Immanuel Wallerstein: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος στοχαστής

Περίληψη: Ο Immanuel Wallerstein υπήρξε πολυγραφότατος και πολυπράγμων. Μια πολυσχιδής προσωπικότητα, ένας από τους σημαντικότερους στοχαστές του 20ου αιώνα,...

Ο Immanuel Wallerstein υπήρξε πολυγραφότατος και πολυπράγμων. Μια πολυσχιδής προσωπικότητα, ένας από τους σημαντικότερους στοχαστές του 20ου αιώνα, ένας άνθρωπος που στεκόταν κριτικά απέναντι σε όσα συνέβαιναν στον κόσμο μας και έκανε εμβριθείς αναλύσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 31 Αυγούστου σε ηλικία 89 ετών.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1930 και σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στην Οξφόρδη. Είχε από μικρός πλείστες όσες κοινωνικές και πολιτικές ανησυχίες, ενώ δεν παρέλειπε να πάρει μέρος σε «αντισυστημικά» και αντιαποικιακά κινήματα για τα οποία έγραψε σχετικά στο βιβλίο του «Anti-Systemic Movements» («Αντισυστημικά κινήματα χθες και σήμερα» στα ελληνικά).

Το 1974 εκδίδει τον πρώτο τόμο του τρίτομου έργου του «The Modern World System», το οποίο και θα τον κατατάξει στους νεομαρξιστές ιστορικούς και κοινωνιολόγους. Καθόλη τη διάρκεια της ζωής του, δεν θα σταματήσει ούτε στιγμή να προσεγγίζει τα γεγονότα με κριτική αντίληψη, έχοντας ως βασικό του όχημα την ενσυναίσθηση και την κατανόηση απέναντι στις αδικίες, τις ανισότητες και τις αιτίες που γεννούν τον κοινωνικό αποκλεισμό. 

Στα ελληνικά κυκλοφορούν αρκετά βιβλία του, με τα πιο σημαντικά να είναι τα εξής: «Σύγκρουση πολιτισμών;», «Ευρωπαϊκός Οικουμενισμός», «Για να καταλάβουμε τον κόσμο μας» και «Ουτοπιστική ή αλλιώς ιστορικές επιλογές για τον 21ο αιώνα». Όλα έχουν να κάνουν με την αποτύπωση της παρούσας κατάστασης του παγκόσμιου οικονομικοκοινωνικού συστήματος, καθώς και με τη διερεύνηση τρόπων κοινωνικής αλλαγής, προκειμένου να μπορέσουμε να ζήσουμε με μεγαλύτερη ισορροπία και πληρότητα.

Ο Immanuel Wallerstein θα μείνει για πάντα ζωντανός στη μνήμη μας, επειδή κατάφερε με τη σκέψη του να ανοίξει νέους δρόμους σε κοινωνικά πεδία, που μέχρι σήμερα παρέμεναν ανεξερεύνητα.