Γιατί πρέπει να γυμνάζεσαι… μετά μουσικής

Περίληψη: Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στα γυμναστήρια υπάρχει παντού διάχυτη δυνατή μουσική. Και όχι...

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στα γυμναστήρια υπάρχει παντού διάχυτη δυνατή μουσική. Και όχι τυχαία μουσική, αλλά ρυθμική… μπιτάτη, η οποία βοηθά όσους γυμνάζονται να ακολουθούν έναν συγκεκριμένο ρυθμό. Είναι αποδεδειγμένο ότι η γυμναστική με τη συνοδεία μουσικής γίνεται πιο σωστά, διότι αφενός σε ηρεμεί και σε συγκεντρώνει (ιδίως εάν βαριέσαι με την ρουτίνα που πρέπει να ακολουθήσεις), αφετέρου σου δίνει τη δυνατότητα να ακούς τους αγαπημένους σου τραγουδιστές και τέλος αφού έτσι κι αλλιώς με τη μουσική περνάς καλύτερα γιατί να μην συνοδεύει και τη γυμναστική σου; Επιπλέον, η μουσική σε βοηθά να γυμνάζεσαι πιο πολύ χρόνο, αλλά και πιο έντονα, αφού συγκεντρώνεσαι στο ρυθμό σου και όχι στη δυσκολία των ασκήσεων, όποιες κι αν είναι αυτές, είτε βρίσκεσαι σε ένα γυμναστήριο, είτε στο σπίτι, είτε έξω.

Ο σωστός τρόπος να ακούς μουσική όταν γυμνάζεσαι

Αν και είναι πιο εύκολο να βάλεις ένα ολόκληρο άλμπουμ ή μια συγκεκριμένη λίστα να παίζει την ώρα που γυμνάζεσαι, εάν γνωρίζεις εκ των προτέρων κάθε λέξη και ρυθμό του τραγουδιού που ακολουθεί, ενδεχομένως το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε πτώση του ρυθμού της άσκησής σου. Έτσι, μια καλή λύση για να νικήσεις την αναπόφευκτη αυτή τάση, μπορείς να επιλέξεις τυχαία αναπαραγωγή από τον αγαπημένο σου player ή κινητό και να αφήσεις την τύχη να αποφασίσει για το ποιο τραγούδι ακολουθεί. Έτσι, η μίξη του τέμπο, κάνει την άσκησή σου λιγότερο προβλέψιμη και περισσότερο απαιτητική, όταν για παράδειγμα εκεί που δεν το περιμένεις, ο ρυθμός γίνεται πιο γρήγορος.

Χρησιμοποιώντας μετρονόμο

Ο μετρονόμος είναι ένα απλό όργανο το οποίο χρησιμοποιούν οι μουσικοί για να κρατούν συγκεκριμένο τέμπο όταν παίζουν ένα κομμάτι. Μπορείς να εφαρμόσεις τη συγκεκριμένη φιλοσοφία κατά τη δημιουργία της δικής σου λίστας αναπαραγωγής, την οποία θα ακούς όταν γυμνάζεσαι. Έτσι, μπορείς να επιλέξεις κομμάτια τα οποία θα τοποθετήσεις με αύξουσα σειρά ρυθμού, ή με φθίνουσα για να ολοκληρώσεις την άσκηση με τη σωστή χαλάρωση. Μάλιστα, μπορείς να φτιάξεις διάφορες playlists ανάλογα με την άσκηση, άλλη για ποδήλατο, άλλη για τρέξιμο και άλλη για το γυμναστήριο, άλλη για τις διατάσεις και άλλη για την αποθεραπεία.

Και μην ξεχνάς

Καλή η μουσική, αλλά όταν ασκείσαι έξω, θα πρέπει να προσέχεις και ασφάλεια, τόσο τη δική σου όσο και των γύρω σου. Μην έχεις τη μουσική στο τέρμα λοιπόν για να μπορείς να ακούς τι γίνεται γύρω σου και να προσέχεις τους κινδύνους. Ελπίζουμε να σε πείσαμε για τα οφέλη της μουσικής συνοδείας στην άσκηση. Ακόμα κι να βαριέσαι και αν αισθάνεσαι πεσμένος/η, η μουσική είναι το κίνητρο που θα σε ξεσηκώσει. Βάλε τα αθλητικά σου, φόρτωσε στον media player ή το κινητό σου την αγαπημένη σου playlist και ξεκίνα. Και μην ξεχνάς: η άθληση είναι υγεία και τώρα έχεις έναν ακόμα λόγο να διασκεδάσεις και να ασκηθείς ταυτόχρονα.