Air condition mini guide: 5+1 tips για σωστή χρήση!

Περίληψη: Μπήκαμε -και επίσημα- στον καιρό των air condition. Πώς θα αξιοποιήσουμε τις λειτουργίες τους στο 100%, ώστε να πετύχουμε και απόδοση και εξοικονόμηση ενέργειας;

Ας το παραδεχτούμε: Τους καλοκαιρινούς μήνες η αγαπημένη οικιακή συσκευή όλων είναι αναμφίβολα το κλιματιστικό. Για να αξιοποιήσουμε, όμως, στο έπακρο τις δυνατότητές του, υπάρχουν κάποιες βασικές συμβουλές για δροσερό και υγιεινό κλίμα στο σπίτι αλλά και τρόποι να εξοικονομήσουμε χρήματα εξασφαλίζοντας παράλληλα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ξεκινάμε;

Αρχίζουμε με σωστή εγκατάσταση!

Πριν ακόμα λειτουργήσει για πρώτη φορά η συσκευή σου, θα πρέπει να έχει τοποθετηθεί σωστά, για να μπορέσει να αποδώσει τα μέγιστα. Η τοποθέτηση της εσωτερικής μονάδας πρέπει να γίνει σε σημείο όπου ο αέρας δεν διοχετεύεται απευθείας πάνω σε όσους βρίσκονται στον χώρο, ούτε κοντά σε άλλες συσκευές που παράγουν θερμότητα. Η εξωτερική μονάδα πρέπει να βρίσκεται σε σημείο με εύκολη κυκλοφορία αέρα. Επιπλέον οι εργασίες εγκατάστασης θα πρέπει να γίνουν βάσει των προδιαγραφών του κάθε κλιματιστικού.

Για να αποφύγεις οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να προκύψει από την ακατάλληλη τοποθέτηση ενός κλιματιστικού, έλα στο Public, όπου θα βρεις ένα δίκτυο 120 αδειοδοτημένων ψυκτικών, έτοιμων να αναλάβουν την τοποθέτηση του νέου σου air condition. Ακόμα και αν έχεις ήδη επιλέξει το κατάλληλο για σένα, πάμε να δούμε μερικές συμβουλές για σωστή χρήση του:

Προσοχή στη σωστή θερμοκρασία!

Η ρύθμιση του κλιματιστικού στους 18 °C είναι πολύ... δελεαστική αλλά με το να κατεβάσεις την επιθυμητή θερμοκρασία τόσο χαμηλά δεν κερδίζεις πρακτικά τίποτα. Ο χώρος σου θα κρυώσει με τον ίδιο ρυθμό (δεν ψύχεται ταχύτερα) και το κλιματιστικό θα λειτουργήσει πολύ περισσότερο, για να πετύχει τη θερμοκρασία που έχεις ορίσει. Η σπατάλη σε ενέργεια είναι μεγάλη, χωρίς κάποιο όφελος για εσένα. Βάλε τη θερμοκρασία κάπου μεταξύ 20 με 27 °C και φρόντισε η διαφορά με την εξωτερική θερμοκρασία να μην είναι μεγαλύτερη από 10 βαθμούς.

Η σκιά είναι σύμμαχος!

Για να βοηθήσεις το κλιματιστικό σου να δημιουργήσει δροσερή ατμόσφαιρα, προστάτεψε τον χώρο σου από ανεπιθύμητη ηλιοφάνεια. Κατέβασε τις τέντες ή κλείσε τα παντζούρια όταν ο ήλιος πέφτει σε ένα δωμάτιο. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεις πως η θερμοκρασία μέσα στον χώρο δεν θα φτάσει στα ίδια υψηλά επίπεδα, όπως αν είχες τα πάντα ανοιχτά. Όταν έρθει η ώρα να ανάψεις το air condition, αυτό θα χρειαστεί να κάνει λιγότερη δουλειά, για να πετύχει τη θερμοκρασία που θες.

Χρήση με μέτρο!

Λίγες είναι οι φορές που η συνεχόμενη χρήση του κλιματιστικού κρίνεται απαραίτητη. Η αλόγιστη λειτουργία της συσκευής το μόνο που θα καταφέρει είναι να «φουσκώσει» το λογαριασμό του ρεύματος. Μην αφήνεις το κλιματιστικό να λειτουργεί όταν δεν είναι στο χώρο μόνο και μόνο για να τον βρεις κρύο όταν γυρίσεις και απόφυγε να το χρησιμοποιείς τις ώρες που η θερμοκρασία είναι σε ζεστά αλλά αποδεκτά επίπεδα. Το βράδυ όρισε χρονοδιακόπτη, έτσι ώστε να κλείσει αυτόματα το κλιματιστικό την ώρα που κοιμάσαι.

Απόφυγε τις απώλειες ανανεώνοντας συχνά τον αέρα!

Για να επιτευχθεί αποδοτικά η κατάλληλη θερμοκρασία στον χώρο θα πρέπει αυτός να μη... χάνει. Κλείσε καλά όλες τις εξόδους αέρα, όπως παράθυρα και πόρτες, για να ψύχεται γρηγορότερα ο χώρος. Μην ξεχνάς, όμως, πως αυτός είναι ένας κανόνας που θα πρέπει να σπας: το κλιματιστικό κάνει ανακύκλωση του αέρα που υπάρχει ήδη στον χώρο. Άρα, μετά από την πολύωρη χρήση του air condition, θα πρέπει να φροντίσεις να ανανεώσεις τον αέρα του χώρου σου.

Συντήρηση στην ώρα της

Η τακτική συντήρηση του κλιματιστικού και ο καθαρισμός των φίλτρων είναι βήματα που δεν πρέπει να αμελείς. Τα οφέλη είναι πολλαπλά. Αρχικά το κλιματιστικό λειτουργεί πιο αποδοτικά, καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια. Επιπλέον ο αέρας είναι πιο καθαρός και υγιεινός. Τέλος, με τη σωστή συντήρηση, προλαβαίνεις προβλήματα και κρατάς τη συσκευή σου για χρόνια. Πλύνε τα φίλτρα μία φορά τον μήνα ενώ για τη συντήρηση απευθύνσου σε επαγγελματία μία φορά τον χρόνο.

Είτε ψάχνεις καινούργιο κλιματιστικό για το καλοκαίρι που έρχεται, είτε έχεις ήδη ένα στο χώρο και θες να μάθεις να το χρησιμοποιείς σωστά, ακολούθησε τις παραπάνω συμβουλές. Θα πετύχεις οικονομικότερη λειτουργία, ποιοτικότερο κλίμα στο σπίτι και μακροβιότητα της συσκευής!