Record Store Day 2019: Το βινύλιο γιορτάζει στο Public!

Περίληψη: Ξεκίνησε το 2007 από τη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, σαν μια μικρή επέτειος για τους (λιγοστούς...

Ξεκίνησε το 2007 από τη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, σαν μια μικρή επέτειος για τους (λιγοστούς τότε) συλλέκτες βινυλίων, και σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Δισκοπωλείων - Record Store Day έχει εξελιχθεί σε παγκόσμια γιορτή, με τη συμμετοχή εκατοντάδων μουσικών, εταιρειών και δισκοπωλείων.

Επί δώδεκα συναπτά χρόνια, οι μουσικόφιλοι ανά τον κόσμο έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν δίσκους που εκδίδονται αποκλειστικά για αυτή την ημέρα. Το Public έχει ιδιαίτερη αδυναμία στο βινύλιο και παίρνει μέρος στη μεγάλη αυτή γιορτή μαζί με αποκλειστικές κυκλοφορίες, ενώ εξασφάλισε και την επανέκδοση 10 ιστορικών ελληνικών δίσκων που έχουν εξαντληθεί εδώ και χρόνια.

Όποιες και αν είναι οι προτιμήσεις σου στη μουσική, η Record Store Day  φέρνει τόσα πολλά και διαφορετικά releases, που σίγουρα θα βρεις πολλές επιλογές για να προσθέσεις στη συλλογή σου. Ξεχωρίσαμε τις 10 παρακάτω για εσένα:

1.Pin Ups - RSD (LP) – David Bowie

Τι κοινό έχουν οι Pink Floyd, οι Who και οι Kinks; Ήταν, μεταξύ άλλων, αγαπημένοι του David Bowie. Στο συγκεκριμένο δίσκο του 1973, ο Bowie επέλεξε να ερμηνεύσει τραγούδια από τις τρεις αγαπημένες αυτές μπάντες, με το Pin Ups να γίνεται τότε νούμερο 1 από τις προπαραγγελίες μόνο. Για την Record Store Day 2019, το Pin Ups θα επανακυκλοφορήσει σε ειδική picture disk έκδοση.

2. Charlie Parker with String RSD (Blue LP) – Charlie Parker

Ο Charlie Parker είναι άνθρωπος που κατάφερε μέσα από το σαξόφωνο να ενώσει την jazz με την pop μαζί με την συνοδεία ορχήστρας εγχόρδων στον δίσκο του 1950. Αποκλειστικά για την RSD 2019, όλα τα κομμάτια αποτελούν διαφορετικές εκτελέσεις των original κομματιών και θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά σε βινύλιο, σε ένα δίσκο μπλε χρώματος.

3. A Saucerful of Secrets RSD (LP) – Pink Floyd

Ένα άλμπουμ που αντικατοπτρίζει τη μεταβατική περίοδο από της αποχώρησης του Syd Barrett από το συγκρότημα και της αντικατάστασής του από τον David Gilmour. Με τον Syd να έχει συνεισφέρει ένα μόνο κομμάτι στον δίσκο, τα 7 κομμάτια του βρίσκονται κάπου μεταξύ της space rock, της ψυχεδέλειας και της folk δημιουργώντας έναν μοναδικό ήχο.

4. Bohemian Rhapsody RSD (2LP Picture Disc) – Queen

Για τον εορτασμό της Record Store Day 2019, αλλά και της κυκλοφορίας της ταινίας Bohemian Rhapsody, το soundtrack θα κυκλοφορήσει σε ειδική picture disc έκδοση. Στο μοναδικό αυτό άλμπουμ δύο βινυλίων θα βρεις επίσης την ακουστική μαρτυρία της εμφάνισής των θρυλικών Queen στο αξέχαστο Live Aid του 1985 καθώς και τρία κομμάτια ειδικά ηχογραφημένα για τη συγκεκριμένη έκδοση!

5. Roxy Music Debut Album Remix RSD (2LP) – Roxy Music

Το ταξίδι των Roxy Music ξεκίνησε τo 1972 για να τους φέρει το 2019 στο Rock ‘n’ Roll Hall of Fame. Το μοναδικό debut album κυκλοφορεί ξανά αλλά αυτή τη φορά σε ειδική έκδοση με μίξεις των original κομματιών. Ο απόκοσμος ήχος της μπάντας έφτασε να επηρεάσει τεράστια ονόματα της μουσικής όπως ο David Bowie και οι Duran Duran και 47 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, μπορείς να απολαύσεις ξανά την μουσική των Roxy Music στο ξεχωριστό αυτό σετ δύο δίσκων.

6. Πορνογραφία (LP White) - Μάνος Χατζιδάκις

Σε έναν δίσκο που ουσιαστικά δημιούργησε την κατηγορία του έντεχνου τραγουδιού, το άλμπουμ «Πορνογραφία» διατίθεται ξανά για πρώτη φορά μετά από 37 χρόνια! Ο δίσκος του 1982, με συμμετοχές από ονόματα όπως η Έλλη Πασπαλά, ο Ηλίας Λιούγκος και ο Βασίλης Λέκκας, επανακυκλοφορεί αποκλειστικά στο Public για την Record Store Day σε White LP.

7. Ζεστά Ποτά (LP) – Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας

Ένας δίσκος ορόσημο της Ελλάδας των 80s και ίσως η καλύτερη στιγμή στην καριέρα των αδερφών Κατσιμίχα. Μέσα από τραγούδια όπως το «Φάνη» και «Για ένα κομμάτι ψωμί» καταφέρουν να αποτυπώσουν μία διαφορετική πιο μαύρη ελληνική κοινωνία. Με post punk αλλά και ελληνικές επιρροές τα «Ζεστά Ποτά» έχουν μία εντυπωσιακή μουσική πολυμορφία και δεν θεωρούνται άδικα μία από τις σημαντικότερες δουλειές της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Τα «Ζεστά Ποτά» επανακυκλοφορούν για την Record Store Day αποκλειστικά στο Public.

8. Όταν Σου Λέω Πορτοκάλι Να Βγαίνεις - Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας

Αυτό ήταν το «δύσκολο δεύτερο άλμπουμ» των Κατσιμίχα δύο χρόνια μετά το πολυεπιτυχμένο ντεμπούτο τους και, όπως συμβαίνει συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις, ούτε πούλησε τόσο ούτε ενθουσιάσε, αρχικά, το ίδιο. 32 χρόνια αργότερα, εντούτοις, ακούγοντάς το ψύχραιμα, διαπιστώνει κανείς ότι οι συνθέσεις είναι πιο ώριμες, οι στίχοι πιο αμφίσημοι, οι ερμηνείες πιο μεστές και, το κυριότερο, η παραγωγή ασύγκριτα πιο αναβαθμισμένη. Αν ήταν διπλό άλμπουμ μαζί με τα «Ζεστά Ποτά», θα ήταν, πιθανότατα, το καλύτερο διπλό άλμπουμ ελληνικής μουσικής των 80s!

9. Γκάλοπ (RSDLP) – Λένα Πλάτωνος

Το «Γκάλοπ» είναι ο δίσκος που οδήγησε στην έκρηξη της synth pop στην ελληνική σκηνή τη δεκαετία του ’90. Κυκλοφόρησε όμως το 1985! Από αυτό και μόνο φαίνεται πόσο καταλυτική ήταν η επιρροή του στο είδος και γιατί θεωρείται μνημείο της synth pop μέχρι και σήμερα.

10. Κράτα το Σώου Μαϊμού (2LP) – Τρύπες

Διπλή έκδοση για πρώτη φορά ξανά σε βινύλιο από το 1994! Οι δύο δίσκοι περιλαμβάνουν ένα βινύλιο με τη εκρηκτική live ηχογράφηση της μπάντας σε ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια και ένα βινύλιο με πρωτότυπες, ακουστικές εκτελέσεις. Βρες το αποκλειστικά στο Public στην Record Store Day 2019.

Μαζί με τις αποκλειστικές κυκλοφορίες της ημέρας, το Public θα διοργανώσει και ειδικές εκδηλώσεις στα καταστήματα The Mall Athens και Συντάγματος για την περίσταση. Αν θέλεις να ακούσεις τα τραγούδια που θα βρεις στην Record Store Day 2019 μπορείς να βρεις την playlist που φτιάξαμε για σένα στο Spotify!