H Ford θέλει να φτιάξει το App Store για τα αυτοκίνητα του μέλλοντος

Περίληψη: Με την εξαγορά της Autonomic στις αρχές του 2018 είχαμε πάρει μία ιδέα για τα...

Με την εξαγορά της Autonomic στις αρχές του 2018 είχαμε πάρει μία ιδέα για τα σχέδια της Ford για μία εξυπνότερη πόλη. Με τη νέα ανακοίνωση της συνεργασίας με την Amazon και για την παροχή cloud υπηρεσιών, τα σχέδια αυτά αρχίζουν να παίρνουν μορφή.

Η Autonomic έχει ως στόχο τη δημιουργία μίας ανοιχτής πλατφόρμας, την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τόσο οι κατασκευαστές αυτοκινήτων όσο και ανεξάρτητοι προγραμματιστές, για να μπορούν μέσω αυτής να παρέχουν εφαρμογές και υπηρεσίες στου τελικούς χρήστες. Η συνεργασία με την Amazon Web Services δείχνει ξεκάθαρα πόσο μεγάλοι είναι οι στόχοι της Ford για αυτό το εγχείρημα καθώς το AWS είναι το cloud με τη μεγαλύτερη υποδομή και διείσδυση παγκοσμίως.

Τι σημαίνει όμως πρακτικά κάτι τέτοιο; Σκέψου το κάπως έτσι: αν έγραφες μία εφαρμογή για Android, δεν θα ήθελες να φτιάξεις από την αρχή και το Google Play Store; Κάτι αντίστοιχο του Play Store θέλει να φτιάξει η Autonomic για τον κόσμο των διασυνδεδεμένων αυτοκινήτων και όχι μόνο. Μια λύση σαν της Autonomic θα μπορούσε να αποτελέσει κεντρικό δίαυλο για μία ολόκληρη έξυπνη πόλη όπου τα δεδομένα και οι εφαρμογές θα μπορούσαν για παράδειγμα να αφορούν μέσα μαζικής μεταφοράς και διαχείριση πάρκινγκ,  ενώ όλα τα ξεχωριστά συστήματα μαζί θα μπορούσαν και να «συνομιλούν» μεταξύ τους.

Το Transportation Mobility Cloud, όπως είναι η επίσημη ονομασία του project, θα παίξει σίγουρα σημαντικό ρόλο στο μέλλον της αυτοκίνησης αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι το τέλος του 2020 υπολογίζεται πως θα υπάρχουν περισσότερα από 150 εκατομμύρια διασυνδεδεμένα αυτοκίνητα στους δρόμους. Γι’ αυτό και η Ford θέλει να προλάβει τον ανταγωνισμό και να γίνει η εταιρία πάνω στην οποία θα βασίζονται όλες οι υπόλοιπες, για την έξυπνη πόλη του μέλλοντος.