Οι Zen 3 επεξεργαστές της AMD έρχονται μέσα στο 2020!

Περίληψη: Όλα δείχνουν πως σε λίγους μήνες το τοπίο στους desktop υπολογιστές θα γίνει ακόμα πιο... ανταγωνιστικό με τους νέους Ryzen επεξεργαστές!

Η εισαγωγή των Ryzen επεξεργαστών το 2017 έχει επαναφέρει την AMD σε περίοδο... επιτυχιών και υψηλού ανταγωνισμού. Ειδικά η νεότερη γενιά “Zen 2” επεξεργαστών για desktop υπολογιστές, η οποία παρουσιάστηκε πέρυσι, αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχημένη. Το επόμενο βήμα είναι οι επεξεργαστές της οικογένειας “Zen 3”. Για αυτούς τα χρονοδιαγράμματα της AMD έκαναν λόγο για κυκλοφορία μέσα στο 2020 αλλά πολλές φήμες τον τελευταίο καιρό έκαναν λόγο για καθυστέρηση.

Οι φήμες αυτές φαίνεται ότι δεν έχουν ιδιαίτερη βάση, τελικά, καθώς η Lisa Su, CEO της AMD, δήλωσε πρόσφατα πως η κυκλοφορία των “Zen 3” επεξεργαστών παραμένει εντός χρονοδιαγράμματος και θα γίνει μέσα στο 2020. Συγκεκριμένα περιμένουμε τους desktop επεξεργαστές της σειράς Ryzen 4000, οι οποίο θα βασίζονται στην Zen 3 αρχιτεκτονική προς το τέλος της χρονιάς.

Τι άλλο γνωρίζουμε για τους Zen 3 επεξεργαστές; Όχι πολλά. Ξέρουμε μόνο πως οι desktop επεξεργαστές φέρνουν την κωδική ονομασία Vermeer ενώ οι Epyc επεξεργαστές για server θα ονομάζονται Milan. Γνωρίζουμε επίσης πως η κατασκευή των chip θα γίνει από την TSMC σε βελτιωμένη λιθογραφία των 7nm. Τέλος η AMD έχει επιβεβαιώσει πως θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το AM4 socket στις μητρικές των Zen 3 επεξεργαστών.

Η Zen 3 γενιά desktop πιθανότατα θα είναι και η τελευταία για το AM4 socket, καθώς μετά από αυτή η AMD σχεδιάζει την μετάβαση στο AM5. Αυτό θα συνοδευτεί και από τη μετάβαση σε DDR5 μνήμες ενώ οι Zen επεξεργαστές, που θα διαδεχθούν τον Zen 3, είναι πιθανό να κατασκευάζονται στα 5nm.

Όλα αυτά ανήκουν στο... τεχνολογικό μέλλον ενώ οι Zen 3 επεξεργαστές είναι σχεδόν εδώ. Υπομονή λίγους μήνες ακόμα και το τοπίο στους desktop υπολογιστές θα γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστικό με τους νέους Ryzen!