Google Traffic: Πως “βλέπει” η Google την κίνηση στους δρόμους;

Περίληψη: Το Google Maps αναβαθμίστηκε πριν λίγα χρόνια, αποκτώντας τη δυνατότητα να δείχνει σε πραγματικό...

Το Google Maps αναβαθμίστηκε πριν λίγα χρόνια, αποκτώντας τη δυνατότητα να δείχνει σε πραγματικό χρόνο την κίνηση στους δρόμους, και στη χώρα μας. Πως έφτασε, όμως, σε αυτό το σημείο; Και το κυριότερο: πως καταφέρνει η Google να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο την κίνηση στους ελληνικούς δρόμους, αλλά και να προβλέπει την κίνηση, όταν υπολογίζει τη συντομότερη διαδρομή για κάποιο προορισμό;

Μπορείς να κατεβάσεις το app του Google Maps, αν δεν το έχεις ήδη εγκατεστημένο στο smartphone σου, για Android και iOS.

Χάρτες και smartphones

Η ιστορία ξεκινά στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, όταν η Google ξεκίνησε να αναλύει ιστορικά δεδομένα για την κίνηση στους δρόμους. Η ανάλυση αυτή αφορούσε δεδομένα περασμένων ετών και δεν ήταν ιδιαιτέρως ακριβής, για προφανείς λόγους: ο οδικός ιστός μιας πόλης αλλάζει συνεχώς, ενώ και οι συνθήκες οδήγησης δεν είναι πάντοτε ίδιες. Το δεύτερο μεγάλο “άλμα” δεν έγινε από τη Google, αλλά από την ίδια την Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ, η οποία επέβαλε πως όλα τα νέα κινητά τηλέφωνα θα έπρεπε να είναι ικανά να εντοπίζουν τη θέση τους με ακρίβεια περίπου 15 μέτρων. Επιπροσθέτως, τα κινητά άρχισαν να εξοπλίζονται με δέκτη GPS, οπότε ο εντοπισμός της θέσης του καθενός έγινε εύκολη υπόθεση. Εκτός του δέκτη GPS, οι κατασκευαστές άρχισαν να χρησιμοποιούν και τη μέθοδο του “τριγωνισμού”, μετρώντας την απόσταση μέσω σήματος από τους πύργους κινητής τηλεφωνίας, των οποίων η θέση είναι γνωστή επακριβώς. Η Google το 2004 αγόρασε την εταιρία ZipDash, η οποία ειδικευόταν σε τεχνολογίες ανάλυσης οδικής κίνησης σε πραγματικό χρόνο, και ενσωμάτωσε την τεχνολογία αυτή στο Google Maps το 2007. Όμως, και το 2013 εξαγόρασε τη Waze, η οποία είχε δημιουργήσει ένα app στο οποίο οι χρήστες μπορούσαν να αναφέρουν προβλήματα στην κίνηση.

google traffic athens

Ο συνδυασμός όλων αυτών των τεχνολογιών, τις οποίες η Google συνεχίζει να αναπτύσσει, οδήγησε στην τεχνολογία παρακολούθησης της κίνησης σε πραγματικό χρόνο. Τα δεδομένα για αυτή τη λειτουργία παρέχονται από τα κινητά όλων των χρηστών του Google Maps, ακόμη και όταν η εφαρμογή αυτή δεν “τρέχει”. Τα smartphones παρέχουν δεδομένα θέσης και ταχύτητας στη Google συνεχώς, και τα εξειδικευμένα προγράμματα ανάλυσης της εταιρίας μπορούν να ξεχωρίσουν το ποιοι χρήστες κινούνται πεζή, ποιοι με αυτοκίνητο, ποιοι είναι “κολλημένοιστην κίνηση και ποιοι έχουν απλά σταματήσει. Τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης συνδυάζονται και με δεδομένα κίνησης (όπου υπάρχουν) από επίσημους οργανισμούς και υπηρεσίες, καταγράφονται για ιστορικούς λόγους και για δημιουργία βάσης δεδομένων μοντέλων κίνησης ανά ημέρα και ώρα, και χρησιμοποιούνται για βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη.

Μας παρακολουθεί η Google;

google maps privacy noticeΠροφανώς, ένα μεγάλο θέμα είναι η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια των δεδομένων. Εν ολίγοις, ναι, η Google μας παρακολουθεί – μέχρις ενός βαθμού. Η εταιρία, βέβαια, δεν ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για το που βρίσκεται ή που πηγαίνει ο κάθε ένας εξ ημών μεμονωμένα. Ενδιαφέρεται, όμως, για τα “ανώνυμα” δεδομένα αυτά ως σύνολο, ώστε να είναι σε θέση να τα αναλύσει και να μας δώσει τις συνθήκες που επικρατούν στους δρόμους. Η ίδια η Google διαβεβαιώνει πως τα μεμονωμένα δεδομένα που συλλέγει, αφού αναλυθούν, διαγράφονται από τους servers της, ώστε να είναι αδύνατη η “παρακολούθηση” κάποιου συγκεκριμένου χρήστη.

Παρ' όλα αυτά, αν σε ανησυχεί το γεγονός πως η Googleγνωρίζει” τη θέση σου ανά πάσα στιγμή, τότε μπορείς να μπεις στις ρυθμίσεις του Google Maps και να απενεργοποιήσεις κάθε επιλογή για “μοίρασμα” της θέσης και αποστολή της στα “κεντρικά” της Google.