Home.
Γιατί ο «Πόλεμος των Άστρων» δεν είναι απλά μια ακόμη ταινία…
share mail icon share facebook icon share twitter icon share google plus icon
< Γιατί ο «Πόλεμος των Άστρων» δεν είναι απλά μια ακόμη ταινία…
> Γιατί ο «Πόλεμος των Άστρων» δεν είναι απλά μια ακόμη ταινία…
24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Γιατί ο «Πόλεμος των Άστρων» δεν είναι απλά μια ακόμη ταινία…

Όταν το 1978 ο «Πόλεμος των Άστρων» βγήκε στις αμερικάνικες αίθουσες, κανείς δεν είχε ξαναδεί κάτι τέτοιο. Ναι υπήρξαν ταινίες επιστημονικής φαντασίας πολύ πριν ο Τζορτζ Λούκας μας ταξιδέψει σε έναν γαλαξία πολύ πολύ μακριά, (ακόμη και καλύτερες), όμως καμιά δεν δημιούργησε την ίδια αίσθηση, καμιά δεν έμοιαζε τόσο ξεκάθαρα προορισμένη να σημαδέψει όχι απλά την κινηματογραφική ιστορία, μα μια τεράστια μερίδα των ανθρώπων που την είδαν. (Και την ξαναείδαν!)

untitled1
To Star Wars έγινε ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά cult φαινόμενα

Είναι σχεδόν αστείο, αλλά όσο το “Star Wars” παιζόταν για πρώτη φορά στην οθόνη, όσο δημιουργούσε εισπρακτικά ρεκόρ (που αργότερα οι συνέχειες του θα έσπαγαν), όσο μια γενιά ένιωθε ότι ανακαλύπτει κάτι που της ανήκει αποκλειστικά, δεν ήταν πάντα εύκολο να δεις την «μεγαλύτερη εικόνα». Κανείς δεν αρνήθηκε την απόλαυση που η ταινία προσφέρει, όμως η πλειοψηφία των ανθρώπων που δεν ένιωσαν τη «Δύναμη» τότε, βρήκαν το φιλμ «υπερβολικά απλοϊκό», «σαν φτηνή λογοτεχνία», «περισσότερο παιδικό κι από ένα cartoon».

Πιθανότατα οι κριτικοί που έγραφαν τις παραπάνω φράσεις δεν μπορούσαν να φανταστούν πως το 2015 μια ακόμη ταινία του «Πολέμου των Άστρων» θα ήταν κινηματογραφικό (κι όχι μόνο) το γεγονός της χρονιάς, αλλά έτσι κι αλλιώς η ουσία δεν είναι εκεί.

Yoda-Wallpaper-star-wars-30766197-1920-1200
Ο Master Jedi Yoda αποτελεί ακόμη και σήμερα έναν εμβληματικό χαρακτήρα στην ιστορία του κινηματογράφου

Η ταινία του Λούκας κι όσες ακολούθησαν μπορεί να μην ήταν τέλειες, αλλά δεν έχει καμιά απολύτως σημασία. Η διαστημική αυτή saga μπορεί να είναι «παιδική», αλλά εξισορροπεί τις όποιες ατέλειές της με τον τρόπο που αφηγείται έναν μύθο τόσο γνώριμο όσο κι απαραίτητο: Ένας ήρωας που αναζητά τον δρόμο του, η γοητεία του σκοταδιού, η επιλογή ανάμεσα στο καλό και το κακό. Αρχέτυπικά στοιχεία που επιβιώνουν από τις πρώτες ιστορίες που αφηγήθηκαν ποτέ οι άνθρωποι γύρω από μια φωτιά, μέχρι τις πιο σπουδαίες σελίδες της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Αφηγήσεις που δεν τις απολαμβάνεις απλά, μα που άθελά σου σε προσδιορίζουν, σε καθοδηγούν σε μια κατεύθυνση: Αυτήν της «Δύναμης» ή της «Σκοτεινής Πλευράς» αν θέλετε.

darth_vader-1920x1200
Ο Darth Vader έκανε τη “Σκοτεινή Πλευρά” της Δύναμης να φαίνεται πιο ελκυστική και από το μονοπάτι των Jedi

Ναι μπορείς εύκολα να δεις το «Star Wars» σαν μια ακόμη ταινία, όμως για εκατομμύρια ανθρώπους είναι κάτι πολύ παραπάνω: η απάντηση στην ανάγκη για ήρωες σε μια μπερδεμένη εποχή, ένας τρόπος να βλέπεις την ίδια την ζωή. Πείτε την αν θέλετε  «παιδική ταινία», αλλά  τι πειράζει; Όσο είμαστε παιδιά ονειρευόμαστε πιο «ζωντανά» και  δυνατά από ποτέ. Ας το κάνουμε λοιπόν ξανά μέσα από το σινεμά…”

Γιώργος Κρασσακόπουλος

Κριτικός κινηματογράφου

 

Και μην ξεχνάτε ότι εάν θέλετε κι εσείς να νιώσετε τη Δύναμη, ό,τι χρειάζεστε θα το βρείτε εδώ!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Σχετικές αναρτήσεις

    Copyright © 2019 Publicworld S.A.
    Public Blog