HomePlug Explained: Δίκτυο από τα καλώδια του ρεύματος! Πως λειτουργεί;

Περίληψη: Μια από τις λίγες αλλά πολύ σημαντικές αλλαγές που έχει επιφέρει η είσοδος της...

Μια από τις λίγες αλλά πολύ σημαντικές αλλαγές που έχει επιφέρει η είσοδος της τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας, είναι αυτή της ανάγκης διασύνδεσης υπολογιστών και συσκευών. Ακόμη και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, αλλά και στο γραφείο, υπάρχει η ανάγκη να συνδεθούν διάφορες συσκευές, οι οποίες μάλιστα, όσο περνά ο καιρός, πληθαίνουν. Ένα τυπικό σπίτι πλέον διαθέτει τουλάχιστον έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, πιθανότατα και μια “έξυπνη” smart TV, τα οποία πρέπει να συνδεθούν στο internet, δηλαδή στο router.Αν και το WiFi έχει λύσει αυτό το πρόβλημα, αρκετές φορές διαπιστώνουμε πως δεν επαρκεί: προβλήματα με το σήμα, αποσυνδέσεις, ή απλά ανεπαρκές bandwidth για όλες τις συσκευές που θέλουμε να συνδέσουμε (υπολογιστές, τηλεοράσεις, κινητά). Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα θέλαμε να υπάρχει η δυνατότητα να συνδέσουμε τις “σταθερές” συσκευές με κάποιο καλώδιο δικτύου, μιας και η ενσύρματη σύνδεση δεν έχει τέτοια προβλήματα, ενώ και η ταχύτητά της είναι πολλαπλάσια του WiFi και μάλιστα σταθερή. Δυστυχώς, ελάχιστα σπίτια έχουν πρόβλεψη για καλώδια και πρίζες δικτύου, οπότε στις περισσότερες περιπτώσεις, η ενσύρματη σύνδεση είναι αδύνατη – κανείς δεν θέλει να έχει καλώδια να διατρέχουν τα δωμάτια του σπιτιού του. Εδώ, όμως, η τεχνολογία έρχεται να λύσει ακόμη ένα πρόβλημα!

Πως λειτουργεί!

Μπορεί ελάχιστα σπίτια να διαθέτουν πρόβλεψη για ενσύρματο δίκτυο, όμως όλα τα σπίτια διαθέτουν ήδη εκτεταμένη καλωδίωση, σε κάθε δωμάτιο και σχεδόν σε κάθε τοίχο: τα καλώδια του ρεύματος! Η σκέψη, λοιπόν, είναι απλή. Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε αυτά τα καλώδια για να μεταφέρουμε δεδομένα; Όπερ και εγένετο. Τα καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος βρίσκονται υπό συνεχή τάση, αυτήν που παρέχει η ΔΕΗ, η οποία ουσιαστικά είναι ένα ημιτονοειδές “σήμα” με συχνότητα 50Hz και πλάτος περίπου 650V (αυτό που γνωρίζουμε ως 230V). Θεωρητικά, θα μπορούσαμε να παρεμβάλλουμε ένα σήμα πολύ μικρότερης τάσης και πολύ μεγαλύτερης συχνότητας, πάνω στα ίδια καλώδια, χωρίς οι άλλες συσκευές του σπιτιού να “καταλάβουν” καμμία διαφορά.

Ούτως ή άλλως, όλες οι συσκευές, ακόμη και τα τροφοδοτικά των ηλεκτρονικών υπολογιστών, έχουν πολύ μεγάλες ανοχές σε διακυμάνσεις της τάσης – οι προδιαγραφές απαιτούν ένα +10%/-6% σε όλες τις συσκευές που συνδέονται στο δίκτυο – οπότε μια μικρή διακύμανση λιγότερο του 1% δεν τις επηρρεάζει. Μάλιστα, για συχνότητες πολύ πάνω από τα 50Hz, οι περισσότερες συσκευές είτε τις αγνοούν (για παράδειγμα, λαμπτήρες, φωτιστικά, καλοριφέρ, αντιστάσεις σε κουζίνες, ή απλά μοτέρ σε ψυγεία ή πλυντήρια) είτε έχουν σχεδιαστεί ώστε να τις “κόβουν” (τροφοδοτικά υπολογιστικών συσκευών, τηλεοράσεων, στερεοφωνικών ή φορτιστές κινητών). Επομένως, το σύνολο των συσκευών που τροφοδοτούνται από το εναλασσόμενο ρεύμα της ΔΕΗ, απλά θεωρούν τα σήματα υψηλών συχνοτήτων “θόρυβο” και η λειτουργία τους δεν επηρρεάζεται από αυτό.

Η ιδέα άρχισε να βρίσκει εφαρμογή μετά το 2000, οπότε και οι πρώτες συσκευές δικτύωσης άρχισαν να εμφανίζονται. Όμως, η ουσιαστική τους διάδοση άρχισε μετά το 2010, όταν υιοθετήθηκε ένα γενικό standard από όλους τους κατασκευαστές, με την ονομασία HomePlug.

Επί του πρακτέου, τώρα, το HomePlug αποτελείται από τουλάχιστον δύο συσκευές, οι οποίες συνδέονται σε κάποια πρίζα. Η μία θα πρέπει να τοποθετηθεί κοντά στο router, και να συνδεθεί με αυτό με ένα καλώδιο δικτύου. Η δεύτερη (και όλες οι υπόλοιπες) θα συνδεθεί σε κάποια πρίζα κοντά στον υπολογιστή (ή την τηλεόραση ή όποια άλλη συσκευή) θες να συνδέσεις στο δίκτυο. Η σύνδεση από τη συσκευή HomePlug προς τον υπολογιστή θα γίνει και πάλι με ένα απλό καλώδιο δικτύου.

Τα Public διαθέτουν πολλές τέτοιες συσκευές, οι οποίες μάλιστα καλύπτουν πολλές διαφορετικές ανάγκες, τόσο από άποψη ταχύτητας, όσο και από συνδεσιμότητας. Στα καταστήματα του Public μπορείς να βρεις συσκευές που απλά θα αναλάβουν να συνδέσουν έναν υπολογιστή ενσύρματα στο router, συσκευές με ενσωματωμένο switch για σύνδεση περισσοτέρων συσκευών ενσύρματα, ακόμη και συσκευές με ενσωματωμένο WiFi, ώστε να επεκτείνουν το WiFi σε άλλη περιοχή του σπιτιού, όπου δεν επαρκεί το υπάρχον ασύρματο δίκτυο!