Χρόνια πολλά Gmail: Η δημοφιλής υπηρεσία web mail γίνεται 16!

Περίληψη: Η δημοφιλέστερη υπηρεσία web mail στον κόσμο έχει «γενέθλια» κάθε 1η Απριλίου. Το Gmail της Google παρουσιάστηκε σαν σήμερα το 2004...

Η Google μας έχει συνηθίσει στις πρωταπριλιάτικες πλάκες, μόνο που η υπηρεσία που ανακοίνωσε 1η Απριλίου του 2004 ήταν πέρα για πέρα αληθινή. Με το που ήρθε η πρωταπριλιά του 2004, η Google παρουσίασε το Gmail, την (τότε) νέα της υπηρεσία web mail. Παρότι εκείνη αποτελούσε πραγματικό προϊόν, πολλοί ήταν εκείνοι που πίστεψαν ότι το Gmail ήταν ένα αστείο - και όχι άδικα.

Ο λόγος που πολλοί έκλιναν προς το σενάριο την πλάκας, ήταν γιατί το Gmail είχε χαρακτηριστικά που κανείς δεν είχε ξαναδεί -και δεν περίμενε να δει- από μια δωρεάν υπηρεσία e-mail: έκανε διαθέσιμο στους χρήστες 1GB αποθηκευτικού χώρου εντελώς δωρεάν. Την ίδια εποχή, ανταγωνιστικές υπηρεσίες έδιναν μόλις 10MB χώρου, οπότε η 100 φορές περισσότερη χωρητικότητα έμοιαζε... εξωφρενική.

Κάτι επίσης πρωτοποριακό ήταν οι συνομιλίες. Αντί κάθε e-mail να έρχεται ξεχωριστά, το Gmail ομαδοποιούσε τις συνομιλίες σε ένα κοινό νήμα, βοηθώντας έτσι σημαντικά στην καλύτερη οργάνωση των εισερχομένων. Και, φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Google έφερε την επανάσταση στην αναζήτηση, οπότε και το Gmail είχε ένα πολύ δυνατό περδίο αναζήτησης. Με 1GB χωρητικότητα, άλλωστε, η δυνατότητα να ανατρέχεις ακόμα και στα πιο παλιά σου e-mail ήταν επιβεβλημένη. Πρόσθεσε σε όλα τα παραπάνω και το γεγονός ότι η σελίδα ήταν πολύ ταχύτερη από τους ανταγωνιστές και προσέφερε πιο δυνατό spam φίλτρο και μπορείς εύκολα να καταλάβεις γιατί ακολούθησε «χαμός».

Με το που ήρθε η δεύτερη μέρα του Απριλίου, και όλοι πια ήξεραν πως το Gmail ήταν πραγματικό, όλοι ήθελαν να αποκτήσουν μία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τη Google. Αρχικά η υπηρεσία ήταν διαθέσιμη μόνο μέσω πρόσκλησης κάποιου άλλου μέλους. Αυτό δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερη ανυπομονησία και hype γύρω από το Gmail και οι προσκλήσεις έφτασαν μέχρι να πωλούνται στο διαδίκτυο! Ωστόσο οι προσκλήσεις εκείνες δεν ήταν κάποιο κόλπο marketing, αλλά αναγκαιότητα. Η Google δεν είχε τους απαραίτητους πόρους για να υποστηρίξει αμέτρητους χρήστες και έτσι περιόρισε τις αρχικές εγγραφές. Παρόλα αυτά, ο περιορισμός δούλεψε υπέρ της.

Το interface, που βλέπεις και στην παραπάνω εικόνα, είναι εκείνο που έβλεπε ένας χρήστης το 2004. Μπορεί να έχει διαφοροποιηθεί από τότε αλλά τα δομικά συστατικά της σελίδας παραμένουν τα ίδια. Τα τελευταία 16 χρόνια το Gmail έχει αποκτήσει όλο και περισσότερα χαρακτηριστικά αλλά το design του έχει την ίδια φιλοσοφία και η χρηστικότητα παραμένει πολύ υψηλή. Η τόσο βελτιωμένη εμπειρία, που έφερε το Gmail το 2004, το εκτόξευσαν σε δημοτικότητα και η υπηρεσία είναι εδώ και χρόνια η δημοφιλέστερη στον κόσμο. Σήμερα βρίσκεται παντού. Εκτός από τον υπολογιστή, το Gmail παίζει σημαντικό ρόλο στα smartphone, τα tablet, και τις smart TV που τρέχουν Android, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από δεκάδες υπηρεσίες για να κάνεις log-in.

Από την πρώτη beta του Gmail συμπληρώνονται σήμερα 16 χρόνια και το Gmail παραμένει μια από τις σημαντικότερες υπηρεσίες της Google. Κάτι που έμοιαζε με πλάκα εξελίχθηκε στην καλύτερη υπηρεσία web mail και άλλαξε σημαντικά την κουλτούρα του internet. Για αυτό κι εμείς δεν μπορούσαμε σήμερα να μην του πούμε το δικό μας «Χρόνια πολλά!».