Αν δεν έχεις ακόμα και σκέφτεσαι να αποκτήσεις στο μέλλον, να σου θυμίσουμε πως και οι κονσόλες τα αποκτήσουν σύντομα υποστήριξη για ray tracing. Τόσο το PlayStation 5 όσο και τα Xbox Series X και Series S θα εξοπλίζονται με την αντίστοιχη τεχνολογία από την AMD!