Home Gadgets: Άσε, θα σκουπίσει το ρομπότ!

Περίληψη: Φτάσαμε, λοιπόν, στο 2019 και βλέπουμε να γίνεται πραγματικότητα αυτό που όλες οι ταινίες και...

Φτάσαμε, λοιπόν, στο 2019 και βλέπουμε να γίνεται πραγματικότητα αυτό που όλες οι ταινίες και οι σειρές των 80s μας έκαναν να θεωρούμε βέβαιο για το «μαγικό» έτος 2000. Το σπίτι, δηλαδή, που σκέφτεται και λειτουργεί σχεδόν αυτόνομα! Που τα ρομπότ σκουπίζουν και που οι λάμπες ανάβουν και σβήνουν μόνες τους. Τώρα, λοιπόν, μπορείς κι εσύ να πεις «άσε, θα σκουπίσει το ρομπότ!».

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, η Xiaomi κυκλοφόρησε τη δική της ρομποτική σκούπα Mi Robot Vacuum. Κι όμως, δεν θα χρειαστεί ούτε καν να την προγραμματίσεις! Η Xiaomi την έχει εξοπλίσει με συστήματα αυτόματης σάρωσης του χώρου, αναγνώρισης εμποδίων, αισθητήρες σύγκρουσης, τοίχων, αισθητήρες σκόνης και ταχύτητας ανεμιστήρα αλλά και ραντάρ υπερήχων και Lidar (Laser distance sensor) για τη χαρτογράφηση του σπιτιού σου.

Ενσωματώνει τρεις επεξεργαστές και ειδικούς αλγόριθμους για τη σχεδίαση χάρτη του σπιτιού και εύρεση της βέλτιστης διαδρομής για τον καθαρισμό του. Μάλιστα, όταν τελειώσει το καθάρισμα, θα πάει μόνη της στη βάση φόρτισης, ενώ αν τελειώσουν οι μπαταρίες πριν τελειώσει το καθάρισμα, θα φορτίσει μέχρι το 80% και θα συνεχίσει!

Προφανώς και μπορείς να την προγραμματίσεις για το πότε θα καθαρίζει και πόσο συχνά. Πώς; Μα, εννοείται, μέσω του app για smartphone, έτσι ώστε να μπορείς να βλέπεις, ακόμη κι αν είσαι στην άλλη άκρη της υφηλίου, τη λειτουργία της Robot Vacuum και να αλλάζεις τις παραμέτρους της!

Βέβαια, η σκούπα δεν είναι το τέλος της διαδρομής. Στo Public μπορείς να βρεις κι άλλες συσκευές που θα κάνουν το σπίτι σου τόσο αυτόματο, που να μη θέλεις να βγεις έξω!

Για παράδειγμα, η έξυπνη λάμπα LB110 της TP-Link, μπαίνει σε κάθε φωτιστικό με ντουί E27 (μεγάλο βιδωτό) και ελέγχεται αυτομάτως, από το app για smartphone, επικοινωνεί μέσω Wi-Fi, ενώ είναι και dimmable! Προφανώς μπορείς να την ελέγξεις ακόμη και αν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού, ενώ διαθέτει και αυτοματισμούς!

Νοείται «έξυπνο» σπίτι χωρίς μια IP camera; Όχι! Επομένως σου έχουμε την πάμφθηνη αλλά πανίσχυρη Mini O από την Ezviz, η οποία καταγράφει video ανάλυσης 1280×720 σε 25 καρέ το δευτερόλεπτο, ενώ διαθέτει και σύστημα νυκτερινής όρασης!

Προφανώς, με τόσες συσκευές που απαιτούν πρόσβαση στο δίκτυο, χρειάζεσαι ισχυρό σήμα σε όλο το σπίτι. Αν θέλεις απλά να επεκτείνεις το δίκτυό σου σε κοντινή περιοχή του σπιτιού, τότε χρειάζεσαι ένα Wi-Fi Range Extender σαν αυτό της D-Link, για να εξαλείψεις κάθε «τυφλό» σημείο. Μπορεί, όμως, να θέλεις να επεκτείνεις το δίκτυο σε πιο απομακρυσμένο σημείο του σπιτιού, όπου δεν υπάρχει καθόλου σήμα. Τότε αυτό που πρέπει να δεις είναι το Powerline WiFi kit της Devolo, το οποίο θα μεταφέρει το δίκτυο μέσα από τα σύρματα του ρεύματος (του σπιτιού) και θα δημιουργήσει ένα νέο WiFi σε όποιο σημείο θέλεις.

Και, βέβαια, αν δεν χρειάζεσαι WiFi στο απομακρυσμένο αυτό σημείο αλλά σου αρκεί ενσύρματο δίκτυο, τότε το Powerline kit της TP-Link θα σου δώσει δίκτυο μέσω ενός στάνταρ βύσματος RJ-45!

Και βέβαια, στo Public θα βρεις ό,τι άλλο χρειάζεσαι, από ένα απλό καλώδιο μέχρι και τα πιο εξεζητημένα συστήματα οικιακού αυτοματισμού. Μπες στο site ή πέρνα από το κοντινότερό σου κατάστημα, για να βρεις αυτό που χρειάζεσαι.