Γιώργος Χειμωνάς: Η επιστροφή ενός ιδιοφυούς συγγραφέα

Περίληψη: Από τη μια, το να μιλάει κάποιος για «επιστροφή», προϋποθέτει συχνά πως το άτομο στο...

Από τη μια, το να μιλάει κάποιος για «επιστροφή», προϋποθέτει συχνά πως το άτομο στο οποίο αναφέρεται έχει χαθεί, έχει ξεχαστεί, έχει γίνει ένα με το παρελθόν.

Τίποτα όμως από αυτά δεν ισχύει στην περίπτωση του Γιώργου Χειμωνά, ο οποίος ήταν «σημαδεμένος εξαρχής με τη σφραγίδα της ιδιοφυΐας», σύμφωνα με τη διατύπωση του Δ.Ν. Μαρωνίτη.

Η επανακυκλοφορία από τις Εκδόσεις Πατάκη όλου του πεζογραφικού έργου του συγγραφέα, σε επιμέλεια Ελένης Κεχαγιόγλου, αποτελεί απόδειξη της επικαιρότητας του έργου ενός λογοτέχνη που είναι καταδικασμένος να ανακαλύπτεται εκ νέου από κάθε νέα γενιά αναγνωστών, ενώ ταυτόχρονα ξαναδιαβάζεται από τους παλιότερους.

Αυτό που καθιστά μοναδική τη συγκεκριμένη ολοκληρωμένη έκδοση είναι το γεγονός πως εμπλουτίζεται με σχολιαστικά κείμενα φίλων, αυτοβιογραφικό κείμενο του ίδιου («Η βιογραφία της όρασής μου»), αλλά και κριτικά δοκίμια. Στο πρώτο μέρος της έκδοσης τον «τόνο» δίνουν τα εισαγωγικά κείμενα των Ευριπίδη Γαραντούδη, Μάρως Δούκα, Γιώργου Βέλτσου, Αλέξανδρου Ίσαρη, ενώ στο τέλος βρίσκουμε το αυτοβιογραφικό κείμενο και τις λογοτεχνικές κριτικές, όπως τις είχε επιλέξει η Λούλα Αναγνωστάκη.

Ο τόμος περιέχει άπαντα τα πεζά του συγγραφέα: «Πεισίστρατος», «Η εκδρομή», «Μυθιστόρημα», «Ο γιατρός Ινεότης», «Ο γάμος», «Ο αδελφός», «Οι χτίστες», «Τα ταξίδια μου», «Ο εχθρός του ποιητή».

Το πεζογραφικό έργο του Γ. Χειμωνά δεν είναι άμεσα κατατάξιμο και δεν προσφέρεται για απλουστεύσεις και εύκολες κατηγοριοποιήσεις. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του: «Οι πεζογράφοι με θεωρούν ποιητή, οι ποιητές πεζογράφο, οι γιατροί λογοτέχνη, οι Καβαλιώτες Θεσσαλονικέα, οι Θεσσαλονικείς Αθηναίο, οι Αθηναίοι Θεσσαλονικέα και Καβαλιώτη…»

Σε γενικές γραμμές, αν θέλαμε να δώσουμε μια ιδέα για το έργο του, αυτό που ο συγγραφέας επιδίωξε ήταν να προσφέρει μια απογυμνωμένη μορφή της ανθρώπινης ύπαρξης, της γλώσσας, του αφηγηματικού τρόπου και επομένως του ίδιου του κειμένου. Τα γραπτά του διακρίνονται για τη νεωτερική τους γραφή, έχοντας δανειστεί πολλά καινοτόμα στοιχεία από το λεγόμενο αντι-μυθιστόρημα (επίπεδη γραφή και έλλειψη διαλόγων, μεταξύ άλλων).

Ο Γιώργος Χειμωνάς γεννήθηκε στην Καβάλα το 1938, αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε ιατρική. Στο Παρίσι ειδικεύτηκε στην ψυχιατρική και στη νευρογλωσσολογία και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα και έζησε στην Αθήνα όπου εξέδωσε και το πρώτο του μυθιστόρημα «Πεισίστρατος» το 1960. Πέθανε το 2000 στο Παρίσι, σε ηλικία 62 ετών.

Το Public, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη, χαρίζουν σε τρεις (3) τυχερούς τρία (3) αντίτυπα του βιβλίου. Ο διαγωνισμός θα λήξει την Τετάρτη 24 Απριλίου. Πολλαπλές συμμετοχές δεν λαμβάνονται υπόψιν.

Η κλήρωση έγινε και οι νικητές είναι:

Αμαλία Ζουμπουλάκη

Πάρης Ρότης

Κυριάκος Ασβεστόπουλος