Xοιρινά μπριζολάκια με κρασί από την σεφ Ντίνα Νικολάου!

Περίληψη: Χριστούγεννα σημαίνει επιστροφή στην οικογενειακή εστία για όσους φοιτητές σπουδάζουν μακριά.

Χριστούγεννα σημαίνει επιστροφή στην οικογενειακή εστία για όσους φοιτητές σπουδάζουν μακριά.

Αν ακούσετε παράπονα για δυσκολίες στο μαγείρεμα ή αν δείτε τα παιδιά σας πιο αδύνατα, υπάρχει λύση! Στο νέο της βιβλίο, Μόνος στην κουζίνα, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, η διάσημη σεφ Ντίνα Νικολάου απαντάει σε όλες τις πιθανές απορίες που μπορεί να έχει ένας πρωτάρης στην κουζίνα! Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να χαρίσετε αυτό το βιβλίο σε όποιον μένει πλέον μόνος του; 

"Αγαπημένοι μου φίλοι, κορίτσια και αγόρια που μένετε μόνοι σας, μακριά από την «κουζίνα της μαμάς», φοιτητάκια μου «οργισμένα», λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι αυτό το βιβλίο είναι αφιερωμένο σε εσάς. Σ’ εσάς τους φοιτητές που ζείτε και σπουδάζετε μακριά από το σπίτι και η οικονομική κατάσταση αναγκαστικά έχει περιορίσει τα έξοδα φαγητού. Γιατί εσείς ξέρετε ότι η λύση δεν είναι μόνο το τοστ ή τα σουβλάκια και θέλετε να μάθετε πώς να τρώτε νόστιμα, έξυπνα και με μικρό κόστος.Στο βιβλίο μου Μόνος στην κουζίνα θα βρείτε έξυπνες ιδέες και λύσεις για οικονομικό αλλά πεντανόστιμο φαγητό, θα μάθετε τα πάντα για τη σωστή αγορά και συντήρηση των τροφών, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να εκμεταλλευτείτε τις πρώτες ύλες ώστε να ανακαλύψετε χορταστικά και οικονομικά γεύματα.NikolaouΟι εποχές κρίσης δεν είναι απαραίτητα και εποχές ένδειας στην κουζίνα. Απεναντίας, μας δίνουν την ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε ξεχασμένες τροφές, τεχνικές μαγειρέματος και λύσεις οικιακής οικονομίας, σοφές μέσα από την πείρα αιώνων, λιτές αλλά μεγαλειώδεις που, κακώς, έχουμε αγνοήσει και υποτιμήσει τα τελευταία χρόνια. Σήμερα αναγκαζόμαστε όχι απλώς να τις επαναφέρουμε αλλά και να τις εκτιμήσουμε βαθιά και να τις εντάξουμε στην καθημερινότητά μας με τρόπο αξιοθαύμαστο.Τι θα λέγατε να ξεκινήσετε φτιάχνοντας υπέροχα χοιρινά μπριζολάκια με γλυκό κρασί; Είναι μία από τις 115 συνταγές του βιβλίου και έτσι θα δείτε στην πράξη πόσο εύκολο είναι να μαγειρεύετε μόνοι σας, απλά, εύκολα και κυρίως γευστικά φαγητά! Καλές Γιορτές"!  Ντίνα Νικολάου

Συνταγή της Ντίνας Νικολάου για χοιρινά μπριζολάκια από λαιμό με γλυκό κρασί και κέτσαπ

 

Υλικά

6 μικρά χοιρινά μπριζολάκια λαιμού, χωρίς κόκαλο, λεπτοκομμένα (ζητάς από τον χασάπη να τα κόψει σε πάχος 1 εκ. – τα βρίσκεις και συσκευασμένα, σε δισκάκια που περιέχουν 8-10 κομμάτια, στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)

300 γραμ. γλυκό κρασί (Σάμου, Μαυροδάφνη ή άλλο)

¾ φλιτζανιού κέτσαπ (προτίμησε μια βιολογική)

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδου, σπασμένες

½ κουταλάκι ξερό θυμάρι (ή ξερή ρίγανη)

μπαχάρι, σε σκόνη, στη μύτη του κουταλιού

αλάτι, πιπέρι

 

Παρασκευή

1. Βάζεις σε ένα ρηχό πυρέξ το κρασί, την κέτσαπ, το λάδι, το σκόρδο, το θυμάρι (ή τη ρίγανη), το μπαχάρι και αλατοπίπερο, ανακατεύεις καλά με ένα πιρούνι και στρώνεις εκεί τα μπριζολάκια.

2. Σκεπάζεις το ταψάκι με διάφανη μεμβράνη και μαρινάρεις 3-4 ώρες, εκτός ψυγείου, γυρίζοντάς τα κάθε 30 λεπτά. Τα βγάζεις από τη μαρινάδα (την οποία κρατάς) και σκουπίζεις με χαρτί κουζίνας.

3. Αλείφεις με ελαιόλαδο ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, το βάζεις σε πολύ δυνατή φωτιά και, όταν αχνίσει, προσθέτεις τα μισά μπριζολάκια. Ψήνεις 3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν καλά.

4. Τα βγάζεις με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνεις σε ένα πιάτο. Συνεχίζεις με τα υπόλοιπα.

5. Ρίχνεις στο τηγάνι τη μαρινάδα, ανακατεύεις για να λιώσουν τα καμένα υπολείμματα και προσθέτεις 1 φλιτζάνι νερό. Χαμηλώνεις αμέσως τη φωτιά και περιμένεις να κοχλάσει.

6. Αφήνεις τη σάλτσα να βράσει για ένα 10λεπτο, μέχρι να αρχίσει να πήζει. Ρίχνεις μέσα τα μπριζολάκια, μαζί με το υγρό που έχει μαζευτεί στο πιάτο τους, κουνάς λίγο το τηγάνι για να βραχούν με τη σάλτσα και μαγειρεύεις για 5-6 λεπτά.

7. Σερβίρεις αμέσως, μαζί με τη σάλτσα τους.

 

ΜΥΣΤΙΚΟ!

XIRINA BRIZOLAKIAΈνα ωραίο συνοδευτικό για τα μπριζολάκια σου είναι οι πατάτες με μπέικον. Να πώς τις ετοιμάζεις: Περίπου ένα 20λεπτο πριν γίνουν τα μπριζολάκια, σοτάρεις σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα 5-6 φέτες μπέικον, κομμένες σε λεπτές λωρίδες, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Τις βγάζεις με μια τρυπητή κουτάλα και τις αφήνεις να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί. Ρίχνεις στο τηγάνι 1 ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και 2 μεγαλούτσικες πατάτες, κομμένες σε μικρά κυβάκια, αλατοπιπερώνεις και τις σοτάρεις στο λίπος του μπέικον για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτεις τότε ¾ φλιτζανιού ζωμό κοτόπουλου και συνεχίζεις το μαγείρεμα μέχρι όλος ο ζωμός να σωθεί. Ρίχνεις ξανά το μπέικον, ανακατεύεις καλά και τραβάς από τη φωτιά.