Η αναλογική φωτογραφία αναβιώνει στην ψηφιακή εποχή

Περίληψη: Φωτογραφικές μηχανές άμεσης εκτύπωσης. Γνωστές στους πάντες και ως “πολαρόιντ”, λόγω του ότι, από τη...

Φωτογραφικές μηχανές άμεσης εκτύπωσης. Γνωστές στους πάντες και ως “πολαρόιντ”, λόγω του ότι, από τη δεκαετία του '60 και για πολλά χρόνια, η μοναδική εταιρία που κατασκεύαζε τέτοιες φωτογραφικές μηχανές ήταν η... Polaroid! Για χρόνια μας συνόδευσαν σε διακοπές, σε συναυλίες, σε οικογενειακές “μαζώξεις”, ακόμη και σε πιο... ιδιαίτερες στιγμές, προφανώς λόγω του ότι οι φωτογραφίες “έβγαιναν” αμέσως, οπότε δεν θα τις έβλεπε κανένας άλλος!Εκτός της Polaroid, για ένα μικρό διάστημα, και η Kodak είχε κυκλοφορήσει κάποια μοντέλα, με τεχνολογία ελαφρώς διαφορετική από αυτήν της πρώτης. Ταυτοχρόνως, και η Fuji, μετά από συμφωνία με την Polaroid, κυκλοφόρησε κάποια μοντέλα, κυρίως στην Ιαπωνία. Η έλευση της ψηφιακής τεχνολογίας στο χώρο της φωτογραφίας, άλλαξε άρδην τους συσχετισμούς σε όλο το χώρο. Σήμερα, ο θρύλος της instant φωτογραφίας επανέρχεται δριμύτερος: ο κόσμος επιστρέφει στην παραδοσιακή μορφή φωτογραφίας, ίσως λόγω νοσταλγίας, ίσως λόγω προτίμησης σε κάτι υλικό και απτό. Οι δύο εταιρίες που ξεχωρίζουν στη νέα αυτή εποχή της φωτογραφίας “πολαρόιντ” είναι η... Polaroid και η Fuji.[gallery size="large" link="file" ids="45839,45838,45837"]

Οι instant φωτογραφικές μηχανές σήμερα

Η σύγχρονη Polaroid, χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία, τη Zink (zero-ink), την οποία ανέπτυξε η ίδια, και η οποία βασίζεται σε ειδικό θερμικό χαρτί χωρίς χημικά ή άλλες ουσίες. Η Fuji, αντιθέτως, συνεχίζει και βασίζεται στην παλιά και δοκιμασμένη τεχνολογία της Polaroid, με το ειδικό χαρτί που συμπεριλαμβάνει τα (λίγα) αναγκαία χημικά εμφάνισης. Βέβαια, και η Fuji συνεχίζει και εξελίσσει την τεχνολογία αυτή, οπότε τα σύγχρονα χαρτιά έχουν πολύ καλύτερη ποιότητα από αυτά που γνωρίζαμε δεκαετίες πριν.Εκτός αυτών, όλες οι σύγχρονες μηχανές της Polaroid, ενσωματώνουν και ψηφιακά χαρακτηριστικά, μιας και πρόκειται ουσιαστικά, όχι για κάμερες με φωτοευαίσθητο υλικό, αλλά για συνδυασμό ψηφιακής κάμερας με θερμικό εκτυπωτή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δείτε τα μοντέλα Instant Snap σε μαύρο και λευκό χρώμα.Αντιθέτως, η Fuji συνεχίζει την παράδοση του φωτοευαίσθητου χαρτιού, οπότε μην περιμένεις να αποθηκεύσεις τη φωτογραφία που μόλις τράβηξες, να την ανεβάσεις στο Instagram ή να την επεξεργαστείς αργότερα. Η εταιρεία διαθέτει το εισαγωγικό μοντέλο Instax Mini 90NC σε μαύρο και καφέ, αλλά και την Instax 300.

Περί φιλμ ο λόγος

Πέραν των instant μηχανών, πάντως, αν έχετε ιδιαίτερες τάσεις επιστροφής στο παρελθόν και αναπολείτε το κλασσικό φιλμ, η εταιρία Lomography έχει αναλάβει το τιτάνιο έργο της διάσωσης των παραδοσιακών φωτογραφικών μηχανών, και συνεχίζει και τροφοδοτεί την αγορά, τόσο με φιλμ σε format 135 και120 (για όσους θυμούνται ακόμη τι είναι αυτά), όσο και με τις αντίστοιχες φωτογραφικές μηχανές, μερικές από τις οποίες μπορείτε να αγοράσετε και σε kit και να τις συναρμολογήσετε μόνοι σας!