Microsoft PowerToys Run: Το Spotlight των Windows 10!

Περίληψη: Ένα αγαπημένο feature του MacOS έφτασε πλέον και στα Windows: μέσα από την εφαρμογή PowerToys οι χρήστες Windows 10 μόλις απέκτησαν το δικό τους Spotlight!

Οι χρήστες MacOS γνωρίζουν εδώ και χρόνια την ευκολία του Spotlight. Μέσω αυτού του χαρακτηριστικού μπορεί να γίνει αναζήτηση σε όλο το σύστημα, αλλά και στο internet, για να πάρεις αμέσως σχετικά αποτελέσματα. Παρόμοια λειτουργία στα Windows PC είναι η αναζήτηση μέσω του start menu, αλλά όχι τόσο ισχυρή.

Αυτό όμως ίσως αλλάξει στο μέλλον καθώς η νέα έκδοση του Microsoft PowerToys ενσωματώνει μία νέα λειτουργία, το PowerToys Run. Το PowerToys Run είναι ένας νέος launcher που φέρνει όλα τα αποτελέσματα που θες μέσα από ένα νέο απλοϊκό μενού αναζήτησης, το οποίο είναι μόνο δύο πλήκτρα μακριά. Πατώντας Alt+Spacebar στο πληκτρολόγιο μπορείς να αναζητήσεις ότι θες. Η συντόμευση αυτή δεν είναι υποχρεωτική και μπορείς να επιλέξεις κάποια άλλη που σε εξυπηρετεί.

Αυτή τη στιγμή η χρησιμότητα που θα πάρεις από το PowerToys Run δεν έχει μεγάλη διαφορά από εκείνη που προσφέρει η αναζήτηση μέσω του start menu. Αυτή είναι όμως μόνο η αρχή για το feature αυτό. Η Microsoft σκοπεύει να εμπλουτίσει το PowerToys Run με την σημερινή λειτουργικότητα που προσφέρεται από το πρόγραμμα «Run», το οποίο θα βρεις πατώντας Win + R στο πληκτρολόγιο. Μέσα από το υπάρχον πρόγραμμα Run μπορείς να κάνεις ακόμα περισσότερα πράγματα, όπως, για παράδειγμα, να τρέξεις εντολές. Στόχος της Microsoft φαίνεται πως είναι να ενοποιηθούν όλες οι παραπάνω λειτουργίες σε έναν launcher, το PowerToys Run.

Το PowerToys κυκλοφορεί, προς το παρόν, ως open source εφαρμογή, την οποία μπορείς να κατεβάσεις από τη σελίδα της Microsoft στο GitHub. Στο μέλλον ίσως δούμε τις λειτουργίες που προστίθενται σε αυτό να ενσωματώνονται απευθείας στα Windows. Για την ώρα θα πρέπει να εγκαταστήσεις χειροκίνητα το PowerToys στο laptop ή το desktop Windows 10 PC σου για να δοκιμάσεις τις λειτουργίες του. Δεν προσφέρεται μόνο ο νέος launcher μέσα από αυτό, αλλά και αρκετά ακόμα χαρακτηριστικά. Σε εμάς φάνηκαν ιδιαίτερα χρήσιμα, οπότε σου προτείνουμε να δοκιμάασεις κι εσύ το Microsoft PowerToys!