Intel Tiger Lake / Τι δείχνουν τα πρώτα reviews;

Περίληψη: Ο νέος Intel Core i7-1185G7 επεξεργαστής φέρνει νέα εποχή στα ultrabook. Τι μάθαμε από τα πρώτα reviews;

Πριν από μερικές εβδομάδες είχαμε μιλήσει για τη νέα γενιά επεξεργαστών Tiger Lake από την Intel. Τα specs των νέων chip 11ης γενιάς έδειχναν ικανά να φέρουν τα laptop με Intel επεξεργαστές και πάλι στο προσκήνιο. Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα; Εδώ και μερικές ημέρες η Intel έστειλε ένα πρωτότυπο laptop της σε αρκετούς reviewers, οι οποίοι μας δείχνουν την απόδοση που μπορούμε να περιμένουμε από τους φορητούς υπολογιστές που θα εξοπλίζονται με επεξεργαστές Intel Tiger Lake.

Η νέα γενιά Tiger Lake επεξεργαστών αποτελείται αυτή τη στιγμή από 9 μοντέλα, τα οποία είναι κατασκευασμένα με βάση την αρχιτεκτονική 10nm SuperFin της Intel. Τα chip αυτά προορίζονται για λεπτά και υπερφορητά μηχανήματα έχοντας τους Ryzen 4000 επεξεργαστές ως άμεσους ανταγωνιστές. Το laptop που έστειλε η Intel σε δημοσιογράφους εξοπλίζεται με το κορυφαίο μοντέλο επεξεργαστή, τον Intel Core i7-1185G7, ο οποίος ήρθε για να... αντιμετωπίσει τον οκταπύρηνο AMD Ryzen 7 4800U.

Οι ανεξάρτητες δοκιμές, λοιπόν, μας προϊδεάζουν για μια σημαντική αύξηση επιδόσεων σε όλους τους τομείς. Ο νέος κορυφαίος επεξεργαστής της Intel έχει σημαντικά βελτιωμένη απόδοση τόσο σε λειτουργίες ενός πυρήνα όσο και σε πολυπύρηνες εφαρμογές. Εκεί που παρατηρείται η μεγαλύτερη αύξηση επιδόσεων, όμως, είναι στο κομμάτι της ενσωματωμένης κάρτας γραφικών.

Στον τομέα της μονοπύρηνης απόδοσης ο Intel Core i7-1185G7 καταφέρνει να ξεπεράσει τον AMD Ryzen 7 4800U αλλά το chip της AMD παραμένει στην κορυφή σε ό,τι έχει να κάνει με εργασίες που εκμεταλλεύονται όλους τους πυρήνες. Αυτό συμβαίνει καθώς ο επεξεργαστής της AMD έχει οκτώ πυρήνες με 16 threads ενώ ο επεξεργαστής της Intel διαθέτει 4 πυρήνες με 8 threads. Ακόμα κι έτσι, όμως, ο νέος κορυφαίος laptop επεξεργαστής της Intel καταφέρνει να ξεπεράσει τον αντίπαλό του από την AMD σε κάποια multicore benchmarks, όπως, για παράδειγμα, σε video editing στη σουίτα της Adobe. Αυτό οφείλεται σε τεχνολογίες σαν το QuickSync, οι οποίες είναι ενσωματωμένες στον επεξεργαστή.

Εκεί που πραγματικά ξεπέρασε τις προσδοκίες ο Intel Core i7-1185G7 είναι στο gaming. Ο «κανόνας» λέει πως για να παίξεις παιχνίδια θες ανεξάρτητη κάρτα γραφικών αλλά ο νέος επεξεργαστής της Intel έχει βαλθεί να τον διαψεύσει. Η ενσωματωμένη Intel Iris Xe με 96 Execution Units ξεπερνά στην πλειοψηφία των παιχνιδιών την Vega 8 iGPU του AMD Ryzen 7 4800U και προσφέρει επιδόσεις άνω των 30 ή 60fps σε πολλά σύγχρονα παιχνίδια. Και όλα αυτά σε ένα ελαφρύ και φορητό σώμα ultrabook - μη το ξεχνάμε! Εντάξει, οι κορυφαίοι τίτλοι με υψηλές απαιτήσεις δεν θα είναι και πάλι πολύ εύκολο να «τρέξουν» σε ενσωματωμένη κάρτα γραφικών αλλά τα laptop με Intel Core i7-1185G7 φαίνεται πως μπορούν να υποστηρίξουν με άνεση casual gaming.

Το μόνο που μένει τώρα είναι να κυκλοφορήσουν και επίσημα τα πρώτα laptop με Intel Tiger Lake CPU. Μείνε συντονισμένος στο Public Blog για να μάθεις πότε θα γίνει αυτό!