Αδύναμο Wi-Fi στο σπίτι; Όχι πια!

Περίληψη: Αν χρειάζεσαι κι εσύ καλύτερη κάλυψη internet σε κάθε χώρο του σπιτιού, πάμε να δούμε τις επιλογές: Wi-Fi repeater ή μήπως powerline;

Τι να τα κάνεις τα 24, τα 50 ή τα 100Mbps, αν το σήμα του Wi-Fi δεν φτάνει στο smartphone σου όταν είσαι ξαπλωμένος στο κρεβάτι; Ή μήπως το Wi-Fi φτάνει μεν μέχρι την κονσόλα σου αλλά το online gaming κολλάει; Αν χρειάζεσαι κι εσύ καλύτερη κάλυψη internet σε κάθε χώρο του σπιτιού, υπάρχουν λύσεις - πάμε να δούμε τις επιλογές!

Η πρώτη επιλογή είναι ένα Wi-Fi repeater (ή extender). Χρειάζεται μόνο μια πρίζα για να λειτουργήσει και πρέπει να βρίσκεται εντός της εμβέλειας του router, με το οποίο συνδέεται ασύρματα και δημιουργεί ένα νέο σημείο πρόσβασης εκεί που θα το τοποθετήσεις. Το πλεονέκτημά του, σε σχέση με τις λύσεις powerline, για τις οποίες θα μιλήσουμε παρακάτω, είναι πως χρειάζεται μόνο μία συσκευή extender για να δημιουργηθεί δίκτυο, που καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο. Επιπλέον - και πολύ σημαντικό- δεν απαιτούνται καλώδια. Με το πάτημα δύο πλήκτρων το νέο Wi-Fi spot είναι έτοιμο! Όλα τα μοντέλα προσφέρουν ασύρματη πρόσβαση, ενώ τα περισσότερα διαθέτουν και θύρα ethernet.

Πάμε τώρα και στη λύση των powerline. Εδώ ένα αρχικό πακέτο θα περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο συσκευές. Η πρώτη τοποθετείται σε μια πρίζα κοντά στο router και συνδέεται με αυτό μέσω ethernet. Η δεύτερη μπορεί να τοποθετηθεί σχεδόν οπουδήποτε μέσα στο σπίτι (ασχέτως εμβέλειας του router), αρκεί να μιλάμε για την ίδια ηλεκτρική εγκατάσταση (το ίδιο διαμέρισμα/ρολόι δηλαδή). Αυτό είναι απαραίτητο, καθώς οι δύο συσκευές του δικτύου επικοινωνούν μεταξύ τους ενσύρματα, μέσα από το δίκτυο καλωδίων ρεύματος του σπιτιού. Μπορεί αυτό να σου ακούγεται κάπως περίπλοκο, αλλά η εγκατάσταση του συστήματος είναι και εδώ υπόθεση λίγων λεπτών.

Τα πλεονεκτήματα μιας powerline λύσης είναι πολλαπλά. Σκέψου μόνο ότι είναι σαν να έχεις τραβήξει καλώδιο ethernet σε όλο το σπίτι, χωρίς όμως τα καλώδια να υπάρχουν παντού μέσα στο χώρο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το powerline δίκτυο να επεκτείνει το οικιακό Wi-Fi χωρίς σημαντικές απώλειες σε ταχύτητα και latency σε σχέση με την απευθείας σύνδεση από το router (κάτι που συμβαίνει συνήθως με τα απλά extenders). Εδώ τα πακέτα ξεκινάνε από την... ανάποδη. Οι πιο βασικές επιλογές σου προσφέρουν μόνο ενσύρματη σύνδεση ethernet. Αν χρειάζεσαι ταυτόχρονα και επέκταση Wi-Fi, πρέπει να πας σε κάποιο καλύτερο μοντέλο.

Για μια ολοκληρωμένη λύση, από όλες τις απόψεις, θα σου προτείναμε να επιλέξεις ένα powerline σύστημα το οποίο να διαθέτει ethernet, Wi-Fi και -ιδανικά- passthrough ρεύματος (πρίζα ρεύματος στον αντάπτορα). Έτσι θα έχεις την καλύτερη δυνατή σύνδεση στα σημεία του σπιτιού, που μέχρι σήμερα δεν είχες, και δεν θα «χάσεις» και την πρίζα. Θα προτείναμε τη λύση ενός extender μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα δύο σπίτια σε διαδοχικούς ορόφους, τα οποία δεν μοιράζονται το ίδιο δίκτυο ρεύματος. Για όλες τις άλλες περιπτώσεις ένα powerline θα σου προσφέρει σταθερότερη σύνδεση σε κάθε συσκευή και αξίζει να επενδύσεις το παραπάνω κόστος για να το αποκτήσεις!