Hannah Kent: Η πολυμήχανη συγγραφέας έρχεται στην Αθήνα

Περίληψη: Ακόμα και να μην ασχολείσαι με τη λογοτεχνία, δεν γίνεται να μην έχεις ακούσει για...

Ακόμα και να μην ασχολείσαι με τη λογοτεχνία, δεν γίνεται να μην έχεις ακούσει για τη Hannah Kent. Πρώτα απ' όλα, επειδή είναι μια από τις καλύτερες σύγχονες πεζογραφικές φωνές, που έχει ήδη καταφέρει να αφήσει το στίγμα της με τους στέρεους χαρακτήρες που δημιουργεί και με τον τρόπο που ανατέμνει και αναπλάθει περιστατικά που συμβαίνουν στην κοινωνία. Έπειτα, επειδή είναι γενημμένη (μόλις) το 1985. 

Το πρώτο της μυθιστόρημα, «Έθιμα ταφής» (2014), έγινε διεθνές best seller, μεταφράστηκε σε 28 γλώσσες και απέσπασε τα εξής βραβεία: ABIA Literary Fiction Book Of The Year 2014, ABA Nielsen Bookdata Bookseller's Choice Award 2014, 2014 Indie Awards Debut Fiction Of The Year, Victorian Premier's Literary Award People's Choice Award 2014, και FAW Christina Stead Award 2013. 

Όσον αφορά την ιστορία, αυτή διαδραματίζεται στη Βόρεια Ισλανδία του 1829, όπου η Agnes Magnusdottir καταδικάζεται σε θάνατο για την άγρια δολοφονία δύο ανδρών. Αυτό που δημιουργεί ανεξέλεγκτες καταστάσεις και κάνει ενδιαφέρουσα την πλοκή είναι πως υποχρεώνεται να περάσει το χρόνο μέχρι την εκτέλεσή της στη φάρμα του Jοn Jοnsson με τη γυναίκα του και τις δύο κόρες τους. Βασισμένο σε μια πραγματική ιστορία, πρόκειται για ένα βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα για την προσωπική ελευθερία: Πώς βλέπουμε τον εαυτό μας, πώς μας βλέπουν οι άλλοι και ως πού θα φτάσει ο καθένας για την αγάπη;

Το δεύτερο μυθιστόρημά της, «Οι Καλοί» (2017), ήταν στη βραχεία λίστα για το Walter Scott Prize for Historical Fiction, The Indie Book Award for Fiction και το ABIA Literary Fiction Book of the Year. 

Βασισμένο κι αυτό σε πραγματικά γεγονότα από την Ιρλανδία του 19ου αιώνα, έχει αρκετά κοινά σημεία με τα «Έθιμα Ταφής». Παρουσιάζει την ιστορία τριών γυναικών, που συνεργάζονται για να σώσουν ένα παιδί από μια προληπτική κοινωνία, όπου οι άνθρωποι εξηγούν ό,τι κακό συμβαίνει γύρω τους με βάση την πίστη τους ή τις προκαταλήψεις και τις δεισιδαιμονίες που έχουν και όχι με τη λογική. Ένα βιβλίο που σε θυμώνει, αλλά και σε κάνει να θέλεις να κατανοήσεις τα βαθύτερα κίνητρα ή τη στάση των ανθρώπων απέναντι στη ζωή.

Έχοντας στις αποσκευές της τα δύο παραπάνω βιβλία, η Hannah Kent έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο Public. Η αρχή θα γίνει στις 19 Φεβρουαρίου, στις 21:00, στο Public Café Συντάγματος, όπου θα συνομιλήσει με τη δημοσιογράφο και συγγραφέα, Στέλλα Κάσδαγλη, και με τη μεταφράστια των βιβλίων της στα ελληνικά, Μαρία Αγγελίδου.

Την επόμενη μέρα, την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, στις 19:00, θα βρίσκεται στο Public Τσιμισκή.

https://www.facebook.com/ikarosbooks/videos/537532993417262/

To Public, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ίκαρος, χαρίζουν σε δύο (2) τυχερούς τα δύο (2) βιβλία της Hannah Kent. Ο διαγωνισμός θα λήξει την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου. Πολλαπλές συμμετοχές δεν λαμβάνονται υπόψιν. 

Η κλήρωση έγινε και οι νικητές είναι:

Μαρία Περσελάτου

Φωτεινή Μονάκη