iOS 11 και Augmented Reality: Θα μείνεις!

Περίληψη: Η νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Apple για τα iPhones και iPads κυκλοφόρησε πριν...

Η νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Apple για τα iPhones και iPads κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες. Παρά τα -- πολύ σοβαρά -- νέα χαρακτηριστικά του, ένα είναι αυτό που έχει κάνει όλο τον κόσμο να μιλά και, για όσους το έχουν δει από κοντά, να παραμιλά! Ναι, μιλάμε για το Augmented Reality και το ARKit της Apple, που επιτρέπει στους developers να συνενώσουν τον πραγματικό κόσμο και τον εικονικό, μέσω της κάμερας και της οθόνης των συσκευών της εταιρίας! Τα apps που εκμεταλλεύονται το ARKit είναι ακόμη... όχι και τόσο πολλά, όμως ήδη είναι ολοφάνερη η δυναμική της πλατφόρμας αυτής. Για να καταλάβεις πόσο σημαντικό είναι το augmented reality, ήδη από την πρώτη παρουσίαση του ARKit πριν μήνες, και η Google έχει τρέξει να... προλάβει τις εξελίξεις, ανακοινώνοντας τη δική της παραλλαγή, το ARCore! Αυτή τη στιγμή, οι developers προσπαθούν να σκεφτούν νέους τρόπους για να αξιοποιήσουν το νέο σύμπαν που ανοίγεται μπροστά τους, αλλά ακόμη κι έτσι, υπάρχουν ήδη αρκετά apps τα οποία θα σε αφήσουν με ανοικτό το στόμα. Και αν νομίζεις πως το AR αφορά μόνο παιχνίδια, κάνεις λάθος! Ας δούμε μερικά apps που μας τράβηξαν την προσοχή.

IKEA Place

Η Ikea έχει μακρά παράδοση στο να βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας. Τώρα έχει δημιουργήσει ένα app το οποίο θα σε βοηθήσει να βάλεις τα προϊόντα της στο δικό σου χώρο, σε σωστές διαστάσεις, και να δεις αν αυτό που σκέφτεσαι να πάρεις ταιριάζει με το υπόλοιπο decor! Ήδη το app διαθέτει πάνω από 2000 προϊόντα, ώστε να ξυπνήσει μέσα σου ο διακοσμητής!

Housecraft

Αν τα προϊόντα της Ikea δεν σου αρκούν, το Housecraft κάνει την ίδια δουλειά με πολλά άλλα αντικείμενα, και όχι απαραίτητα έπιπλα. Μπορείς να βάλεις στο δωμάτιό σου τραπέζια, καρέκλες, κρεβάτια, φυτά και άλλα. Ενδιαφέρον είναι και το "disaster mode" στο οποίο βλέπεις το χώρο σου, σαν να έχει μόλις περάσει... τυφώνας!

MeasureKit

Συνεχίζοντας στο μοτίβο της... οικιακής οικονομίας, το MeasureKit μπορεί να σε βοηθήσει να μετρήσεις το χώρο σου, με ακρίβεια, απλά χρησιμοποιώντας την κάμερα. Το απλό μέτρο είναι δωρεάν, αλλά υπάρχουν και άλλα εργαλεία, αν αγοράσεις την πλήρη έκδοση.

TapMeasure

Πέρα από το MeasureKit, το TapMeasure όχι μόνο θα μετρήσει το δωμάτιό σου, αλλά θα δημιουργήσει 3D model του χώρου και θα το σώσει σε αρχείο, το οποίο μπορείς να βάλεις σε εφαρμογές CAD ή και στο SketchUp -- με το αζημίωτο, βέβαια.

Carrot Weather

Δε θα μπορούσε να λείπει και ένα app μετεωρολογίας από τη λίστα. Το Carrot Weather, όμως, δεν λέει απλά τον καιρό, αλλά βάζει ένα σφαιρικό... ρομποτοειδές στο χώρο σου, το οποίο αναλαμβάνει να "προβάλλει" τις πληροφορίες στο χώρο, ενώ σε ακολουθεί, όπου κι αν πας!

Fitness AR

Ναι, είναι fitness app. Όχι, δεν θα τρέξει αυτό για 'σένα. Αυτό που θα κάνει, είναι να προβάλλει διαδρομές σε πραγματικούς χάρτες, ενώ σου επιτρέπει και να καταγράψεις τη διαδρομή σου σε βίντεο!

Splitter Critters

Αρκετά με τις σοβαρές εφαρμογές. Εδώ έχουμε ένα παιχνίδι, το οποίο... πρέπει να το δεις για να καταλάβεις πως παίζεται. Όσο πιο απλά μπορούμε να το πούμε, είναι ένα platform game, στο οποίο τα επίπεδα αλλάζουν αναλόγως της γωνίας υπό την οποία βλέπεις το παιχνίδι. Ταυτοχρόνως, μπορείς να "κόψεις" την πίστα, κάνοντας τα αδύνατα, δυνατά!

Thomas & Friends Minis

Για όσους έχουν παιδιά, αυτό το app μπορεί να είναι είτε πολύτιμο, είτε... καταστροφή! Σου επιτρέπει να συναρμολογήσεις ένα τραινάκι, κομμάτι - κομμάτι σε "πραγματικό" χώρο, και να το αφήσεις να τρέχει! Απλά αφήνεις τη φαντασία σου να καλπάσει και... υπομονή μέχρι να πείσεις το γιο ή την κόρη σου πως το τραινάκι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, παρά μόνο στην οθόνη του iPad.

Zombie Gunship Revenant AR

Αυτό είναι πιο τυπικό παιχνίδι, το οποίο όμως διαδραματίζεται στο δωμάτιό σου. Παίρνεις το ρόλο ενός βαριά οπλισμένου ελικοπτέρου και, από αέρος, βαράς ζόμπι στο πάτωμα -- το οποίο πάτωμα παίζει το ρόλο του εδάφους. Καταπληκτικά γραφικά και... δεν θα ξεκολλάς!

AR Dragon

Έχεις ζηλέψει τη δόξα της Daenerys Targaryen; Τώρα μπορείς, τουλάχιστον στον εικονικό κόσμο, να αποκτήσεις κι εσύ ένα μωρό-δράκο-pet. Το app κάνει ακριβώς αυτό, σου δίνει ένα baby dragon δικό σου, να το παίζεις και να το ταΐζεις. Δεν γνωρίζουμε αν, μετά από μερικούς μήνες, θα ψάχνεις για εικονικά κοπάδια κατσίκια για να χορτάσει, αλλά τουλάχιστον τώρα φαίνεται χαριτωμένο.