Gmail miniguide / Οργάνωση εδώ και τώρα!

Περίληψη: Με δεκάδες email να έρχονται καθημερινά, ήρθε η ώρα να βάλεις σε τάξη την ηλεκτρονική σου αλληλογραφία. Ακολούθησε τον oδηγό μας και φέρε το Gmail στα μέτρα σου!

Από την Πρωταπριλιά του 2004, όταν ξεκίνησε η λειτουργία του, μέχρι και σήμερα, το Gmail έχει μετατραπεί στον βασικό πάροχο email στον κόσμο. Μάλλον το χρησιμοποιείς ήδη και είναι πολύ πιθανό να διατηρείς πολλαπλούς λογαριασμούς. Με νέα email να έρχονται καθημερινά, ήρθε η ώρα να βάλεις σε τάξη την ηλεκτρονική σου αλληλογραφία, ακολουθώντας τις συμβουλές αυτού του οδηγού.

Ξεκίνα από τη χρήση του εργαλείου των ετικετών. Φτιάχνοντας ετικέτες μπορείς να κατηγοριοποιήσεις τα email σου όπως σε βολεύει. Τις ρυθμίσεις αυτές θα τις βρεις στην αριστερή μπάρα επιλογών του Gmail. Η προτελευταία επιλογή «Manage labels» σε πάει στις ρυθμίσεις, ενώ με το «Create new label» δημιουργείς νέες ετικέτες. Οι ετικέτες που θα δημιουργήσεις μπορούν να είναι και υπό-ετικέτες άλλων για ακόμα πιο αναλυτική κατηγοριοποίηση. Επιπλέον τα labels σου μπορούν να έχουν και διαφορετικά χρώματα, για να τα ξεχωρίζεις ακόμα πιο εύκολα.

Για να αυτοματοποιήσεις τη διαδικασία κατηγοριοποίησης -και να μη βάζεις τα email στο σωστό label χειροκίνητα- μπορείς να δημιουργήσεις κανόνες. Με αυτούς ενεργοποιημένους, τα νέα email θα πηγαίνουν στις σωστές ετικέτες αυτόματα. 

Ένα ακόμα εργαλείο οργάνωσης είναι τα tabs στην κορυφή του inbox σου. Αυτές είναι ρυθμισμένες από την αρχή σε τρεις κατηγορίες: Primary, Social και Promotions. Αυτές, όμως, δεν είναι οι μόνες κατηγορίες που μπορείς να έχεις στην κορυφή. Η μπάρα αυτή χωρά μέχρι και 5 tabs, τα οποία επιλέγεις από την ενότητα Inbox των ρυθμίσεων του Gmail.

Αν δεν θες να πλοηγηθείς σε πολλές ρυθμίσεις για να φτιάξεις αναλυτικά το email σου όπως το θέλεις, μπορείς απλά να αλλάξεις τον προεπιλεγμένο τρόπο προβολής του Gmail. Πάτησε στο γρανάζι επάνω δεξιά και προσάρμοσε στα γρήγορα την όψη του inbox σου. Δοκίμασε μερικά στυλ και κράτα αυτό που σε βολεύει.

Τέλος, για να μη γεμίζει το inbox σου με αχρείαστα email, ξεκίνα να κάνεις unsubscribe από email newsletters τα οποία δε χρειάζεσαι. Αυτό δε tip δε θα σε βοηθήσει στην οργάνωση αλλά θα μειώσει τον αριθμό των email με τον οποίο θα πρέπει να ασχοληθείς στο μέλλον.

Όπως βλέπεις, το Gmail σου δίνει αρκετά εργαλεία οργάνωσης, τα οποία μπορείς εύκολα να εκμεταλλευτείς. Φέρε την υπηρεσία email της Google στα μέτρα σου!