Μένουμε σπίτι και πειραματιζόμαστε με τον προγραμματισμό!

Περίληψη: Tώρα, που μένουμε σπίτι και οι σχολικές υποχρεώσεις έχουν μειωθεί, τι καλύτερο να ασχοληθούν οι μικροί φίλοι μας με τις κατασκευές και τον προγραμματισμό; Είναι πολύ δημιουργικό, ωφέλιμο και οι δραστηριότητες ποικίλουν!

Σήμερα η τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μικρών και μεγάλων. Ας γίνει η παρούσα δύσκολη συγκυρία μια ευκαιρία να την χρησιμοποιήσουμε για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, για τα παιδιά αλλά και για εμάς! Μεγάλοι παιδαγωγοί υποστηρίζουν ότι η μάθηση συντελείται μέσα από προσωπική εμπειρία, δηλαδή το παιδί κατανοεί καλύτερα όταν το ίδιο δημιουργεί και εφευρίσκει, παρά όταν του μεταδίδονται στείρες γνώσεις. Μαθαίνει, λοιπόν,  καλύτερα όταν βρίσκεται σε ενεργό ρόλο σχεδιαστή και κατασκευαστή και η δράση του εντάσσεται σε ένα κοινωνικό πλαίσιο με νόημα, όπου μοιράζεται και διαπραγματεύεται την εμπειρία του.

Γι’ αυτό, τώρα, που #μένουμεσπίτι και οι σχολικές υποχρεώσεις έχουν μειωθεί, τι καλύτερο να ασχοληθούν οι μικροί φίλοι μας με τις κατασκευές και τον προγραμματισμό; Είναι πολύ δημιουργικό, ωφέλιμο και οι δραστηριότητες ποικίλουν! Αναζητώντας έναν εύκολο τρόπο για να ενισχυθούν δεξιότητες των παιδιών, όπως η λογική και κριτική σκέψη, η επίλυση προβλήματος, η αυτορρύθμιση και ο έλεγχος μέσω της δοκιμής και του λάθους, έπεσα πάνω στο STEAM. Steam ονομάζεται το σύνολο των παιχνιδιών που συνδυάζουν δημιουργικά την επιστήμη (science), την τεχνολογία (technology), τη μηχανική (engineering), την τέχνη (art) και τα μαθηματικά (mathematics), όπου το κάθε παιδί μπορεί να μάθει παίζοντας.

Τα παιχνίδια ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία του κάθε παιδιού και την ευφυΐα που θέλει ο γονιός να αναπτύξει το παιδί του!

Άλλος ένας τρόπος συνδυασμού μάθησης και παιχνιδιού σε ηλεκτρονική μορφή είναι η εφαρμογή scratchjr. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί την απλοποιημένη γλώσσα προγραμματισμού scratch και δίνει τη δυνατότητα σε μικρά παιδιά (από ηλικίες 5-7 χρονών) να δημιουργήσουν τις δικές τους διαδραστικές ιστορίες ή παιχνίδια. Τα παιδιά σχεδιάζουν γραφικά μπλοκ προγραμματισμού για να κάνουν τους χαρακτήρες να κινούνται, να χορεύουν και να τραγουδούν. Επίσης έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν τους χαρακτήρες εμφανισιακά μέσα από έναν paint editor, να προσθέσουν τις δικές τους φωνές ή ήχους, ακόμα και να προσθέσουν τις δικές τους φωτογραφίες! Συνδυάζοντας όλες τις παραπάνω δυνατότητες το κάθε παιδί μπορεί να κάνει τον χαρακτήρα του να «πάρει ζωή». Χρησιμοποιώντας το, μπορούμε να φτιάξουμε μια μικρή ιστορία, όπως για παράδειγμα την παρακάτω με τη γατούλα, και να ενισχύσουμε τον προφορικό λόγο και τη δεξιότητα αφήγησης του παιδιού.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά -μαθητές γυμνασίου, λυκείου και - γιατί όχι; - ενήλικες-  υπάρχει ένα ενδιαφέρον project του ΜΙΤ, το scratch.mit.edu, στο οποίο βασίστηκε και το scratch.JR. Μέσα από την εφαρμογή δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να δημιουργεί διάφορα πλήρως διαδραστικά παιχνίδια, ιστορίες και animation, ενώ υπάρχει και μια τεράστια διαδικτυακή κοινότητα στην οποία ο καθένας μπορεί να μοιραστεί τις δημιουργίες τους. Το scratch βοηθάει τους νέους να μαθαίνουν να σκέφτονται δημιουργικά και να συνεργάζονται - απαραίτητες δεξιότητες για την δεκαετία που είμαστε.

Φαντάζομαι όλοι θα σκεφτόμαστε ότι ωραία όλα αυτά, αλλά εγώ πώς μπορώ να ξεκινήσω να ασχολούμαι; Ευτυχώς για μας, η πλατφόρμα έχει οδηγούς βήμα προς βήμα. όπου μπορεί κάποιος να ξεκινήσει να δημιουργεί αμέσως. Μερικά αγαπημένα παραδείγματα, που δείχνουν ότι αν έχεις όρεξη μπορείς να κάνεις τα πάντα, είναι το When there's no WiFi 【Animation】, Natural ~ A Scrolling Platformer [παιχνίδι] και το Hot Dog [ιστορία], ενώ υπάρχουν χιλιάδες άλλα. Το καλό είναι ότι για όλες τις δημιουργίες, μπορούμε να δούμε αναλυτικά τι έκανε ο δημιουργός και να μάθουμε μαζί του, μιας και έχουν πρόσβαση και στον κώδικα υλοποίησης του.

Τα παιδιά σήμερα μπορούν να αξιοποιήσουν τον χρόνο τους φτιάχνοντας δικές τους δημιουργίες και αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες τους. Μπορεί μέσα από αυτούς τους τρόπους παιχνιδιού, εκμάθησης και διασκέδασης. να βγει ο επόμενος μεγάλος εφευρέτης, προγραμματιστής, σκηνοθέτης... Κάποιος που όλοι εμείς θα θαυμάζουμε για τις δημιουργίες του!

Μη ξεχνάς ότι το public.gr σε περιμένει όλο το 24ωρο, για να σε βοηθήσει να βρεις ό,τι χρειάζεσαι! Επισκέψου και το menoumespiti.public.gr, για να δεις ακόμα περισσότερα tips δημιουργικής αξιοποίησης του χρόνου σου!

*Η Σοφία Καρκάνη είναι web developer, μέλος των #Publicistas και blogger!