iOS 13: Τι νέο φέρνει η επόμενη έκδοση στο iPhone σου;

Περίληψη: Το ετήσιο συνέδριο WWDC της Apple συνεχίζεται στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, αλλά οι μεγάλες...

Το ετήσιο συνέδριο WWDC της Apple συνεχίζεται στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, αλλά οι μεγάλες ανακοινώσεις έχουν γίνει από την πρώτη μέρα κιόλας - μπορείς να διαβάσεις σχετικά εδώ

Μια από αυτές είναι και η ανακοίνωση της επόμενης γενιάς του λειτουργικού για iPhone. Το iOS 13 παρουσιάστηκε επίσημα στη σκηνή του WWDC 2019 και αυτές είναι οι σημαντικότερες προσθήκες που θα φέρει στο iPhone σου.

Dark Mode

Ένα από τα features που ζητούν πολλοί χρήστες, ιδιαίτερα τώρα που πολλά smartphone διαθέτουν OLED οθόνες. Η Apple στο iOS 13 θα φέρει το dark mode σε όλο το σύστημα. Ενεργοποιώντας το, όλες οι εφαρμογές της Apple γυρνούν σε dark theme, αλλά για εφαρμογές τρίτων -όπως το YouTube και το Twitter- θα πρέπει να το ενεργοποιήσεις χειροκίνητα.

Swipe πληκτρολόγιο

Ένα χαρακτηριστικό που οι χρήστες του Android χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια, έρχεται επιτέλους και στο iPhone. Το πληκτρολόγιο του iOS θα υποστηρίζει πλέον swiping. Αυτό σημαίνει ότι με μια συνεχόμενη κίνηση θα μπορείς να γράψεις ολόκληρες λέξεις, χωρίς να χρειάζεται να πατάς κάθε γράμμα ξεχωριστά. Η πληκτρολόγηση γίνεται πολύ γρηγορότερη στο iOS 13 με αυτό το νέο feature.

Find My

Οι υπηρεσίες Find My iPhone και Find My Friends ενώνονται σε μία εφαρμογή με το όνομα Find My. Η καινούργια εφαρμογή δεν είναι απλώς μια σύζευξη των δυο παλιών, αλλά αποκτά πολύ καλύτερα χαρακτηριστικά εύρεσης των συσκευών σου.

Η νέα υπηρεσία χρησιμοποιεί κρυπτογραφημένα σήματα Bluetooth, για να εξακριβώσει την τοποθεσία Apple συσκευών κάθε στιγμή. Δεν χρειάζεται να είναι καν ενεργοποιημένο το Bluetooth για να δουλέψει. Το πρωτόκολλο του Find My λειτουργεί συνέχεια όσο η συσκευή έχει μπαταρία.

Apple Maps

Οι χάρτες της Apple έχουν ανασχεδιαστεί ολοκληρωτικά. Με το iOS 13 θα παρέχουν ακόμα πιο αναλυτική πληροφόρηση, ενώ πλέον υπάρχει και η δυνατότητα να πλοηγείσαι εικονικά στους δρόμους της πόλης. Με αυτή την αλλαγή το Apple Maps έρχεται ακόμα πιο κοντά σε χρηστικότητα με το Google Maps και το Google Street View.

Ιδιωτικότητα

Η προστασία της ιδιωτικότητας είναι ένα μεγάλο ζήτημα για την Apple. Με το iOS 13, στις εφαρμογές που ζητούν την τοποθεσία σου, θα μπορείς να δώσεις πρόσβαση μόνο για μία φορά αν το επιθυμείς. Επίσης η Apple ανακοίνωσε και την λειτουργία «Sign in with Apple».

Μέσω αυτής θα μπορείς να κάνεις log in σε εφαρμογές και υπηρεσίες, χωρίς όμως αυτές να μπορούν να εξάγουν πληροφορίες για εσένα. Ούτε καν πρόσβαση στο email σου δεν θα έχουν οι εφαρμογές στις οποίες μπήκες με το Sign in της Apple.

Για να εγκαταστήσεις το iOS 13 στο iPhone σου (iPhone 6S ή νεότερο) θα πρέπει να έχεις developer account ή να περιμένεις την κυκλοφορία της beta έκδοση σε περίπου ένα μήνα. Επειδή, όμως, αυτές οι εκδόσεις είναι δοκιμαστικές και μπορεί να έχουν bugs, καλύτερα να περιμένεις την επίσημη διάθεση του λογισμικού το φθινόπωρο!