Hμέρα Ανάγνωσης Τόλκιν: Ο Άρχοντας των Φανταστικών έχει την τιμητική του!

Περίληψη: Πολλοί μπορούν να σκαρώσουν μια ιστορία με το μυαλό τους. Αρκετοί μπορούν επίσης να...

Πολλοί μπορούν να σκαρώσουν μια ιστορία με το μυαλό τους. Αρκετοί μπορούν επίσης να γράψουν κάτι που θα ερεθίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και θα τον κάνει να γυρίζει τις σελίδες. Υπάρχουν όμως κάποιοι συγγραφείς, που δεν έγραψαν απλά συναρπαστικές και πρωτότυπες ιστορίες, αλλά επινόησαν ένα ολόκληρο σύμπαν. Μια φανταστική ζωή μέσα στη ζωή, με δαιδαλώδεις προεκτάσεις που τείνουν προς το άπειρο.

Ο Τζ Ρ.Ρ. Τόλκιν, συγγραφέας του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, είναι σίγουρα ένας από αυτούς. Μια αληθινή ιδιοφυία. Μια φαντασία που αισθάνεσαι ότι δεν στερεύει ποτέ (σε αυτό βοηθάει και ο γιος του, θα τα πούμε παρακάτω…). «Λένε πως κάθε αρχή είναι και δύσκολη, σ’ εμένα όμως δεν συμβαίνει αυτό» είχε δηλώσει κάποτε. «Θα μπορούσα να γράψω απεριόριστο αριθμό πρώτων κεφαλαίων. Κατά κάποιον τρόπο, το έχω κάνει». Φιλόλογος, συγγραφέας, ποιητής, ακαδημαϊκός, ο Τόλκιν έμεινε στην ιστορία κυρίως για τα έργα φανταστικής λογοτεχνίας που υπέγραψε. Έργα που όχι μόνο γνώρισαν και γνωρίζουν επιτυχία, αλλά συνέβαλαν επίσης καθοριστικά στην αναγέννηση ενός ολόκληρου είδους. Το Harry Potter, το Twilight, το Hunger Games, το Game of Thrones το βιβλίο που γράφει ο φοιτητής που μένει στον αποκάτω όροφο απ’ τον δικό σου, μπορεί να μην υπήρχαν ποτέ χωρίς αυτόν.

Αναπόφευκτα λοιπόν, ο Τόλκιν διαθέτει πλέον και τη δική του μέρα στο ημερολόγιο. Κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου (τη δική μας εθνική επέτειο), ο πλανήτης τον μνημονεύει με την Ημέρα Ανάγνωσης Τόλκιν. Ένα event που ξεκίνησε από την Tolkien Society το 2003, με σκοπό την ενθάρρυνση ανάγνωσης έργων του συγγραφέα και βέβαια την ένωση ετερόκλητων ανθρώπων που όλα αυτά τα χρόνια υποκλίνονται στο έργο του.

Εν αρχή ην ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών. Η πιο δημοφιλής σειρά του Τόλκιν, αυτή που τον επανέφερε στις πρώτες θέσεις των ευπώλητων μετά την κινηματογραφική της μεταφορά. Στα Public διατίθενται τα βιβλία Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού, Οι Δύο Πύργοι και Η Επιστροφή του Βασιλιά, όπως βέβαια και το τριπλό box set The Lord of the Rings, για όσους προτιμούν να διαβάσουν τις ιστορίες στα αγγλικά.

[gallery size="full" link="file" ids="46497,46496,46498"]

Η συντριπτική πλειοψηφία όσων απόλαυσαν τον Άρχοντα, μεταπήδησε αργότερα στο Χόμπιτ, το επικό προοίμιο της μνημειώδους τριλογίας. Πρωτοκυκλοφόρησε πίσω στο 1978 από τις εκδόσεις Κέδρος και το 2012 επανεκδόθηκε με νέα επιμέλεια και νέο εξώφυλλο. Φέτος θα γιορτάσει την επέτειο των 80 χρόνων του – αλλά ο Τόλκιν μάλλον δεν έχει ανάγκη από επετείους. Και σε αυτό, πέρα από τις ταινίες, έχει συμβάλλει ο γιος του, Κρίστοφερ Τόλκιν, που διαχειρίζεται μέχρι σήμερα το έργο του, ψάχνοντας σημειώσεις σε παλιά συρτάρια. Ο μπαμπάς Τόλκιν έφυγε από τη ζωή το 1973. Τέσσερα χρόνια μετά, ο Κρίστοφερ εξέδωσε το Σιλμαρίλλιον. Ένα έργο το οποίο προηγήθηκε χρονικά των βιβλίων που έκαναν τον Τόλκιν γνωστό – και ως σύλληψη αλλά και ως περιεχόμενο. Η ιστορία των λαών που έζησαν την ηρωική Πρώτη Εποχή, πολύ πιο παλιά από την εποχή του Άρχοντα.

[gallery size="full" link="file" ids="46500,46499,46501"]

Τέλος, στις αρχές του καλοκαιριού έρχεται το Beren and Luthien. Μια ερωτική ιστορία που γράφτηκε πριν από 100 χρόνια και θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά φέτος, πάντα σε επιμέλεια του «μικρού» Κρίστοφερ, ο οποίος φέτος το φθινόπωρο θα κλείσει τα 93, ζωή να ‘χει. Στην Ημέρα Ανάγνωσης Τόλκιν του 2018, το Beren and Luthien θα έχει την τιμητική του. Μέχρι τότε, ας αρκεστούμε στα υπόλοιπα..!