Σαν σήμερα / 22 χρόνια από την ίδρυση της Google

Περίληψη: Στην ιστορία της τεχνολογίας η 4η Σεπτεμβρίου είναι ημερομηνία καθοριστική. Πίσω στο 1998, σαν σήμερα, η Google μετατράπηκε από... πανεπιστημιακό project σε εταιρία!

Πριν από 22 χρόνια ακριβώς οι Larry Page και Sergey Brin κάνουν το πρώτο βήμα προς την ολοκληρωτική μεταμόρφωση της αναζήτησης στο Internet. Στις 4 Σεπτεμβρίου 1998 ιδρύουν επίσημα την εταιρία Google, με σκοπό να κάνουν πραγματικότητα την ιδέα τους για μια μηχανή αναζήτησης, που θα λειτουργεί με κάπως διαφορετικό τρόπο.

Οι δύο συνιδρυτές της Google είχαν γνωριστεί μερικά χρόνια νωρίτερα στο πανεπιστήμιο Stanford, όπου έκαναν το διδακτορικό τους. Η ιδέα μιας μηχανής αναζήτησης, που θα κατατάσσει με διαφορετικούς δείκτες την αξία μιας σελίδας και θα προσφέρει πολύ πιο σχετικά αποτελέσματα σε έναν χρήστη, αποδείχτηκε ιδιοφυής. Γι’ αυτό παραμένει ως σήμερα μια από τις βασικότερες τεχνολογίες της Google. Από τότε μέχρι σήμερα ο αλγόριθμος αξιολόγησης σελίδων έχει αλλάξει σημαντικά αλλά το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Η Google καταφέρνει να δώσει τα πιο σχετικά αποτελέσματα αναζήτησης!

Google founded - 01
Η αρχική σελίδα της Google το 1999

 

Στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής της η μηχανή αναζήτησης ονομαζόταν BackRub. Αυτό άλλαξε σε Google το 1997. Το όνομα της εταιρίας προέρχεται από τον μαθηματικό όρο googol, ο οποίος συμβολίζει τον αριθμό 1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά. Ο λόγο που επιλέχθηκε είναι γιατί αντιπροσωπεύει τον τεράστιο αριθμό πληροφοριών που διαχειρίζεται και οργανώνει η μηχανή αναζήτησης.

Το βασικό πλεονέκτημα της Google σε σχέση με τους πρώτους ανταγωνιστές της, πέρα από την παροχή καλύτερων αποτελεσμάτων, ήταν η απλότητα και ο μινιμαλισμός. Η αρχική σελίδα της Google δεν περιλάμβανε τίποτα άλλο πέρα από το πεδίο αναζήτησης. Σε αυτό μπορούσες να πατήσεις «Google Search» ή, αν ένιωθες τυχερός, το «I’m feeling lucky». Σε μεγάλο βαθμό, αυτή η σχεδιαστική φιλοσοφία παραμένει σταθερή ακόμα και σήμερα.

Τα πρώτα χρόνια η αναζήτηση ήταν η μόνη επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρίας. Σήμερα η Google είναι μια από τις πολυτιμότερες εταιρίες παγκοσμίως. Η δύναμη που της έδωσε η μηχανή αναζήτησης της έχει επιτρέψει να προσφέρει νέες υπηρεσίες, λογισμικό και τις δικές της hardware λύσεις.

Η Google δραστηριοποιείται πλέον σε πολλά και διαφορετικά πεδία. Έχει παρουσία σε τομείς όπως τα smartphone, τόσο με δικό της hardware όσο και μέσω του Android, τα laptop, τις υποδομές cloud, το online video streaming και πρόσφατα έκανε την είσοδό της σε νέους κλάδους, όπως αυτόν του cloud gaming, με την υπηρεσία Google Stadia. Μια από τις πρώτες υπηρεσίες που δημιούργησε, και της επέτρεψε να εδραιωθεί ως ένας από τους... μεγάλους του internet ήταν το Gmail, το οποίο χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για τους λογαριασμούς Google.

Εσένα ποια είναι η αγαπημένη σου δημιουργία από τη Google;