DDR5 RAM / Διπλάσια ταχύτητα, τετραπλάσια χωρητικότητα!

Περίληψη: Η επόμενη γενιά DDR RAM θα είναι σύντομα εδώ. Τα χαρακτηριστικά τους ανακοινώθηκαν επίσημα και είναι ξεκάθαρο ότι φέρνουν εντυπωσιακή αύξηση επιδόσεων!

Οι DDR4 μνήμες RAM αποτελούν εδώ και χρόνια το πρότυπο που χρησιμοποιείται στα desktop PC και στην πλειοψηφία των laptop. Έφτασε, όμως, η ώρα για το επόμενο βήμα στη μνήμη των υπολογιστών. Ο οργανισμός JEDEC δημοσίευσε τα επίσημα χαρακτηριστικά των μνημών DDR5, οι οποίες αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή μέσα στην επόμενη χρονιά.

Οι πρώτες μνήμες DDR5 που θα κυκλοφορήσουν αναμένεται να «τρέχουν» σε συχνότητα 4.800MHz ενώ αργότερα οι ταχύτητες υπολογίζεται να φτάσουν τα 6.400MHz. Η χωρητικότητα για τους οικιακούς χρήστες θα φτάνει μέχρι και τα 128GB σε ένα μόνο stick DDR5 μνήμης. Η ταχύτητα και η χωρητικότητα έφταναν μέχρι τα 3.200MHz και 32GB, αντίστοιχα, στις DDR4 μνήμες. Το πρότυπο DDR5 φέρνει ουσιαστικά διπλασιασμό στη συχνότητα και τετραπλασιασμό στη χωρητικότητα!

Μια ακόμα σημαντική αλλαγή με τις DDR5 μνήμες παρατηρείται στη διαχείριση ενέργειας, καθώς η κατανάλωσή της έχει μειωθεί σημαντικά. Επίσης ο έλεγχος της τάσης θα γίνεται από την ίδια τη μνήμη και όχι από τη μητρική κάρτα, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Οι DDR5 μνήμες φέρνουν και μια καινοτομία που πρώτη φορά βλέπουμε στον χώρο. Με τη χρήση μόνο ενός stick, η μνήμη θα μπορεί να λειτουργήσει σε dual channel.

Ο αριθμός των επαφών θα μείνει ο ίδιος μεταξύ των DDR4 και DDR5 stick αλλά η κατανομή έχει αλλάξει στη νεότερη γενιά. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, να χρησιμοποιηθεί ένα DDR5 stick σε μια DDR4 motherboard, παρότι η διάταξη είναι φαινομενικά ίδια.

Όπως είπαμε και στην αρχή του άρθρου, οι πρώτες μνήμες DDR5 θα γίνουν διαθέσιμες το 2021 αλλά αυτές θα απευθύνονται σε servers και επιχειρησιακούς πελάτες και όχι σε οικιακούς χρήστες. Παρόλα αυτά, η υιοθέτηση του νέου spec μνήμης από την Intel και την AMD δεν θα αργήσει. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και μέσα στο 2021, ή, το αργότερο, μέσα στο επόμενο 18μηνο!