Stadia: Η Google παρουσίασε τη νέα της υπηρεσία cloud gaming

Περίληψη: Η Google αποκάλυψε, τελικά, τα σχέδιά της για το μέλλον του gaming, που περιλαμβάνονται σε...

Η Google αποκάλυψε, τελικά, τα σχέδιά της για το μέλλον του gaming, που περιλαμβάνονται σε μια cloud streaming υπηρεσία που θα λειτουργεί σε PC, tablet και κινητά τηλέφωνα και θα ονομάζεται Google Stadia.

Η υπηρεσία παρουσιάστηκε μέσω ενός keynote στο πλαίσιο του Game Developers Conference και στόχος της εταιρείας είναι να προσφέρει games σε μορφή streaming σε Chromecast, Chrome browser και Pixel smartphones. Το λανσάρισμα της υπηρεσίας αναμένεται μέσα στο 2019 σε Αμερική, Καναδά, Αγγλία και Ευρώπη.

Στην ομάδα της Google μπήκε και ο Phil Harrison, στέλεχος με πολύ μεγάλη εμπειρία στην αγορά του gaming, σημειώνοντας τις εξελίξεις που έχουν γίνει στον τομέα και τις δοκιμές που έχουν κάνει ήδη οι χρήστες με το Project Stream (προσωρινή ονομασία του Stadia) στο λανσάρισμα του Assassin’s creed Odyssey, το οποίο και μπορούσαν να απολαύσουν μέσω μιας τέτοιας διαδικασίας.

Όπως είναι λογικό, η υπηρεσία θα συνεργάζεται με όλες τις πλατφόρμες της Google, όπως το YouTube, όπου την ώρα που βλέπετε ένα gameplay video ή ένα trailer, θα μπορείτε με ένα πλήκτρο να αρχίσετε να παίζετε, φορτώνοντας τον τίτλο.

Όσον αφορά τον χειρισμό, η Google ανακοίνωσε ένα Stadia Controller που θυμίζει αρκετά τα παραδοσιακά controllers και έχει ειδικά πλήκτρα για άμεσο sharing του παιχνιδιού σε YouTube και ένα για άμεση πρόσβαση στον Google Assistant. Η υποστήριξη του Google Stadia γίνεται μέσω data centers που θα μπορούν να υποστηρίζουν έως και ανάλυση 4Κ στα 60fps στο λανσάρισμα με μια σύνδεση περί τα 25Mbps. Στόχος της εταιρείας είναι να στηρίξει και την ανάλυση των 8Κ και 120fps όταν αυτά γίνουν διαθέσιμα.

Όσον αφορά τώρα τα τεχνικά χαρακτηριστικά των data centers, η Google συνεργάστηκε με την AMD για μια custom GPU που μπορεί να προσφέρει 10.7 teraflops ισχύος, η οποία ξεπερνά τη δύναμη των PS4 Pro και Xbox One X μαζί! Το πρώτο παιχνίδι του Google Stadia θα είναι το Doom Eternal που θα υποστηρίζει ανάλυση 4K, HDR και 60fps.

Η Google υποστηρίζει ότι θα υποστηρίξει το full cross-platform play, έτσι ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή συμβατότητα. Για να φτιάξει και τα δικά της games, η Google ανακοίνωσε τη δημιουργία του δικού της studio, του Stadia Games and Entertainment.

Υπεύθυνη για το studio θα είναι η Jade Raymond, αντιπρόεδρος της Google και στέλεχος με μεγάλη εμπειρία σε Sony, EA και Ubisoft. Η Google ισχυρίζεται πως πάνω από 100 studios έχουν dev kits για το Stadia και πάνω από 1000 δημιουργοί και engineers εργάζονται σε παιχνίδια που ετοιμάζονται να δουλέψουν στην υπηρεσία.

Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε ακριβή ημερομηνία έναρξης λειτουργίας, ωστόσο η Google την τοποθέτησε στο 2019.

Αναμένουμε, λοιπόν, τις εξελίξεις με μεγάλο ενδιαφέρον!