Huawei P10: Όταν το καλό γίνεται καλύτερο

Περίληψη: Κίνα, επαρχία Γκουανγκντόνγκ, πόλη Σενζέν. Έτος, 1987. Ένας άρτι αποστρατευθείς τομεάρχης από το Μηχανικό του...

Κίνα, επαρχία Γκουανγκντόνγκ, πόλη Σενζέν. Έτος, 1987. Ένας άρτι αποστρατευθείς τομεάρχης από το Μηχανικό του Στρατού της Κίνας, ο Ρεν Ζενγκφέι, ιδρύει μια εταιρία με κεφάλαιο μόλις 5.000 δολάρια. Αποφασίζει να την ονομάσει “Κινέζικο Επίτευγμα”. Στα κινέζικα, Huawei.

Η εταιρία πέρασε την πρώτη της δεκαετία κατασκευάζοντας εναλλάκτες για τηλεφωνικά κέντρα, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην έρευνα και την ανάπτυξη, αντί να αρκεστεί στην εισαγωγή και μεταπώληση “δυτικών” προϊόντων. Ευτυχώς για εκείνη, η περίοδος αυτή “έτυχε” να είναι η ίδια περίοδος στην οποία η κυβέρνηση της Κίνας αποφασίζει να εκσυγχρονίσει μαζικά το απαρχαιωμένο δίκτυο επικοινωνιών της χώρας. Η Huawei αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ ταυτοχρόνως συνάπτει μεγάλες συμφωνίες και ιδρύει θυγατρικές συνεργαζόμενη με "δυτικά" μεγαθήρια των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, ιδρύοντας κοινοπραξίες, με μοναδικό στόχο την έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών. Πίσω από αυτές τις κινήσεις, κρύβεται ο διακαής πόθος της Κίνας για απόκτηση τεχνογνωσίας και, κυρίως, για το κλείσιμο της τεράστιας τεχνολογικής ψαλίδας που χωρίζει την Κίνα από τις χώρες της δύσης.

Εταιρίες – κολοσσοί όπως οι 3Com, Siemens, Nokia, Ericsson, Symantec, IBM συνεργάζονται με τη Huawei τη δεκαετία του 2000, ενώ η ίδια ιδρύει ερευνητικά κέντρα σε Ηνωμένες Πολιτείες, Μεγάλη Βρετανία, Ινδία, Καναδά, Βενεζουέλα. Επίσης συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες εταιρίες τηλεπικοινωνιών: British Telecom (BT), Vodafone, Orange, T-Mobile, Bell Canada, μεταξύ άλλων.

Από τα δίκτυα στα smartphones

Η επέκταση της Huawei στην κινητή τηλεφωνία ήταν τόσο αναπόφευκτη όσο και προδιαγεγραμμένη. Τα πρώτα της μοντέλα στόχευαν την κολοσσιαία εγχώρια αγορά της Κίνας, με έμφαση τη χαμηλή τιμή. Από αυτή τη διαδικασία, η Huawei απέκτησε την πολυπόθητη τεχνογνωσία και γιγαντώθηκε ως κατασκευαστής αλλά – ίσως πιο σημαντικά – ως εταιρία έρευνας και παραγωγής τεχνολογίας. Έτσι, κάποια στιγμή η εταιρεία αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να στοχεύσει στην κορυφή. Η Huawei απέδειξε ότι όχι μόνο μπορούσε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει smartphones κορυφαίων προδιαγραφών, αλλά το έκανε και σε ποσότητες που ο ανταγωνισμός δε μπορούσε να ακολουθήσει, αλλά και σε χαμηλότερες τιμές, απόρροια του τεράστιου τμήματος έρευνας και ανάπτυξης που διαθέτει η εταιρία.

Όταν η Huawei αποφάσισε να βγει στον έξω κόσμο, το έκανε με σχέδιο και οργάνωση. Τεράστιες διαφημιστικές καμπάνιες, sponsoring αθλητικών ομάδων σε δημοφιλή αθλήματα ανά χώρα και ήπειρο, πολιτιστικά γεγονότα. Για παράδειγμα, η Huawei αποτελεί χορηγό των Borussia Dortmund, Arsenal FC, Paris Saint-Germain, Rayo Vallecano, Galatasaray, της Ισπανικής Liga de Futbol, της Αργεντίνικης Boca Juniors και πολλών άλλων ομάδων και αθλημάτων.

Πλέον, η εταιρία φιγουράρει στην τρίτη θέση παγκοσμίως σε πωλήσεις κινητών, πίσω μόνο από τις Apple και Samsung!

Huawei P10: με στόχο τα αστέρια

Μετά την τεράστια επιτυχία του περυσινού P9, η Huawei έχει μεγάλες προσδοκίες για το P10, το οποίο έχει εξοπλίσει κατάλληλα, ώστε να αντιπαρατεθεί με – και, γιατί όχι, να υπερκεράσει – τον ανταγωνισμό.

Το P10 θα κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις, την “απλή” P10 και την “έξτρα” P10 Plus. Οι διαφορές των δύο μοντέλων εντοπίζονται στην οθόνη, τη RAM και την αποθηκευτική χωρητικότητα, και τη μπαταρία. Η απλή έκδοση έρχεται με οθόνη 5,1 ιντσών IPS-NEO LCD και ανάλυση 1080x1920 (full HD), ενώ η Plus με 5,5 ιντσών και ανάλυση 1440x2560. Η RAM του “απλού” θα είναι 4GB ενώ το Plus θα κυκλοφορεί σε εκδόσεις με 4 και 6GB. Για αποθηκευτικό χώρο, το “απλό” θα κυκλοφορήσει σε εκδόσεις 32 και 64GB, ενώ το Plus σε 64 και 128GB, με όλα τα μοντέλα να διαθέτουν και microSD slot. Τέλος, η μπαταρία του “απλού” θα είναι χωρητικότητας 3200mAh ενώ αυτή του Plus 3750mAh.Κάτω από το γυαλιστερό κάλυμμα, βρίσκουμε τον κορυφαίο επεξεργαστή Kirin 960 της ίδιας της Huawei (για την ακρίβεια, της θυγατρικής της, HiSilicon) ο οποίος αποτελείται από τέσσερις πυρήνες Cortex-A73 στα 2.4 GHz και άλλους τέσσερις Cortex-A53 στα 1,8 GHz!

Σχεδιαστικά, δεν βλέπουμε πολλές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το P9 – εξ άλλου, δεν αλλάζεις κάτι που είναι πετυχημένο. Η κυριότερη είναι η "μετακόμιση" του fingerprint sensor από την πίσω πλευρά στη μπροστινή, κάτω από την οθόνη, ενώ υποστηρίζει και “gestures”. Στην κάτω “ακμή” του κινητού βρίσκουμε και τις θύρες USB-C και 3,5” για ενσύρματα ακουστικά.

[gallery size="full" link="file" columns="2" ids="46553,46552"]

Κάτι άλλο που δεν αλλάζει από το P9 είναι και η τεχνολογία της κάμερας. Η συνεργασία με τη γερμανική Leica συνεχίζεται και το P10 διαθέτει δύο αισθητήρες, έναν έγχρωμο των 12 megapixel και έναν ασπρόμαυρο των 20 megapixel. Ο συνδυασμός των δύο παράγει φωτογραφίες καλύτερης ποιότητας από πολλούς ανταγωνιστές, και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Να σημειώσουμε πως, στο Plus η κάμερα είναι ελαφρώς καλύτερη από αυτήν της απλής έκδοσης, με f/1.8 έναντι f/2.2. Στο μπροστά μέρος βρίσκουμε μια (μονή) κάμερα των 8 megapixels.

Κλείνοντας, και τα δύο μοντέλα έρχονται με το Android 7.0 Nougat και το Emotion UI 5.1 της Huawei.

Ανακάλυψε το P10 στα Public!

Αν όλα αυτά σου κίνησαν το ενδιαφέρον, μπορείς να σπεύσεις να αγοράσεις το δικό σου P10 ή P10 Plus από τα Public. Το "μικρό" μοντέλο θα το βρεις με 64GB σε μαύρο και ασημί, ενώ το Plus 128 ολόκληρα GB εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου και επίσης σε μαύρο και ασημί.