WWDC 2020: iOS 14, Mac σε ARM και όλες οι ανακοινώσεις της Apple

Περίληψη: Το φετινό developer συνέδριο της Apple μπορεί να έγινε μόνο διαδικτυακά αλλά ο ενθουσιασμός δεν έλειψε. Γι' αυτό φρόντισαν οι ανακοινώσεις της εταιρείας - κρατήστε σημειώσεις!

Ένα διαφορετικό WWDC διεξήχθη φέτος από την Apple. Ο Tim Cook δεν βρέθηκε, ως συνήθως, μπροστά σε ένα κατάμεστο Steve Jobs Theater και για πρώτη φορά το κοινό έδωσε το παρών μόνο διαδικτυακά. Έστω και υπό διαφορετικές συνθήκες, όμως, η Apple παρουσίασε ένα χορταστικό preview από ό,τι θα δούμε το επόμενο διάστημα. Ως developer συνέδριο, το WWDC 2020 δεν περιλάμβανε hardware ανακοινώσεις και εστίασε στο λογισμικό. Πάμε να δούμε μία προς μία τις ανακοινώσεις!

iOS 14

Η πρώτη μεγάλη ανακοίνωση αφορούσε την επόμενη έκδοση του iOS. Το iOS 14 αλλάζει ριζικά την αρχική οθόνη του iPhone σου, καθώς για πρώτη φορά έρχονται σε αυτή τα widgets. Επιπλέον αλλάζει και η οργάνωση των εικονιδίων με τη δημιουργία του App Library. Το App Library περιλαμβάνει όλα τα apps χωρίς αυτά να χρειάζεται να πιάνουν χώρο στις αρχικές οθόνες. Για πρώτη φορά στο iOS θα υπάρχει και η δυνατότητα Picture-in-Picture για περιεχόμενο βίντεο.

Στην επόμενη έκδοση λογισμικού για το iPhone θα δούμε μετά από καιρό και ανανέωση στη Siri. Η ψηφιακή βοηθός δεν θα καταλαμβάνει πλέον όλη την οθόνη, αλλά μόνο το κάτω μέρος. Μια νέα σημαντική αλλαγή στο iOS 14 είναι η μετάφραση σε πραγματικό χρόνο χωρίς να χρειάζεται σύνδεση στο internet. Για αρχή υποστηρίζονται 11 γλώσσες. Οι αλλαγές στα βασικά apps του iOS 14 δε σταματούν εδώ, με την Apple να ανακοινώνει νέα χαρακτηριστικά για τους Apple Maps, όπως μετακινήσεις φιλικότερες προς το περιβάλλον.

Η τελευταία ανακοίνωση σχετικά με το iOS 14 έχει να κάνει με το App Store. Ένα νέο είδος εφαρμογών έρχονται στα iPhone, τα App Clips. Πρόκειται για μικρές εφαρμογές, μέχρι 10MB, οι οποίες θα ανοίγουν χωρίς να τις εγκαταστήσεις από το App Store. Έτσι μπορείς στα γρήγορα να χρησιμοποιήσεις μια νέα εφαρμογή μόνο όταν την χρειάζεσαι. Μέσα από τα App Clips θα μπορείς να κάνεις Sign in με το σύστημα της Apple και να πληρώσεις με Apple Pay

iPadOS 14

Από πέρυσι το λειτουργικό σύστημα του iPad έχει διαχωριστεί από το iOS και περιλαμβάνει ξεχωριστές δυνατότητες αποκλειστικά για το tablet της Apple. Στο φετινό WWDC δεν ανακοινώθηκαν μεγάλες αλλαγές σε αυτό. Για αρχή έχουμε και εδώ την υποστήριξη για Widgets στην αρχική οθόνη ενώ η νέα Siri κάνει και εδώ την εμφάνισή της. Μια ακόμα σημαντική οπτική αλλαγή έχει να κάνει με την οθόνη εισερχομένων κλήσεων, οι οποίες δεν θα καταλαμβάνουν πλέον όλη την οθόνη. Η αλλαγή αυτή -ευτυχώς- θα έρθει και στο iOS 14.

Το χρησιμότερο feature του iPadOS 14, όμως, είναι με διαφορά η λειτουργία Scribble. Η χρήση του Apple Pencil γίνεται ακόμα ισχυρότερη με αυτό. Σε οποιοδήποτε σημείο εισαγωγής κειμένου μπορείς να γράψεις με το Apple pencil και αυτό θα μετατραπεί σε κείμενο. Επιπλέον οι χειρόγραφες σημειώσεις θα αποκτήσουν τα ίδια χαρακτηριστικά επεξεργασίας, όπως copy/paste, με το ψηφιακό κείμενο.

WatchOS 7

Η επόμενη έκδοση λογισμικού για το ρολόι της Apple θα είναι το WatchOS 7. Η κυριότερη αλλαγή είναι τα «Complications». Μέσω αυτών θα μπορείς να έχεις ένα watch face με ακόμα περισσότερες πληροφορίες και δεδομένα που σε ενδιαφέρουν. Τα νέα Watch Faces θα μπορούν να μοιραστούν και με άλλους χρήστες του Apple Watch. Το Apple Watch, μέσω του WatchOS 7, στοχεύει στο να βελτιώσει και τον ύπνο σου, με μια σειρά νέων χαρακτηριστικών, όπως τη λειτουργία Wind Down

tvOS / Apple TV+

Για το λογισμικό του Apple TV δεν είχαμε ακούσει κάτι καινούργιο το τελευταίο διάστημα. Παρόλα αυτά η Apple είχε αρκετά να μας παρουσιάσει γύρω από αυτό. Στο WWDC 2020 γνωρίσαμε την ευρύτερη συνεργασία που θα έχει το tvOS με το HomeKit. Το gaming είναι ένα ακόμα κομμάτι που θα βελτιωθεί, με υποστήριξη για τα χειριστήρια Xbox Elite και Xbox Adaptive Controller. Επιπλέον η λειτουργία picture-in-picture έρχεται και στο tvOS.

Οι τηλεοπτικές ανακοινώσεις ολοκληρώθηκαν με ένα teaser trailer για μια νέα σειρά του Apple TV+. Αυτή θα είναι το Foundation και βασίζεται στην ομώνυμη σειρά βιβλίων του Isaac Asimov. Η σειρά θα κάνει πρεμιέρα το 2021.

MacOS Big Sur

Για όσους περίμεναν μεγάλα νέα για τους Mac υπολογιστές, το μενού περιείχε και μια πρώτη ματιά στην επόμενη έκδοση του MacOS. Η επόμενη έκδοση λογισμικού για τους υπολογιστές της Apple θα ονομάζεται MacOS Big Sur και οι αλλαγές είναι περισσότερες από όσες περιμέναμε. Μετά από αρκετά χρόνια αλλάζει σε ένα σημαντικό βαθμό η σχεδίαση του λειτουργικού συστήματος. Νέος σχεδιασμός έρχεται στο Control Center, το Notification Center και τα εικονίδια. Μεγάλο θα είναι και το update στον Safari.

Μετάβαση Mac σε ARM

Η σημαντικότερη ανακοίνωση σχετικά με τους υπολογιστές, όμως, έχει να κάνει με τους επεξεργαστές. Οι -έντονες- φήμες των τελευταίων εβδομάδων επαληθεύτηκαν και είναι πλέον επίσημο: οι μελλοντικοί MacBook και iMac θα χρησιμοποιούν ARM επεξεργαστές. Αυτή θα είναι η 4η μεγάλη μετάβαση στην ιστορία των υπολογιστών της Apple και η ημέρα χαρακτηρίστηκε ως ιστορική από τον Tim Cook

Η Apple δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για τα ίδια τα SoC, παρά μόνο πως η μετάβαση αυτή θα περιλαμβάνει μια «οικογένεια» από SoC. Η Apple έδειξε επίσης πως όλες οι εφαρμογές της δουλεύουν ήδη σε ARM. Πέρα από τις εφαρμογές της Apple, η σουίτα Microsoft Office και το Adobe Creative Cloud είναι ήδη έτοιμα για το ARM μέλλον της Apple.

Για τις εφαρμογές που δεν θα είναι έτοιμες για την ARM αρχιτεκτονική, η Apple δημιούργησε το Rosetta 2. Μέσω αυτού του emulator εφαρμογές, που κανονικά δε θα έτρεχαν σε Mac, θα μπορούν να δουλέψουν από την πρώτη μέρα.

Η μετάβαση σε ARM επεξεργαστές θα έχει το σημαντικό πλεονέκτημα ότι οι εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί για iPhone ή iPad θα υποστηρίζονται αυτόματα στα νέα Mac. Τα demo που είδαμε στο WWDC 2020 έτρεχαν στον Apple A12Z αλλά η Apple θα δημιουργήσει μια νέα οικογένεια επεξεργαστών, όπως ήδη αναφέραμε.

Hardware

Το μόνο που έλειψε από το event ήταν η ανακοίνωση hardware. Αυτό που ανακοίνωσε η Apple είναι ότι οι πρώτες Mac συσκευές με ARM Soc θα γίνουν διαθέσιμες μέχρι το τέλος της χρονιάς και πως η πλήρης μετάβαση στην καινούργια αρχιτεκτονική θα διαρκέσει δύο χρόνια. Παρόλα αυτά η Apple θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα Intel Mac για πολλά χρόνια ακόμα ενώ ο Tim Cook είπε επίσης πως η Apple έχει μερικά ακόμα προϊόντα με Intel επεξεργαστές στα άμεσα σχέδιά της.

Αυτές ήταν οι σημαντικότερες ανακοινώσεις του WWDC 2020 της Apple! Πολύ software, λίγο hardware και μεγάλες αλλαγές! Εσύ, τι ξεχώρισες από όλα αυτά;