Οι νικητές των Oscars 2015!

Περίληψη: Η πιο αμφίρροπη οσκαρική μάχη των τελευταίων χρόνων κορυφώθηκε τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας 23/2...

Η πιο αμφίρροπη οσκαρική μάχη των τελευταίων χρόνων κορυφώθηκε τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας 23/2 με παρουσιαστή τον χαρισματικό ηθοποιό Neil Patrick Harris! Στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες, ο ηθοποιός, γνωστός από το ρόλο του στην τηλεοπτική σειρά How I met your mother, μπορεί να μην έδωσε πίτσες και να έβγαλε selfies όπως η περσινή παρουσιάστρια Ellen Degeneres, αλλά εμφανίστηκε με το εσώρουχο στην έναρξη (θυμίζοντας τον Michael Keaton σε σκηνή από την ταινία Birdman), ενώ έκανε ένα φαντασμαγορικό μουσικοχορευτικό νούμερο στην έναρξη συνοδευόμενος από την Άνα Κέντρικ και τον Τζακ Μπλακ. Δείτε το βίντεο με την έναρξη της τελετής: Την κούρσα των υποψηφιοτήτων είχαν ηγηθεί με εννιά υποψηφιότητες έκαστο, το Birdman του Αλεχάντρο Γκονζάλεζ Ινιαρίτου και το Ξενοδοχείο Grand Budapest του Γουές Άντερσον! Στο συνολικό αριθμό υποψηφιοτήτων είχαν ακολουθήσει το Παιχνίδι της Μίμησης με οκτώ, και ο «Ελεύθερος Σκοπευτής» και το Μεγαλώνοντας με έξι. Φέτος, ήταν η πρώτη φορά από το 2000 που κανένας μαύρος ηθοποιός δεν ήταν υποψήφιος στην κατηγορία των καλύτερων ερμηνειών (Α' και Β' ρόλου). Επίσης αξιοσημείωτα ήταν τα εξής:
- Καμία από τις φετινές υποψηφιότητες στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας δεν αφορούσε στον πυρήνα τους έναν γυναικείο χαρακτήρα.- Από το 2009 όταν και η κατηγορία της καλύτερης ταινίας διευρύνθηκε σε πάνω από πέντε ταινίες, συναντάμε 8 ταινίες και όχι 9 όπως τα προηγούμενα 5 χρόνια.- Φέτος ήταν η 19η υποψηφιότητα της Μέριλ Στριπ για Όσκαρ, από τις οποίες οι 15 στην κατηγορία του Α' Γυναικείου Ρόλου και οι 4 (μια εκ των οποίων είναι και η φετινή για την ερμηνεία της στα Μυστικά του Δάσους) στην κατηγορία του Β' Γυναικείου Ρόλου. - Ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που ο Μπράντλεϊ Κούπερ βρισκόταν υποψήφιος στην κατηγορία του Α' Ανδρικού ρόλου: φέτος για τον Ελεύθερο Σκοπευτή του Κλιντ Ίστγουντ, ενώ τις δύο προηγούμενες χρονιές βρέθηκε υποψήφιος για ταινίες του Ντέιβιντ Ο' Ράσελ, το 2012 για τον Οδηγό Αισιοδοξίας και το 2013 για τον Οδηγό Διαπλοκής.- Στις φετινές υποψηφιότητες, ο μουσικός Αλεξάντερ Ντεσπλά (Ξενοδοχείο Grand Budapest και Το Παιχνίδι της Μίμησης) και η σκηνογράφος Άννα Πίνοκ (Τα Μυστικά του Δάσους και Ξενοδοχείο Grand Budapest) βρέθηκαν με διπλή υποψηφιότητα στις αντίστοιχες κατηγορίες τους.- Ο διευθυντής φωτογραφίας Ρότζερ Ντίκινς, φέτος υποψήφιος με τον «Αλύγιστο» της Αντζελίνα Τζολί, έφτασε αισίως τις 12 υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ, μα καμία νίκη στο ενεργητικό του.· H θρυλική ενδυματολόγος Μιλένα Κανονέρο -τρείς φορές βραβευμένη με Όσκαρ για το «Barry Lyndon» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, τους Δρόμους της Φωτιάς του Χιου Χάντσον και τη Μαρία Αντουανέτα- βρισκόταν φέτος για 9η φορά υποψήφια, αυτή τη φορά για το Ξενοδοχείο Grand Budapest του Γουές Άντερσον. 
[caption id="attachment_11314" align="aligncenter" width="432"]Ο Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου με το βραβείο σκηνοθεσίας για το Birdman Ο Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου με το βραβείο σκηνοθεσίας για το Birdman[/caption]Ο σκηνοθέτης του Birdman, Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου σήκωσε τελικά τρία βραβεία καθότι ήταν συμπαραγωγός αλλά και συν-σεναριογράφος της ταινίας. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά λοιπόν, ένας Μεξικανός κερδίζει το Οσκαρ σκηνοθεσίας αφού πέρσι στην κατηγορία της σκηνοθεσίας βραβεύθηκε ο Αλφόνσο Κουαρόν για το Gravity. Ο μεξικανικός θρίαμβος αποτυπώθηκε και στο πρόσωπο διευθυντή φωτογραφίας Εμανουέλ Λουμπέζκι ο οποίος  πέρσι είχε σηκώσει το βραβείο καλύτερης φωτογραφίας για το Gravity και εφέτος, σήκωσε ένα δεύτερο βραβείο φωτογραφίας για το Birdman! Διόλου τυχαία που ο ίδιος ο Ινιαρίτου σχολίασε μεταξύ αστείου και σοβαρού το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει ίσως να επανεξετάσει τον νόμο περί μετανάστευσης και της χορήγησης πράσινης κάρτας εργασίας! Και φυσικά αφιέρωσε το βραβείο του στους  «compatriotas Mexaicanos» (Μεξικανούς συμπατριώτες).Τέσσερα όμως ήταν και τα βραβεία που απέσπασε το Ξενοδοχείο Grand Budapest του Γουές Αντερσον. Τιμήθηκε στις κατηγορίες των κοστουμιών, μακιγιάζ/ κομμώσεων, σκηνογραφίας/ διεύθυνσης παραγωγής και μουσικής του κατά το ήμισυ Ελληνα Αλεξάντρ Ντεσπλά που εφέτος ήταν υποψήφιος και για το Παιχνίδι της μίμησης. Ειρωνεία όμως που ο άνθρωπος τον οποίο όλοι ευχαριστούσαν, το πνεύμα πίσω από την δημιουργία του Ξενοδοχείου Grand Budapest, ο σκηνοθέτης Γουές Αντερσον δεν κέρδισε πουθενά. Σίγουρα πάντως η ταινία δικαιώθηκε με τα Οσκαρ που πραγματικά άξιζε και το γεγονός ότι κάθε τι στην ταινία είναι χειροποίητο έπαιξε σίγουρα ρόλο για τις βραβεύσεις αυτές.[caption id="" align="aligncenter" width="485"] Η Τζουλιάν Μουρ βραβεύθηκε για το «Still Alice»[/caption]Στους ρόλους καμία έκπληξη, κέρδισαν όλα τα φαβορί: Α γυναικείου ρόλου για την Τζουλιάν Μουρ για την καθηγήτρια γλωσσολογίας που παθαίνει Αλτζχάιμερ στο Still Alice, Α ανδρικού ρόλου για τον Εντι Ρεντμέιν ως Στίβεν Χόκινγκ στην Θεωρία των πάντων, Β’ γυναικείου ρόλου για την Πατρίτσια Αρκέτ στο Μεγαλώνοντας και Β’ ανδρικού ρόλου για τον Τζ. Κ. Σίμονς που στο Χωρίς μέτρο υποδύθηκε τον πιο σκληρό καθηγητή Ωδείου στην ιστορία του σινεμά και ενδεχομένως των ωδείων.Ενώ το Still Alice, η Θεωρία των πάντων αλλά και το Μεγαλώνοντας δεν κέρδισαν σε καμία άλλη κατηγορία, το Χωρίς μέτρο μέτρησε τρία συνολικώς βραβεία. Εκτός από το βραβείο Β’ ανδρικού ρόλου κέρδισε επίσης για το μοντάζ και το ηχητικό μοντάζ του.[caption id="" align="aligncenter" width="523"] Ο Εντι Ρεντμέιν κέρδισε για τον ρόλο του ως Στίβεν Χόκινγκ για τη Θεωρία των πάντων[/caption]Αναλυτικά οι νικητές των Oscars 2015 είναι: 
  • Καλύτερη Ταινία: «Birdman»
  • Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου, «Birdman»
  • A' Ανδρικός Ρόλος: Εντι Ρέντμεϊν, «Η Θεωρία των Πάντων»
  • Α' Γυναικείος Ρόλος: Τζούλιαν Μουρ, «Still Alice»
  • B' Ανδρικός Ρόλος: Τζέι Κέι Σίμονς, «Whiplash»
  • Β' Γυναικείος Ρόλος: Πατρίσια Αρκέτ, «Boyhood»
  • Κοστούμια: Μιλένα Κανονέρο, «The Grand Budapest Hotel»
  • Μακιγιάζ και Κομμώσεις: Φράνσις Χάνον, Μαρκ Κούλιερ, «The Grand Budapest Hotel»
  • Ξενόγλωσση Ταινία: «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι
  • Μικρού Μήκους Ταινία: «The Phone Call»
  • Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ: «Crisis Hotline: Veterans Press 1»
  • Πρωτότυπο Σενάριο: Αλεχάντρο Ινιάριτου, Νίκολας Τζιακομπόνε, Αλεξάντερ Ντινελάρις, Αρμάντο Μπο, «Birdman»
  • Διασκευασμένο Σενάριο: Γκρέιαμ Μουρ, «Το Παιχνίδι της Μίμησης»
  • Μιξάζ Ηχου: Κρεγκ Μαν, Μπεν Γουίλκινς, Τόμας Κέρλι, «Whiplash»
  • Μοντάζ Ηχου: Αλαν Ρόμπερτ Μάρεϊ, Μπαμπ Ασμαν, «American Sniper»
  • Ειδικά Εφέ: Ιαν Χάντερ, Σκοτ Φίσερ, Αντριου Λόκλεϊ, Πολ Φράνκλιν, «Interstellar»
  • Μικρού Μήκους Animation: «Feast»
  • Καλύτερη Ταινία Animation: «Big Hero Six»
  • Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ανταμ Στόκχαουζεν, Ανα Πίνοκ, «The Grand Budapest Hotel»
  • Φωτογραφία: Εμάνουελ Λουμπέσκι, «Birdman»
  • Μοντάζ: Τομ Κρος, «Whiplash»
  • Ντοκιμαντέρ: «Citizenfour»
  • Τραγούδι: «Glory» από την ταινία «Selma»
  • Μουσική: Αλεξάντρ Ντεσπλά, «The Grand Budapest Hotel»