Οι "φυλές" των φωτογραφικών μηχανών!

Περίληψη: Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού. Οι ημέρες απαιτούν μια φωτογραφική μηχανή που θα απαθανατίσει τις...

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού. Οι ημέρες απαιτούν μια φωτογραφική μηχανή που θα απαθανατίσει τις πιο όμορφες στιγμές σου.  Compact, Bridge, Mirrorless, DSLR, action camera ή μήπως αρκεί το Smartphone σου; Έλα να δούμε μαζί όλες τις "φυλές" των φωτογραφικών μηχανών και να επιλέξουμε αυτήν που σου ταιριάζει περισσότερο!

 

COMPACT

Αν και το γένος των compact έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια και μεγαλύτερα σε μέγεθος μοντέλα (λόγω μεγαλύτερου αισθητήρα και περισσότερων megapixels), χαρακτηριστικό δείγμα της κατηγορίας είναι οι μικρές και οικονομικές point-and-shot κάμερες που χωρούν ακόμη και στην τσέπη του παντελονιού σου.

Nikon Coolpix L29 CoolKit Κόκκινο large

Σε γενικές γραμμές, οι Compact κάμερες δεν διαθέτουν σκόπευτρο (viewfinder) και οι περισσότερες ρυθμίσεις τους γίνονται εύκολα και αυτόματα. Οι φακοί τους μπορεί να μην αλλάζουν, αλλά προσφέρουν ικανοποιητικό οπτικό ζουμ.

EINAI ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΓΙΑ τις διακοπές σου, για τις οικογενειακές φωτογραφίες, ακόμη και για το πάρτυ των γενεθλίων σου! Από τη Nikon Coolpix L29 που κοστίζει μόλις €69 μέχρι την Canon Powershot SX170 IS (δώρο η τσάντα μεταφοράς!) οι compact φωτογραφικές μηχανές είναι αυτό που χρειάζεσαι για απλή καθημερινή χρήση.

 

BRIDGE

Όπως μαρτυρά και το όνομά τους, οι Bridge αποτελούν τη "γέφυρα" ανάμεσα στις μικρές Compact και τις μεγάλες DSLR φωτογραφικές μηχανές. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς την τελευταία πενταετία, καθώς συνδυάζουν την ευκολία χρήσης των Compact με μεγαλύτερο οπτικό ζουμ και πιο ποιοτικούς φακούς.

Sony Cyber-shot DSC-HX400V Μαύρο large

Η τιμή τους δεν είναι δραματικά υψηλότερη από αυτήν των compact και η εξωτερική τους εμφάνιση παραπέμπει σε DSLR. Παρόλα αυτά, δεν διαθέτουν τις χειροκίνητες ρυθμίσεις που προσφέρουν οι DSLR, ούτε, φυσικά, τη δυνατότητα χρήσης εναλλάξιμων φακών.

Αντιπροσωπευτικά μέλη της "φυλής" των Bridge είναι η Sony Cyber-shot DSC-HX400V με οπτικό ζουμ 50x, αλλά και η Nikon Coolpix P600 με επίσης αβυσσαλέο οπτικό ζουμ 60x!

ΕΙΝΑΙ ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΓΙΑ όσους ψάχνουν μια προσιτή και ποιοτική εναλλακτική λύση. Βασικά ατού των Bridge είναι το συνήθως μεγάλο οπτικό ζουμ και η ευχρηστία. Πάντως, δεν είναι ικανές για επαγγελματικές λήψεις, καθώς τόσο το σκόπευτρο που διαθέτουν όσο και ο αισθητήρας τους δεν μπορεί να συγκριθεί με τα αντίστοιχα εξαρτήματα των DSLR.

 

MIRRORLESS

Η καριέρα τους ξεκινά το 2008, αλλά από το 2011 έως σήμερα αποδεικνύονται ιδιαίτερα δημοφιλείς σε όσους επιθυμούν να μεταβούν από την απλότητα της Compact στην πολυπλοκότητα μιας DSLR.

Βασικά χαρακτηριστικά των Mirrorless φωτογραφικών μηχανών είναι η δυνατότητα χρήσης εναλλάξιμων φακών, οι πολλές χειροκίνητες ρυθμίσεις και η παρουσία οπτικού σκόπευτρου. Παραδοσιακή δύναμη στον χώρο των Mirrorless είναι η Panasonic, ενώ δυναμική παρουσία έχουν τόσο η Samsung όσο και η Sony.

Panasonic Lumix DMC-GF6KEG Kit 14-42mm Λευκό large

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι Mirrorless κάμερες είναι ιδιαίτερα καλαίσθητες και με design που παραπέμπει σε ρετρό φωτογραφικές μηχανές. Οι λήψεις τους, αν έχει επιλεγεί ο κατάλληλος φακός, μπορούν να σταθούν σε επαγγελματικό επίπεδο.

ΕΙΝΑΙ ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΓΙΑ όσους θέλουν να χειρίζονται ένα κομψό φωτογραφικό gadget με πολλές δυνατότητες και επιλογές.   

 

 

DSLR

Οι βασίλισσες της φωτογραφικής τέχνης, απευθύνονται σε όσους έχουν το μεράκι, τις γνώσεις, αλλά και το πορτοφόλι! Η μέση τιμή τους είναι πολύ πάνω από την αντίστοιχη των υπόλοιπων κατηγοριών, με την Canon EOS 5D Mark III για παράδειγμα, να κοστίζει €3.499. Φυσικά, η αγορά πολλών και διαφορετικών φακών μπορεί να εκτοξεύσει το εν λόγω κόστος στα ύψη. Αξίζει, όμως, τον κόπο;

Nikon_D3100

Οι DSLR μπορεί να είναι βαριές, ογκώδεις και ακριβές, αλλά διαθέτουν τους πιο ποιοτικούς αισθητήρες, εξαιρετικά συστήματα φακών, οπτικό σκόπευτρο υψηλής ακρίβειας και μια σειρά από χειροκίνητες ρυθμίσεις που προσδίδουν ξεχωριστό ύφος στις λήψεις σας. Επίσης, τα professional μοντέλα DSLR συλλαμβάνουν Full HD βίντεο που θα το ζήλευαν και οι κάμερες των κινηματογραφικών συνεργείων.

EOS 5D mIII FRT APPLICATION

Δεν είμαστε, όμως, όλοι pro, έτσι δεν είναι; Με €349 η entry-level Nikon D3100 ή με €599 η Sony SLT-A58 είναι δύο DSLR που δίνουν σχεδόν επαγγελματικά αποτελέσματα με σχεδόν ερασιτεχνικό κόστος!

ΕΙΝΑΙ ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ερασιτέχνες που απολαμβάνουν να "παίζουν" με τις ρυθμίσεις και τους φακούς, αλλά και για επαγγελματίες που βγάζουν τα προς το ζην με τα "κλικ" τους.

 

ACTION CAMERAS

Τα "αγρίμια" της υπόθεσης! Τις έχουμε δει φορεμένες σε ανθρώπινα κεφάλια, σε οχήματα, ακόμη και σε ράχες ζώων, να απαθανατίζουν τη δράση προσφέροντας εντυπωσιακά πλάνα.

Οι φωτογραφίες που τραβούν είναι, κατά κύριο λόγο, υποδεέστερες σε σύγκριση με τις λήψεις των υπόλοιπων μηχανών αυτού του αφιερώματος. Στο βίντεο, όμως, σκίζουν: Ευρυγώνιος φακός, καταπληκτική σταθερότητα ακόμη κι αν η κάμερα κινείται με μεγάλη ταχύτητα, πολλά fps για δημιουργία slow motion κ.λπ. Κοστίζουν από €239 έως €449, με τα πιο ακριβά μοντέλα να τραβούν βίντεο ποιότητας 4Κ.

Σε όλα αυτά προσθέστε την αδιάβροχη κατασκευή, αλλά και την αντοχή σε σκόνη και κακουχίες.  

ΕΙΝΑΙ ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ανθρώπους της δράσης που θέλουν να μοιράζονται τα εντυπωσιακά τους κατορθώματα.

 

SMARTPHONES

Με τα megapixels να αυξάνονται ραγδαία και τεχνολογίες αιχμής να εφαρμόζονται στις κάμερες των κινητών, τα αγαπημένα μας smartphones εξελίσσονται στις φωτογραφικές μηχανές του παρόντος και του μέλλοντος.

Μην ξεγελιέστε, πάντως: Η καλύτερη λήψη με κινητό τηλέφωνο οριακά μπορεί να συγκριθεί με τις λήψεις μιας μέτριας Compact.  

Παρόλα αυτά, η φωτογράφιση μέσω smartphone είναι γρήγορη και βολική. Εύκολα μπορούμε να μοιραστούμε τις mobile λήψεις μας στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ υπάρχουν και εξαιρετικά applications, όπως το Snapseed, που βελτιώνουν εντυπωσιακά το τελικό αποτέλεσμα.

Ο υπογράφων αυτό το κείμενο προτιμά να τραβά τις mobile φωτογραφίες του με τα iPhone 5S, LG G3 και Samsung Galaxy S5.

ΕΙΝΑΙ ΙΔΑΝΙΚΑ ΓΙΑ όσους επιθυμούν φωτογραφίες στα γρήγορα, selfies και άμεσα ποσταρίσματα στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter κ.λπ. Η εξοικείωση με photo editing εφαρμογές μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη.